Birokracija

Dosadašnjem koncesionaru na Krku ugovor nije produžen, novi natječaj još traje: ‘Fizikalnu terapiju nema tko provesti’

Mladen Trinajstić

Zbog formalnih razloga, pacijentima već neko vrijeme nema tko pružiti terapiju u kući / Foto M. TRINAJSTIĆ

Zbog formalnih razloga, pacijentima već neko vrijeme nema tko pružiti terapiju u kući / Foto M. TRINAJSTIĆ

Zbog ove su situacije danas mnogi na Krku primorani ispaštati, kaže otočanka koja nas je upozorila na problem, ukazujući da je mnogima poput njene majke (koja se oporavlja od posljedica moždanog udara) vrijeme »presudan faktor«KRK – Tragom informacije da se već neko vrijeme na Krku ne provode usluge fizikalne terapije u kući pacijentima kojima je posredstvom Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje odobrena takva vrst zdravstveno-rehabilitativne usluge, raspitali smo se o utemeljenosti takvih tvrdnji, ali i razlozima te situacije.


Da problem uistinu postoji kao i da mnoge na otoku Krku – posebice one koji se oporavljaju od različitih operativnih zahvata, ali i posljedica moždanih udara – izostanak mogućnosti korištenja propisanih im terapijskih usluga u njihovim domovima, stavlja ih u nezavidnu situaciju. Osim otočanke koja nam je ukazala na ovaj problem, prošlog nam je tjedna potvrdila i dr. Alemka Žic, krčka liječnica obiteljske medicine i koordinatorica otočne ispostave Doma zdravlja PGŽ-a.


Ozbiljan problem


– Nažalost, u ovom trenutku i sama svjedočim situaciji u kojoj čak četvero mojih pacijenata ne dobiva usluge odobrene im fizikalne terapije u kući, a ukupan broj onih koji na ovom otoku već neko vrijeme čekaju na tu vrstu rehabilitacije zasigurno je i značajno veći, istakla je naša sugovornica napomenuvši da je na taj velik i ozbiljan problem i sama proteklih tjedana u više navrata upozoravala nadležne, kako one unutar županijske zdravstvene ustanove kojom na otočnoj razini sama koordinira tako i u HZZO-u čije su službe zapravo i zadužene za organiziranje te vrste zdravstvenih usluga.

– Koliko znam, ustanovi koja je još donedavna pružala tu vrstu usluge pacijentima na našem otoku zbog nekih je razloga oduzeto to pravo, a novi pružatelji još uvijek nisu izabrani, istakla je dr. Žic. Napomenula je i da je od nadležnih upoznata da je formalni postupak odabira novog koncesionara za pružanje usluga fizikalne terapije u domovima pacijenata u tijeku, ali i da, suprotno njenim prijedlozima, »zrakoprazan« prostor u vremenu dok se ne zaključi natječajni postupak, navodno zbog formalnih razloga, ne može biti »premošten« privremenim angažiranjem neke od tvrtki ili ustanova koja se bave pružanjem takvih usluga s nekog od Krku susjednih, kopnenih područja.


Foto M. TRINAJSTIĆ

Dr. Alemka Žic / Foto MLADEN TRINAJSTIĆ


 


Nenadoknadiva šteta


– Zbog takve su, objektivno gledano nedopustive, situacije danas mnogi na otoku Krku primorani ispaštati svojim zdravljem, ustvrdila je pak otočanka koja nas je prva upozorila na ovaj problem, ukazujući da je mnogima poput njene majke (koja se oporavlja od posljedica moždanog udara) vrijeme »presudan faktor«.


–​ ​Predugo čekanje na terapiju koja je odobrena od HZZO-a, a koju nam u konačnici nema tko pružiti, bojim se, moglo bi ostaviti trajne i nepopravljive posljedice na njeno zdravlje, jednako kao i na zdravlje vjerojatno znatno većeg broja ljudi koji, baš kao i mi, ispada, postaju žrtve sporosti, nedjelotvornosti i prevelike birokratiziranosti našeg zdravstvenog sustava, ustvrdila je takvom situacijom s pravom ogorčena otočanka.Očitovanje o razlozima takve situacije kao i informacije o tome što se čini na rješavanju problema koji bi mogao koštati zdravlja neke od HZZO-ovih osiguranika zatražili smo od spomenute državne zdravstveno-osigurateljske institucije. Iz ureda HZZO-vog glasnogovornika odgovoreno nam je da je problem nastao zbog toga što otočnoj ustanovi za zdravstvenu njegu u kući koja je još donedavna obavljala tu vrst terapijskih usluga na cijelom otoku nije produžen ugovor o provođenju fizikalne terapije u kući, i to zbog utvrđenog nepoštovanja ugovornih obveza.


Raspisan natječaj


– U skladu s navedenim, HZZO objavio je 24. veljače Natječaj za sklapanje ugovora o provođenju fizikalne terapije u kući bolesnika za potrebe popune Mreže javne zdravstvene službe. Za Grad Krk utvrđeno je da nedostaje jedan fizioterapeut, prenose nam iz spomenute institucije napominjući i da je spomenuti natječaj otvoren do 5. ožujka ove godine. Potom će biti objavljeni rezultati natječaja i sklopljen ugovor, naravno, ovisno o rezultatima natječaja, zaključili su u HZZO-u.


»Vrag zel i fugu«, rekli bi na to otočani s time da mnogima, u okolnostima u kojima su se ne svojom krivnjom našli, sad zasigurno nije ni do šale, ni »brundanja«, već do čim skorijeg začetka korištenja prijeko potrebne, a od nadležnih im i odobrene fizioterapije!