Imanje obitelji Velčić

Dobra berba na Cresu: Nono bi bio ponosan na unuku Loredanu i njezin miomirisni vrt lavande

Walter Salković

Loredana Velčić - vila lavandina u polju lavande / Snimio W. SALKOVIĆ

Loredana Velčić - vila lavandina u polju lavande / Snimio W. SALKOVIĆ

Loredanino polje lavande možda nije beskrajno veliko kao ljubičasta prostranstva u Provansi i drugdje gdje se uzgaja ta korisna biljka, ali je posebno lijepo jer se terasasto proteže u laganom luku te procvala lavanda podsjeća na rijeku koja teče. Zbog toga je inspiracija mnogim umjetnicima



CRES Obitelj Velčić ovih je dana završila s branjem lavande u svom polju skrivenom nedaleko od prometnice koja povezuje trajektno pristanište Merag sa Cresom. Kako bi požnjeli oko tisuću grmova lavande pomogli su im prijatelji, a pridružila im se i obitelj Nemetz iz Austrije koja se rado uključuje u sve tradicionalne aktivnosti kojima se bave otočani, pa tako već imaju iskustva i s branjem maslina.


Berači lavande / Foto W. SALKOVIĆ

Berači lavande / Foto W. SALKOVIĆ


 


– Urod je ove godine bio izuzetno dobar. Lavandu ćemo destilirati u Martinšćici kod Irene i Gverina Kučić i dobiti eterično ulje i hidrolat. Osim toga radimo i macerat od lavande, vrećice sa suhim cvjetovima i bukete. Posebno drag proizvod mi je »Mirisni privjesak« koji se sastoji od vunenog filcanog cvijeta i bočice eteričnog ulja, a osmislili smo ga zajednički s Vesnom Jakić iz udruge Ruta, kaže Loredana Velčić koja je po struci odgojiteljica i čitav radni vijek je provela u dječjem vrtiću.




Lavandu je »otkrila« 2011. godine.


– Sin Bruno je bio nezaposlen i odlučio je zasaditi polje lavande. Pravi amateri, bez ikakvog prethodnog znanja, ali puni volje posadili smo prve biljčice. Informacije smo tražili na internetu, a savjetima nam je pomogla Irena Kučić, prisjeća se Loredana svojih prvih koraka u poljoprivredi. Lavanda je izrasla i procvjetala, a kad su Loredana i njezin sin prvi put ugledali polje u punom sjaju i stotine leptira koji su lepršali od cvijeta do cvijeta, ostali su osupnuti ljepotom. Bruno je uzviknuo: »Ja ću od ovoga napraviti diplomski!« I doista, nekoliko godina kasnije na Akademiji za primijenjenu umjetnost diplomirao je s radom »Poljoprivredna instalacija«.


Više od tisuću biljaka posađeno je u terasastim vrtovima / foto WALTER SALKOVIĆ

Više od tisuću biljaka posađeno je u terasastim vrtovima / foto WALTER SALKOVIĆ



Loredanino polje lavande možda nije beskrajno veliko kao ljubičasta prostranstva u Provansi i drugdje gdje se uzgaja ta korisna biljka, ali je posebno lijepo jer se terasasto proteže u laganom luku te procvala lavanda podsjeća na rijeku koja teče. Zbog toga je inspiracija mnogima, na samo Brunu za diplomski rad. U njemu su čajanku organizirale dame u bijelim haljinama, plesale vile lavandine u kreacijama od filcane vune, tu je postavljena izložba radova slikarice Vesne Bakić te organizirana druga događanja.


No, Loredani je polje najljepše upravo u vrijeme berbe kad se okupi obitelj i prijatelji, kad se osjeća ona iskonska povezanost otočnog čovjeka uz njegovu zemlju. Loredana rado priča kako joj je nono ostavio komadić zemlje i nešto voćaka, vrt u kojem je provodio svaki dan svoga života. Danas bi nono bio ponosan što i ona svojim rukama obrađuje tu istu zemlju, a autohtonim proizvodima usrećuje mnoge.


Eterično ulje lavande / Snimio W. SALKOVIĆ

Eterično ulje lavande / Snimio W. SALKOVIĆ