Izbori na otocima

Dio Krka i Rab HDZ-ovi, svi ostali kvarnerski otoci glasali za ljevicu

Mladen Trinajstić

U gradu Krku najveći broj glasova dobila je lista regionalista IDS/PGS/UK, općine Baška, Vrbnik i Malinska-Dubašnica bile su za HDZ, kao i Rab i Lopar. Rijeke pravde dobile su najviše glasova u Dobrinju, Puntu i Omišlju, kao i na otocima Cresu i LošinjuKRK – Parlamentarni izbori koji su ovog tjedna održani na mnogim Krčanima poseban i poznati datum, na Dan oslobođenja otoka Krka kojeg je u svom nazivu do početka devedesetih nosila i sveotočna osnovnoškolska ustanova koju su pohađale generacije otočana, nisu donijeli neko posebno iznenađenje. Ta bi se konstatacija mogla izvesti već i stoga što su se preferencije otočana po lokalnim jedinicama uglavnom poklapale s i do sad iskazivanim usmjerenjima njihovih žitelja, potvrđivanim na u prošlosti održavanim parlamentarnim, pa i lokalnim izborima. Tako je na području grada Krka, najmnogoljudnije lokalne jedinice otoka Krka, uvjerljivo najveći broj glasova dobila koalicijska lista regionalista IDS/PGS/UK. To i ne čudi, s obzirom na to da je krčki gradonačelnik i ujedno predsjednik PGS-a Darijo Vasilić bio drugi na toj listi, odmah iza čelnika IDS-a Dalibora Pausa.


Iako je ta regionalna lista u 8. izbornoj jedinici osvojila dva prolazna mjesta za sastav budućeg saziva Hrvatskog sabora, to prema svemu sudeći ipak neće značiti i Vasilićev ulazak u krug parlamentarnih zastupnika niti vraćanja »njegova« PGS-a u krug parlamentarnih stranaka, kojemu ta stranačka organizacija teži već 17 godina, koliko traje njena parlamentarna apstinencija. Vasilić, koji je »uknjižio« 4.033 preferencijalna glasa, svoju će prolaznu poziciju prepustiti IDS-ovom kolegi Lorisu Peršuriću, gradonačelniku Poreča, koji je na svoj konto upisao tek 32 glasa više!


HDZ-ove utvrde


Što se grada Krka tiče, najviše glasova nakon koalicijske liste regionalista, koja je dobila 29,45 posto glasova podrške, dobila je SDP-om predvođena lista, s ostvarenih s 24,74 posto. Lista HDZ-a i partnera imala je podršku 21,71 posto Krčana, dok je lista političke platforme Možemo! upisala 6,36 posto glasova. Iznad petpostotnog praga u Krku je još bila samo Mostova lista sa 6,33 posto.
Bašćani su, baš kao i Vrbenčani, ali i Malinskari, najviše glasova dali HDZ-ovoj listi. S 39,17 posto osvojenih glasova, ta je lista ondje daleko za sobom ostavila onu SDP-ovih Rijeka pravde kojima su žitelji općine Baška povjerili 26,31 posto svojih glasova. IDS/PGS-ova lista dobila je 15,43 posto glasova Bašćana, a Možemo! 5,14 posto.


U Malinskoj-Dubašnici HDZ je s partnerima uknjižio 31,82 posto biračkih glasova, premašivši SDP-ovu listu za gotovo pet posto podrške. IDS/PGS/UK-ova kolacija ondje je pak upisala 14,65 posto podrške, Mostova je lista dobila 8,2 posto, Domovinski pokret 5,62 posto, a za Možemo! se izjasnilo 5,39 posto birača.


Uvjerljivi SDP


Čvrsta HDZ-ova utvrda ostao je i Vrbnik gdje je ta lista odnijela prevagu s 31,32-postotnom podrškom birača. Za SDP-ove Rijeke pravde izjasnilo se 26,54 posto Vrbenčana, dok je IDS/PGS-ovoj listi glas dalo 15,74 posto birača. Iznad pet posto glasova u Vrbniku su dobili još samo Domovinski pokret i Pravo i pravda, sa 6,01 posto podrške te Most za čiju je listu glasalo 5,55 posto glasača.


U Dobrinju, Puntu i posebice Omišlju, najviše je glasova dobila SDP-om predvođena lista. U Omišlju čija je načelnica Mirela Ahmetović na kandidacijskoj listi držala visoko drugo mjesto, odmah iza stranačkoga predsjednika Peđe Grbina, ta je grupacija osvojila uvjerljivu pobjedu, s čak 42,3 posto glasova. Od ukupno 660 toj listi povjerenih glasova, Ahmetović je preferencijalno upisala čak 441 glas! HDZ-ova je lista u najsjevernijoj krčkoj općini dobila 25,83 posto glasova, a ona IDS/PGS-ova dobila je podršku 6,92 posto. Možemo! je u Omišlju i Njivicama dobio 5,7 posto, a Most 5,38 posto glasova.


Sličan je raspored snaga bio i u preostalim dvjema krčkim općinama pa je u Dobrinju lista Rijeka pravde ostvarila podršku 38,32 posto birača, ispred HDZ-ove koju je podržalo 23,18 posto birača. IDS/PGS-ova lista uknjižila je 15,14, a kandidacijska lista platforme Možemo! 6,17 posto glasova.


U Puntu je SDP-om predvođena karavana dobila podršku 36,95 posto birača, ispred one HDZ-ove koju je zaokružilo 20,91 posto glasača. Regionalisti su i ondje zauzeli treće mjesto s podrškom 14,76 posto birača. Možemo! je i ondje razmjerno dobro prošao, s 8,5 posto glasova, a lista Mosta je popis onih koji su ondje prešli prag zaključila je s 5,96-postotnom podrškom.


Cres, Lošinj i Rab


I na Krku susjednom Cresu raspodjela glasova uglavnom prati omjere snaga kakvi su vidljivi u onim tradicionalno lijevijim opcijama naklonjenijim krčkim lokalnim jedinicama. Cresani su tako najviše svojih glasova podarili SDP-ovoj kolaciji koju je na listiću zaokružilo 32,85 posto birača. HDZ-om predvođena lista upisala je 26,14 posto glasova, a ona IDS/PGS/UK-ova 11,4 posto. Platforma Možemo! dobila je 8,01 posto glasova, dok je Most dobio 7,69 posto glasova.


Njihovi južni susjedi, s područja Lošinja, glasali su gotovo jednako pa su tako i ondje Rijeke pravde prvoplasirane, s podrškom 35,39 posto birača. HDZ-ova lista dobila je podršku 28,18 posto Lošinjana, a za njom slijedi lista Mosta sa 8,6 posto, te Možemo! s 6,82 posto glasova. Domovinski je pokret na Lošinju dobio 6,14 posto, a IDS/PGS podržalo je 5,82 posto glasača.


Rabljani su svoje glasove u najvećoj mjeri podarili HDZ-u. U gradu Rabu toj je listi podršku dalo 34,45 posto birača, a nešto manje Rabljana, točnije njih 31,49 posto, glasalo je za SDP-om predvođenu listu. Domovinski je pokret ondje dobro prošao s 10,94 posto glasova, ispred Mosta kojem je podršku dalo 7,6 posto, te liste Možemo! za koju je glasalo 5,71 posto Rabljana. U Loparu je HDZ-ova lista dobila čak 46,63 posto glasova, a ona SDP-ova 24,17 posto. Domovinski pokret upisao je 8,01 posto, a Most 7,15 posto podrške birača. Za razliku od drugih otočnih lokalnih jedinica u kojima su u krugu onih s podrškom iznad pet posto bile i liste koalicije regionalista te plaforme Možemo!, ovdje su obje spomenute liste ostale ispod pet posto.


Mandat izmaknuo za dlaku


– Loša politička sreća! Što drugo reći na činjenicu da nam je, kao stranci, iznova izmaknuo saborski mandat, i to za dlaku. Treći mandat koji smo kao koalicijska lista imali sve do četiri ujutro izmaknuo nam je, zbog D’Hondtova modela, za tek kojih dvadesetak glasova a meni je, kao drugome na listi, prilika da u parlamentu iznova branim boje Kvarnera i glasača regionalne orijentacije izmakla za tridesetak glasova, koliko je više upisao moj porečki kolega. Kako bilo, držim da će i s dva zastupnika IDS-a, stranke s kojom smo nastavili višegodišnju tijesnu i kvalitetnu suradnju, ideje i vrijednosti za koje se zajednički zalažemo u Saboru biti dobro predstavljene i zastupljene, kaže nam čelnik PGS-a Darijo Vasilić, ne propustivši zahvaliti svima koji su za njega preferencijalno glasali.


– S obzirom na to da je dobar dio takvih glasača bio upravo iz redova mojih sugrađana, iskazana me podrška Krčanki i Krčana obvezuje, ali i puni energijom za buduće izazove, zbog čega ću i u idućim godinama ipak ostati prisutan u lokalnoj politici – završio je krčki gradonačelnik, ponovivši tako još jednom svoju promjenu razmišljanja po pitanju pred prošle lokalne izbore najavljeno povlačenje iz lokalnoga političkog ringa.