Festival dokumentaraca

Devet filmova na “Apoxu” u Velom Lošinju

Bojan Purić

Marko Hesky / Foto Bojan Purić

Marko Hesky / Foto Bojan PurićVELI LOŠINJ – Četvrti put od obnavljanja, a osmi put ukupno, u Velom Lošinju će u utorak biti otvoren Festival dokumentarnog filma »Apox«, čiji je organizator predsjednik udruge »Relive« Marko Hesky, s malim krugom suradnika.


Ovaj 35-godišnjak najzaslužniji je za novi život kinematografa u najjužnijem naselju otoka Lošinja, pokrenuvši prije pet godina program koji iz godine u godinu raste, a sastavljen je od projekcija filmova, kazališnih predstava, koncerata, izložbi i radionica – sve to uz veliku raznolikost žanrova, i to od umjetnika koji tek traže svoje »mjesto pod suncem« do dugogodišnjih zvijezda hrvatske scene.


Festival »Apox« koncipiran je tako da su u njegovom programu filmovi koji ukazuju na probleme u svijetu, i to vrlo često iz podneblja o kojima se u našoj zemlji ne zna mnogo. Relativno je velik udio filmova i autora s Bliskog istoka, za koje Hesky kaže da preko lošinjskog festivala ulaze i na druge festivale u Europi, jednakog ili višeg ranga.
Za razliku od ranijih izdanja festivala, ovogodišnji »Apox« sastoji se od devet dokumentarnih filmova, dijelom i zbog ograničenog festivalskog budžeta. Bila su prijavljena 152 filma, a od toga je one za program – četiri dugometražna i pet kratkometražnih – probrao žiri koji čine Andrea Basile iz Italije, Cyril Nehme iz Francuske te Thomas Ash, Amerikanac iz Japana.


Prvi film na programu je kratkometražni »Not Go Gentle« bjeloruske autorice sa slovenskom adresom Saše Ihnatovič, koji tematizira dolazak migranata u Sloveniju, a o migrantima govori i dugometražni film koji će biti prikazan iste večeri, »Maka«, čiji je autor Elia Moutamid, Marokanac s talijanskom adresom. Palestinac koji živi u Velikoj Britaniji, Rabbea Eid, doći će na projekciju svojega filma »Last May in Palestine« u četvrtak, a temi izraelsko-palestinskih odnosa posvećen je i film »Drawing Territories« Tuvija Arbela, koji će u Velom Lošinju imati premijeru.


Dnevna ulaznica za festival stoji pet eura. Festival će biti zaključen 9. listopada izložbom slika Matea Ivateka, s tim da će dvadeset radova biti ponuđeno na aukciji s početnom cijenom od deset eura, a 20 posto od prihoda ići će dobrotvornoj inicijativi »Veslajmo za one koji ne mogu« koju vodi Antonio Bujačić.