Nestranački kandidat

DARIO BURŠIĆ Želim probuditi mlade u Baški

Mladen Trinajstić

Dario Buršić / Foto Mladen Trinajstić

Dario Buršić / Foto Mladen Trinajstić

Buršić želi vlastitim primjerom pokazati generacijski bliskim ljudima da ako uistinu žele nešto u svojoj sredini promijeniti, to mogu postići isključivo vlastitim angažmanomNajmlađi od četvero kandidata za općinskog načelnika Baške, 33-godišnji Dario Buršić koji kao nestranački kandidat s podrškom SDP-a i HSS-a ulazi u borbu za čelnu poziciju izvršne vlasti te krčke lokalne jedinice rekao nam je da s optimizmom očekuje završnicu predizborne kampanje koja se sve više zahuktava.


Na pitanje što ga je, kao politički do sad ne baš izravno angažiranog Bašćana, ovog puta potaklo da uđe u izbornu utakmicu, Buršić nam je rekao da je to bila ponajprije njegova želja da svojim mlađim sumještanima vlastitim primjerom pokaže da se zbog dobrobiti i boljitka sredine u kojoj žive i rade jednostavno moraju uključiti u političku svakodnevicu svoga kraja i tako prestati biti pasivnim promatračima »lokalne zbilje«.


Pobjeda nije ključna


– Baška je prebogata prirodnim ljepotama i resursima, ali jednako tako i sredina koja ima i kvalitetne ljudske resurse, posebice među mladim, sposobnim i obrazovanim ljudima.
Upravo njih svojim primjerom želim probuditi i uključiti u aktivnije promišljanje o budućnosti kraja u kojem žive, u njegovu društvenu, ali i gospodarsku svakodnevicu u kojoj, moram to priznati, ima stvari koje nisu baš najbolje posložene i za koje držim da bi se angažmanom novih ljudi, korištenjem njihovih znanja i svježih ideja mogle riješiti na način koji bi nam svima donio više zadovoljstva.


Na kandidaturu sam se odlučio potaknut spoznajom da me dobar dio mojih sumještana vidi i prepoznaje dobrim i kvalitetnim kandidatom, otkriva nam Buršić, priznajući da mu mogući uspjeh, odnosno izborna pobjeda, nije jedini i isključivi razlog zbog kojeg se odlučio angažirati.


Na pitanje što konkretno pod tim misli, Buršić nam je rekao da je vlastitim primjerom ljudima svoje generacije želio pokazati da ako uistinu žele nešto u svojoj sredini promijeniti, to mogu postići isključivo vlastitim angažmanom.


Upitan o »trenutnom stanju stvari« u toj krčkoj lokalnoj jedinici i planu njegova utjecanja na pokretanje promjena za koje se zalaže, kandidat SDP/HSS-a nam je rekao da ne drži da je baš sve u toj općini danas ni loše, niti štetno.


Treba se »pačat«


– Smatram jednostavno da se mnogo toga previše »sleglo i zacementiralo«. Posebice među mlađom populacijom ovog dijela otoka Krka danas uistinu ima i dobrih ideja, i znanja, i volje za radom na bržem i kvalitetnijem ostvarenju svega onog oko čega se usuglasimo da nam treba i da želimo, a toga ima podosta.


Unatoč konstataciji mnogih koji se pitaju »šta se pačan« i što mi to treba, mislim da ću već svojom kandidaturom, a da ne govorim uspijem li u tom svojem naumu, ovdje ipak pokrenuti neke stvari i »zakotrljati« rijeku ideja i htijenja koje će nam donijeti potreban novi žar i elan u vođenju ove općine.


Treba se »pačat«, a ono što ću prvo učiniti i time pokazati sumještanima korist od novih vjetrova koji će zapuhati, bit će da ću otvoriti lokalnu upravu i učiniti je transparentnom i pristupačnijom svim našim žiteljima.


Po uzoru na naše susjede s omišaljskog područja, i ja ću najprije proračun, a potom i sve ostale sastavnice lokalnog upravljanja učiniti jasnima i vidljivim svima. To ne držim nekim velikim i teškim projektima, ali ga istovremeno smatram jasnim pokazateljem smjera u kojem želim da ova zajednica napokon krene.


Daljnji koraci, posebice vezani uz projektna rješenja koja nam trebaju i kojih ima mnogo, ovisit će ponajprije o »stvarnom stanju« općinskih financija s kojima se, dobijem li naravno mandat od svojih sumještana, tek trebam detaljno upoznati, zaključio je Buršić, naznačivši da i u predizbornom periodu izbjegava obećavati »brda i doline«.