Traži osmi mandat

Darijo Vasilić: Najbolja potvrda da se u Krku dobro radi? Pogledajte rast broja rođene djece

Mladen Trinajstić

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Generalno gledano, cijeli grad Krk danas zaslužuje najmanje jednu zvjezdicu više no što je imao u danima kad sam s brojnim svojim suradnicima s gradonačelničke pozicije počeo doprinositi njegovom razvoju, kaže VasilićDa ni nakon sedam uzastopno određenih gradonačelničkih mandata Darijo Vasilić ne osjeća umor niti manjak volje za nastavkom vođenja lokalne uprave koja, voli to naglasiti, s ponosom nosi titulu one koja upravlja najboljim, najrazvijenijem, najtransparetnijim i za život njegovih stanovnika najboljim gradom, on nam je potvrdio najavljujući »plan i program« s kojim uskoro, po osmi put, izlazi pred svoje sugrađane.


– Nakon punih 28 godina obnašanja ove časne, ali i odgovorne dužnosti, mogu reći da sam više no zadovoljan svojom, kao i ukupnom »kondicijom« Grada koji je uspješno prevladao sve izazove proteklih desetljeća.


Od pada turizma na koljena tijekom ratnih godina, gospodarskih kriza, pa i ove, još uvijek aktualne pandemije, pokazivali smo i dokazivali da se uvijek iznova znamo vratiti na noge i dostići, pa i prestići naše dotad najbolje rezultate.
Ako pogledamo samo turizam koji je motor gospodarstva ovoga grada i otoka, s ponosom možemo reći da se izgradilo mnogo novih smještajnih objekata, da se podigla kategorizacijska razina većine naših smještajnih kapaciteta te da su se trudom i ulaganjima naših sugrađana na višu razinu podigli i svi privatni objekti.


Generalno gledano, cijeli grad Krk tako danas zaslužuje najmanje jednu zvjezdicu više no što je imao u danima kad sam s brojnim svojim suradnicima s gradonačelničke pozicije počeo doprinositi krčkome razvoju, kaže Vasilić.


Iscrpljujuće rasprave


Rezimirajući pak protekle četiri godine, kaže da je u aktualnom mandatu Vijeća nedvojbeno bilo više disonantnih tonova nego u prethodnima sazivima.


– Prošlih smo godina, nažalost, svjedočili i većem broju nekonstruktivnih rasprava, ponekad i inicijativama koje za cilj nisu imale bolji život građana, već ponajprije potkopavanje gradskih projekata.


Obrana od neutemljenih optužbi o nepravilnostima kojih, pokazuje se, nije bilo, oduzimalo nam je svima i vrijeme, i energiju. Vjerujem da će birači sad ipak znati nagraditi one koji su stvarali, gradili i bili konstruktivni, ali i »ne nagraditi« one koji su opstruirali rad Grada i ostvarenje različitih bitnih projekata i programa.


Uvjeren sam da će nam ovi izbori pokazati koliko je tko u proteklom periodu napravio za građane te da ćemo uskoro nastaviti ondje gdje smo, čekajući ocjenu ovdašnjih birača, sad tek zastali, rekao je Vasilić.


Vraćajući se planovima koji će, dobije li iznova priliku obnašati najodgovorniju izvršnu dužnost, biti u njegovom fokusu idućih godina, naš sugovornik nam otkriva i da će to sasvim sigurno biti nekoliko velikih i financijski »krupnih« projekata.


Novi važni projekti


– Nakon što smo kraju priveli projekt Aglomeracije, odnosno gradnju kanalizacijskog sustava koji je samo na području Grada »težio« skoro 88 milijuna kuna, trenutno se intenzivno radi i na, za razvoj Krka ništa manje vrijednom, projektu izgradnje optičke mreže koji se iz EU izvora financira sa 60-ak milijuna kuna.


Tu je i skorašnji začetak ulaganja u produljenje lukobrana, uređenje riva te osuvremenjenje i uljepšanje cjelokupnog obalnog područja. S otvaranjem novog programskog razdoblja EU-a i izvora iz kojih planiramo nastaviti financirati sva ona najveća i najvažnija ulaganja, nameće nam se obveza da prionemo i realizaciji gradnje objekata za koje već imamo svu potrebnu dokumentaciju, uključujući i akte za gradnju.


To su u prvom redu novi jedriličarski klub, boćalište Brzac, projekt uređenja krčkog sportsko-rekreacijskog centra i muzeja na Kamplinu, izgradnje vrtića u Vrhu i dogradnje onog u Krku.


Tu su i projekti koji se odnose na niz prijeko nam potrebnih iskoraka po pitanju cestovne infrastrukture, poput kružnih tokova na lokalitetu Kod fratri te kod marketa Plodina, završio je Vasilić koji, osim s novom gradonačelničkom kandidaturom, pred sugrađane izlazi i kao nositelj koalicijske liste PGS-a i SDP-a, ojačane s više nezavisnih kandidata.


Stalni rast broja stanovnika


Najviše od svega me kao dugogodišnjega gradonačelnika vesele pozitivni demografski pokazatelji i podaci o natalitetu.


Broj stanovnika Krka samo u zadnjem desetljeću narastao je za 10 posto, a pozitivne pokazatelje bilježimo i u prirodnom, i u mehaničkom priljevu naših novih stanovnika.


Zasigurno postoje dobri razlozi za rast broja rođene djece, ali i činjenicu da nam se ljudi kontinuirano doseljavaju, završio je Vasilić, ocijenivši to najboljom potvrdom da se u Krku ipak dobro radi.