19. izdanje

Dani smokava počeli u Krku, donose posebnu ponudu jela, izložbe i kreativne radionice

Alenka Juričić Bukarica

Foto Borut Brozović

Foto Borut Brozović



Već 19. izdanje manifestacije Dani smokava počelo je u gradu Krku ponudom jela u smokava u krčkim ugostiteljskim objektima.


Manifestacija, koju organizira Turistička zajednica grada (TZG) Krka, veliko finale imat će od 29. do 31. kolovoza kada prostor pored Velog parka postaje njeno živopisno središte i gdje se održava prodajna izložba te niz kreativnih radionica.


Prodajna izložba će okupiti lokalne proizvođače s bogatom ponudom delicija i rukotvorina, od suhih i svježih smokava, džemova, pekmeza i smokvenjaka, do prirodne kozmetike i originalnih suvenira.




Od 29. do 31. kolovoza na redu je i bogat program radionica za sve uzraste. U radionici List koji čuva polaznici će izrađivati originalne platnene torbe otiskivanjem smokvinih listova različitih veličina.


Radionica Smokvin medaljon donosi sasvim drugačije iskustvo, naime, sudionici rade s masom za modeliranje te oblikuju pločice u koje utiskuju smokvine listove i plodove te ih ukrašavaju bojama, stvarajući nakit ili ukrase za zid.


Osim toga, mali i veliki kreativci mogu se okušati u izradi smokava od gline, dok su ljubiteljima filcanja namijenjene radionice krčke vune – djeca će izrađivati privjeske u obliku smokve, a odrasli unikatne naušnice.


Edukativnu notu donosi stručno predavanje doc. dr. sc. Željka Prgometa Rezidba stabala smokava – od sadnje do pune rodnosti, a koje je na programu u petak, 29. kolovoza, u Maloj vijećnici Grada Krka s početkom u 17,30 sati.


Isto tako, u Maloj vijećnici u Gradu Krku će se 31. kolovoza s početkom u 17 sati održati Art & Wine radionica uz stručno vodstvo Alenke Goldner Sučić, prof. likovne kulture.


Art & Wine radionica je zamišljena kao slikarska večer koja ne zahtijeva prethodno iskustvo u slikanju. U društvu stručne voditeljice, sudionici će imati priliku stvarati umjetnička djela u tehnici akrila na platnu, a ovogodišnji motiv bit će inspiriran smokvom, inače voćkom koja svojim bezvremenim oblikom i bojom oduvijek nadahnjuje slikare.


Organizator osigurava sav potreban materijal, međutim, obzirom na ograničeni broj mjesta [email protected], s time da prednost imaju polaznici koji nisu sudjelovali na ranijim radionicama.


Manifestaciju posvećenu smokvi pratit će i glazbeni program pa tako u petak, 29. kolovoza, na Veloj placi nastupa klapa Rašketa, dok će u subotu, 30. kolovoza, na Trgu Kamplin publiku zabaviti klapa Tramuntana.


Najavljujući predstojeću manifestaciju Ivana Kovačić, direktorica TZG Krka, istakla je zadovoljstvo što grad Krk već devetnaestu godinu za redom postaje domaćin manifestacije Dani smokava, koja je kroz gotovo dva desetljeća izrasla u jedno od prepoznatljivih događanja grada i otoka.


– Smokva, simbol našeg otočnog identiteta, ovdje se predstavlja kroz bogat gastronomski, kulturni i edukativni program. Ove godine Dani smokava dodatno dobivaju na važnosti jer se održavaju uoči 2026., godine u kojoj je Kvarner proglašen Europskom regijom gastronomije.


Time i ova manifestacija postaje dio šire regionalne priče o izvrsnosti i autentičnosti. Posjetitelji će moći uživati u brojnim radionicama, predavanjima, glazbenim programima i, naravno, gastronomskim kreacijama od smokava koje pripremaju naši ugostitelji, istakla je Kovačić.


Dani smokava u Krku stoga ni ove godine neće proći bez brojnih jela, što slatkih, što slanih, posvećenih ovom voću. Od danas, 22. kolovoza, u ugostiteljskim objektima na području grada Krka je, dakle, u ponudi posebna ponuda jela i slastica od smokve što će se moći kušati sve do 31. kolovoza.


U manifestaciji, naime, sudjeluju Bistro Portella, Casa del Padrone, Cocktail Bar Volsonis, Hotel Marina – Restaurant Marina Blue, Konoba Marija, Konoba Pod Prevolt, Konoba Pud Brest, Pizzeria Mala Vrata, Restaurant Karaka, Restoran Fidel From the Sea, Restoran Harbour Hotel Maritime, Restoran Oliva Krk Premium Camping Resort, Slastičarna Toš i Street Food Mezzino Ježevac Premium Camping Resort.


Tijekom deset dana, gotovo cijeli grad je pretvoren u kulinarski vodič kroz maštovite interpretacije smokve. U ponudi se nalaze, primjerice, porchette sa začinskim biljem i smokvama, bruschette s buratom, pršutom i sušenom smokvom, šurlice u umaku s kozicama i smokvama, kao i varijantama s gorgonzolom, dok se među glavnim jelima ističu svinjski file u umaku od crnog vina i smokava, sočni lungić na pireu s umakom od smokve te biftek u umaku od jadranskih kozica i smokava.


Za one koji traže nešto drugačije, tu su pizza Smokvica, burgeri s umakom od smokava ili inovativne kombinacije u kojima se tradicija i suvremeni pristupi stapaju u jedinstven okus.


Slatki dio priče, pak, čine creme brule sa smokvama, tiramisu i panna cotta s marmeladom od smokava, krostate, crumble i vafl košarice punjene kremom od smokve i pistacija, ali i uvijek izvrsne palačinke s domaćim džemom od smokava i jednostavno sladoled od smokava.


– Uz toliko različitih okusa, Dani smokava postaju prilika da svaki zalogaj otkrije neku novu dimenziju ove mediteranske voćke, poručili su organizatori.