Ukinuta mostarina

Danas se pored besplatnog Krčkog mosta slikali i ministri: Potpisani ugovori za sanaciju betonskih i kolničkih površina mosta

Marinko Glavan

Potpisivanje ugovora o sanaciji mosta / Snimio Marko GRACIN

Potpisivanje ugovora o sanaciji mosta / Snimio Marko GRACIN

Potpisani su ugovori za sanaciju betonskih i kolničkih površina mosta i za nadzor nad radovima. Ukupna vrijednost je 44,6 milijuna kunaDanas na Krčkom mostu svečano obilježeno ukidanje naplate mostarine, te su potpisani ugovori za sanaciju betonskih i kolničkih površina mosta i za nadzor nad radovima. Ukupna vrijednost je 44,6 milijuna kuna.


Svečanosti su prisustvovali ministri Oleg Butković i Gari Cappelli, predsjednici uprava HAC-a i ARZ-a Boris Huzjan i Miro Škrgatić, dožupan Marko Boras Mandić, kao i dio načelnika krčkih jedinica lokalne samouprave.


Oleg Butković je izjavio kako je cijeli proces započeo prije godinu i pol dana na Krku, kad je u razgovoru s načelnicima dogovoreno da se nađe način za ukidanje naplate. Rekao je i kako su našli način da ujedine ARZ i HAC, čime su, tvrdi, ostvarene uštede kojima je omogućeno ukidanje mostarine. Tome su se, pak, ranije protivile financijske institucije koje su kreditori ARZ-a.
Ustvrdio je i da su Hrvatske ceste izradile osnovnu projektnu dokumentaciju, odnosno tri varijante buduće nove ceste koje će prolaziti sjevernim i istočnim dijelom Krka – takozvane “plave magistrale”.


Foto Marko Gracin


“HC u idućem razdoblju od 2021. i 2027. osigurat će 500 milijuna kuna za izgradnju, a sad očekujemo da PGŽ i lokalne jedinice uvrste tu buduću prometnicu”, dodao je Butković, ističući da ovo danas nije predizborni skup, već stvar koja se pripremala godinu i pol dana.


Gari Cappelli poručio je kako je ukidanje mostarine, zajedno s odlukom da se zadrže zimske cijene autoputeva i trajekata iznimno važno za turizam na kvarnerskim otocima, a pogotovo za domaće turiste od kojih ima velika očekivanja.