Počast poginulima u borbi za slobodu

Dan oslobođenja Raba obilježen skromno, ali dostojanstveno

Hrvoje Hodak

Rapski čelnici odali počast poginulima u borbi za slobodu

Rapski čelnici odali počast poginulima u borbi za slobodu

Ne smijemo zaboraviti da su u NOR-u, od 1941. do 1945. godine u vojnim jedinicama sudjelovala 1.273 Rabljana, a poginulo ih je 197 – poručio je LupićRAB – Delegacija Grada Raba koju su činili predsjednik Gradskog vijeća Željko Peran i gradonačelnik Nikola Grgurić, polaganjem vijenca i paljenjem svijeće na Središnjem križu Gradskog groblja Rab obilježila je 12. travnja, Dan oslobođenja Raba od njemačke okupacije te odala dužnu počast svima poginulima u borbi za slobodu, kako bi se tradicija obilježavanja važnih datuma povijesti otoka održala te obnavljanjem sjećanja iznova odašiljala poruka mira i solidarnosti novim generacijama.Isto je učinila i tročlana delegacija Udruge antifašista Raba, koju su činili predsjednik Udruge Ivica Lupić, počasni predsjednik Ivo Barić i član predsjedništva Zdenko Antešić. Oni su se također skromno, bez većeg okupljanja, u skladu s epidemiološkim mjerama, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeće kod spomenika u parku Boškopini, prisjetili svih poginulih Rabljana u povijesnoj borbi za slobodu.


Dana 12. travnja 1945. godine ujutro oslobađanje Raba od njemačke okupacije započelo je desantom Narodnooslobodilačke vojske kojom je rukovodio štab 9. udarne dalmatinske divizije i komanda Drugog pomorskog obalnog sektora. U desantu na Rab sudjelovalo je 2.750 boraca 9. dalmatinske udarne divizije i 664 borca Kvarnerskog odreda iz sastava Drugog pomorskog obalnog sektora. U borbama za oslobođenje Raba poginulo je šest boraca Devete dalmatinske udarne divizije i Drugog POS-a, a 31 borac je ranjen. Prema podacima iz knjige »Rapska baština« profesora Ive Barića, među ranjenima bio je i jedan Rabljanin, Žarko Kaštelan, koji je nakon mjesec dana umro od posljedica ranjavanja. Na njemačkoj strani poginulo je 195, a zarobljena su 333 vojnika.
– Važno je zapamtiti i odati dužno poštovanje svima koji su sudjelovali u borbi protiv fašizma jer to su bili naši sumještani, djedovi, bake, očevi i itekako zaslužuju da ih se stalno sjećamo, a posebno na današnji dan. Ne smijemo zaboraviti da su u NOR-u, od 1941. do 1945. godine u vojnim jedinicama sudjelovala 1.273 Rabljana, a poginulo ih je 197 – poručio je Lupić.