NAKON DVIJE GODINE

Dan iseljenika na Cresu: S vjerom su otišli, a s njom se svakog ljeta vraćaju u svoju župu

Walter Salković

Susret je započeo svetom misom koju je predvodio don Robert Zubović, župnik u Malom Lošinju i nekadašnji voditelj Hrvatske katoličke misije Astoria u New YorkuCRES – Nakon dvogodišnje pauze Grad Cres organizirao je 6. Dan iseljenika kako bi barem jednom godišnje okupio one koji su proteklih desetljeća zbog raznih okolnosti morali napustiti svoj otok.


Susret je započeo svetom misom koju je u župnoj crkvi predvodio don Robert Zubović, župnik u Malom Lošinju i nekadašnji voditelj Hrvatske katoličke misije Astoria u New Yorku uz još četvoricu svećenika, a pridružili su se i predstavnici Grada kao i creski iseljenici. Na početku je svećenik okupljene pozdravio na hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku, a u propovijedi je govorio o važnosti vjere.


– Vjeru su nam usadili roditelji, kasnije katehete i župnici, a tu smo vjeru, te temelje ponijeli u svijet. Pedesetih godina odlazili ste iz Cresa barkama preko mora, išli ste s pouzdanjem u Boga, s vjerom. Pokazuje to i »librić«, molitvenik koji se nalazi u muzeju imigranata u New Yorku, dokaz da ste vjeru nosili sa sobom. Vjerni Cresani vraćaju se ljeti u svoju rodnu župu jer je ta vjera duboko usađena u njima, a Bog vodi one koji se u njega uzdaju, rekao je, između ostalog, vlč. Zubović u svojoj propovjedi na hrvatskom i talijanskom jeziku.
Navečer je za iseljenike organizirana večera u restoranu Mistral u ACI marini, a raspoloženje je dodatno podignula klapa Burin. Pozdravne riječi okupljenima uputili su domaćin, gradonačelnik Cresa Marin Gregorović, voditeljica Ureda Matice iseljenika u Rijeci Renata Garbajs te Daniele Surdić, predsjednik gradskog odbora koji je organizirao ovogodišnji Dan iseljenika.