Novo normalno

Dan iseljenika na Cresu ove godine bez druženja, samo uz izložbu

Walter SalkovićProteklih pet godina i na Cresu se organizirao Dan iseljenika po uzoru na druga mjesta u okruženju koja na taj način žele okupiti svoje iseljene sugrađane i njihove potomke te jačati njihovu povezanost s rodnom grudom.


Programi Dana iseljenika obično su se sastojali od predavanja i izložbi, višejezične mise u župnoj crkvi te zajedničke fešte u jednom od lokalnih restorana. Odlukom Gradskog vijeća iz 2015. godine, za organizaciju creskog Dana iseljenika zadužen je Odbor za suradnju s jedinicama lokalne samouprave, a kao termin održavanja određen je drugi vikend u kolovozu.


Nakon što se Odbor oglasio priopćenjem u kojem obavještava javnost da se ove godine Dan iseljenika neće održati na uobičajeni način, predsjednica Odbora Sonja Pokupec Salković obrazložila je razloge za takvu odluku.
– Odbor je, u koordinaciji s gradonačelnikom Kristijanom Jurjakom, razmotrio aktualnu situaciju i sve mjere i preporuke Nacionalnog stožera Civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o okupljanju većeg broja ljudi te je zaključio da se ove godine Dan iseljenika ne održi onako kako smo to inače činili.


Umjesto toga, taj ćemo Dan simbolički obilježiti izložbom Creskog muzeja »Cres Memory Project – Fotografije Cresa iz 1951. godine iz zbirke obitelji Spadoni« koja je trebala biti dio šireg programa ovogodišnjeg Dana iseljenika, rekla je Pokupec Salković.


Budući da su epidemiološke preporuke za muzeje prilično stroge, a broj prisutnih uvjetovan kvadraturom prostora, iz Creskog muzeja najavljuju da neće biti klasičnog javnog otvorenja izložbe. Umjesto uobičajenih govora uglednika, snimit će se i objaviti na društvenim mrežama kratke videonajave, a izložba će se moći pogledati od 12. kolovoza.