Baština

Crkvica sv. Lucije u Baški u utrci za prestižnu EU oznaku

Mladen Trinajstić

Glavni nacionalni konkurent jurandvorskoj crkvici je Muzej vučedolske kulture i arheološki lokalitet VučedolBAŠKA – Na poziv Europske komisije, Općina Baška nedavno je i službeno prijavila glasovitu crkvicu svete Lucije za dodjelu oznake lokaliteta europske baštine 2021. godine, a koja će se dodijeliti lokalitetima na području Europske unije sa snažnom simboličkom europskom vrijednosti.


»Izvorište višejezičnosti – Bašćanska ploča u kompleksu crkve sv. Lucije« službeni je naziv bašćanske prijave na spomenuti poziv za kandidaturu budućih nositelja Oznake europske baštine (European Heritage Label) čiji je glavni cilj jačanje osjećaja pripadnosti europskih građana Europskoj uniji, odnosno izgradnja i njegovanje osjećaja koji se temelje na zajedničkim vrijednostima, elementima europske povijesti i valoriziranja kulturne baštine, poštivanju nacionalne i regionalne raznolikosti te jačanju uzajamnog razumijevanja i međukulturnog dijaloga. Taj lokalitet, na temelju prijave Općine Baška, odabran je u prvom krugu koji se odvija na nacionalnoj razini, pri čemu svaka država članica imenuje po dva lokaliteta u godini prijave. Kandidature će naposljetku ocijeniti panel nezavisnih stručnjaka koji će odabrati samo jedan lokalitet po svakoj državi te će EK i službeno imenovati lokalitete kojima se dodjeljuje Oznaka europske baštine, i to već početkom 2022. godine.


Uz jurandvorsku crkvicu, mjesto pronalaska »krsnog lista« hrvatske pismenosti i kulture, za istu je oznaku iz Hrvatske kandidiran i Muzej vučedolske kulture i arheološki lokalitet Vučedol, a za istu se sveeuropsku markicu još »bore« i lokaliteti Velikog zapovjedništva Alden Biesen i Migratie Museum Migration (Belgija), bugarski Muzejski centar »Tračka umjetnost u istočnim Rodopima«, Fulda i Petersberg – središta karolinške obrazovne reforme, kao i Oderbruch – krajolik koji su stvorili ljudi (Njemačka), grčko Arheološko nalazište Nemeja, španjolski rudarski park Almadén, Seminaarinmäki Campus u Finskoj, Nacionalno svetište Mariapocs u Mađarskoj, talijanski kompleks Ventotene i prostor delte rijeke Po i Venecije, luksemburški Echternach (baština Sv. Willibrorda), Povijesno središte Turaide u Latviji, brdo Lech s katedralom Gniezno u Poljskoj, linije Torres Vedrasa u Portugalu, Astra Muzej tradicionalne narodne civilizacije te Palača Europske komisije na Dunavu u Rumunjskoj, kao i srednjovjekovno zidno slikarstvo u regijama Gemer i Malohont u Slovačkoj.