Novi prijedlog

Creski ugostitelji nezadovoljni odlukama Grada, novi prijedlog je da se za 30 posto smanji porez na javne površine

Bojan Purić

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

»Znaju li vijećnici samo podizati naknade, a ništa od toga vratiti u obliku aktivnosti na obostrano zadovoljstvo i građana Cresa koji direktno ili indirektno žive od turizma?«CRES – Na dnevnom redu sljedeće sjednice Gradskog vijeća Cresa, koja je u planu za ovaj četvrtak, trebao bi se naći novi prijedlog koji je uputio gradonačelnik Kristijan Jurjako nakon reakcija ugostitelja čiji posao znatno trpi u okvirima naprasno prekinute špice turističke sezone, a nakon što predsezone praktički nije ni bilo. Prijedlog sadrži oslobađanje od obveze plaćanja poreza na korištenje javnim površinama, tako da se svi korisnici javnih površina oslobode obveze plaćanja dijela poreza na javnu površinu za 2020. godinu, i to u visini od 30 posto cjelokupnog iznosa koji je utvrđen rješenjem o razrezu poreza na javnu površinu za pojedinog korisnika.


Jedan od vlasnika ugostiteljskih objekata u središtu Cresa, Zoran Cunjak, izravno kritizira Gradsko vijeće: »Znaju li vijećnici samo podizati naknade, a ništa od toga vratiti u obliku aktivnosti na obostrano zadovoljstvo i građana Cresa koji direktno ili indirektno žive od turizma?«


U prosincu povisili cijenu


U prosincu je Gradsko vijeće za sto kuna, odnosno 25 posto, ugostiteljima povisilo cijenu korištenja četvornog metra javnih površina, a kako kaže Cunjak, i kada se uzme u obzir oslobađanje obveze plaćanja korištenja javnim površinama, odnosno poslovnim prostorima u vlasništvu Grada za razdoblje od 19. ožujka do 31. svibnja, ugostiteljima se praktički ne isplati imati otvorene objekte, odnosno jednostavnije im je pokušati otići negdje drugdje i odraditi sezonu za nekog drugog poslodavca.
Ugostitelji, čiji su stavovi artikulirani i kroz podružnicu ugostiteljskog ceha Udruženja obrtnika Cres–Lošinj, požalili su se i na to da, unatoč višekratnim zahtjevima, nisu primljeni na razgovor u Gradsku upravu. Sredinom kolovoza u prvom valu, a krajem kolovoza u drugom, većinom ne praveći razliku između naših županija/regija, Hrvatsku su vlasti mnogih zemalja koje predstavljaju turističko tržište stavile na popis zemalja iz kojih se ne može doći, a da se potom ne ide u karantenu, što je rezultiralo »egzodusom« velikog broja inozemnih turista.