Prvo zvono

Creski učenici u školama uz distancu, lošinjski moraju nositi maske

Walter Salković, Bojan Purić

Kako će se nastava odvijati samo u jutarnjoj smjeni, nastavni sat trajat će uobičajenih 45 minuta, a programi će se izvoditi u dvosatima ili čak trosatimaCRES – Novu školsku godinu u Osnovnoj školi Frane Petrića pohađat će 207 učenika u 15 razrednih odjela, a nastava će se odvijati po modelu »A« Ministarstva obrazovanja. To znači da će svi učenici imati nastavu u školi, svaki razredni odjel u jednoj prostoriji, pri čemu će učenici sjediti međusobno udaljeni 1,5 metara. Kako će se nastava odvijati samo u jutarnjoj smjeni, nastavni sat trajat će uobičajenih 45 minuta, a odgojno-obrazovni programi izvodit će se u dvosatima ili čak trosatima. Na taj će način tijekom jednog nastavnog dana s učenicima boraviti najviše tri učitelja.


Iako je protokolom objavljenom na web stranici škole propisana obveza nošenja maske za učenike od petog do osmog razreda, naknadno je to promijenjeno. Nakon što su precizno izmjereni svi razredi i podaci uspoređeni s brojem učenika, zaključeno je da je osigurana potrebna distanca te je škola od gradskog stožera zatražila, i dobila, suglasnost da učenici ne nose maske u svojim učionicama. Ostaje obaveza nošenja maski za vrijeme prolaskom hodnicima ili boravka u zajedničkim prostorijama, a škola je osigurala maske za sve djelatnike i učenike.


Bez posjeta školi


Nastava neće za sve učenike počinjati u isto vrijeme, a i odmori će biti organizirani u različitim terminima. Kako školska zgrada ima tri ulaza, točno je određeno koji razredi koriste koji ulaz i u koje vrijeme. Vodit će se evidencija ulaska i izlaska u školsku zgradu, a svim zaposlenicima mjeriti temperatura prilikom dolaska u školu uz obaveznu dezinfekciju obuće i ruku pri ulasku. Zabranjeni su svi posjeti školi, a učiteljima nije dopušteno okupljanje u zbornici ili unutar škole.
Tijekom nastave učenici će boraviti samo u svojoj učionici uz nazočnost učitelja, a nitko drugi, primjerice roditelji, spremačice ili drugi učitelji, ne smije ulaziti u njihovu učionicu. Preporuča se da učenici donose marendu od kuće, a ako uzimaju školsku marendu, ona mora biti upakirana i dostavljena pred razred. Marenda se jede u razredu uz nazočnost učitelja


Za odvijanje produženog boravka i izbornih programa, budući da se u tim situacijama zajedno nalaze učenici raznih razrednih odjela, dobiveno je posebno dopuštenje gradskog stožera Civilne zaštite. Izvannastavne aktivnosti, dopunska i dodatna nastava ostvarivat će se online. Roditeljski sastanci i informacije tijekom pandemije održavat će se putem dogovorenih komunikacijskih kanala, primjerice Vibera.


Izleti, ekskurzije i priredbe odgađaju se za vrijeme trajanja pandemije te će u školski kurikulum i Godišnji plan i program rada škole biti uključeni po prestanku posebnih okolnosti. Sve navedene mjere i odredbe objavljene su na službenoj stranici škole, a bit će predstavljene učenicima prvog dana škole.


Sigurno okruženje


– Svi djelatnici škole uložili su puno truda u organizaciju nove školske godine kako bi se poštovale propisane epidemiološke mjere. Prvenstveni nam je cilj da djeca pohađaju nastavu u sigurnom okruženju te da svi koji sudjeluju u odgojno-obrazovnom procesu mogu svoj posao obavljati kvalitetno i sigurno. Zahvaljujem gradskom stožeru Civilne zaštite koji nam je pomogao savjetima i izašao ususret odlukama, što će učenicima značajno olakšati praćenje nastave. Hvala Primorsko-goranskoj županiji koja je omogućila nabavku maski i zaštitnih sredstava i svakodnevna je savjetodavna potpora ravnateljima i školama – izjavio je ravnatelj škole Josip Pope.


Lošinjski srednjoškolci i stariji osnovci s maskama


U lošinjskim školama učenici će i tijekom nastave morati nositi maske, osim onih u prva četiri razreda osnovne škole, koji su oslobođeni te obaveze. Srednja škola Ambroza Haračića objavila je na svojim internetskim stranicama obavijest o organizaciji rada, utvrdivši raspored ulazaka u zgradu, organiziran tako da se izbjegne preklapanje termina između razrednih odjela. Također se od učenika traži da obavezno prije polaska od kuće izmjere tjelesnu temperaturu, da marendu nose od kuće, a koriste vlastiti pisaći pribor i ne dijele ga s drugima.


Kad je riječ o Osnovnoj školi Marija Martinolića, učenici nižih razreda neće morati nositi maske tijekom nastave, dok za one od petog do osmog razreda ta obaveza ostaje na snazi. Na naš upit gradskom stožeru Civilne zaštite, odnosno Gradu Malom Lošinju, odgovoreno nam je da stožer odluku o maskama može donijeti jedino na zahtjev škole, a u školi kažu da su odluku donijeli nakon što je epidemiološka služba Nastavnog zavoda za javno zdravstvo pregledala njihove prostorije.


Prijem učenika u prvi razred OŠ bit će održan u 11.30 sati ispred zgrade. Nakon što je Osnovna škola Frane Petrića u Cresu objavila da kod njih ni učenici viših razreda neće morati nositi maske tijekom nastave, na internetu je objavljen niz komentara građana koji su pozvali da se ista odluka donese i za Lošinj. I OŠ Marija Martinolića donijela je raspored ulazaka u zgradu, a nastava će biti organizirana tako da se posve izbjegne međusobni kontakt dviju skupina – učenika nižih i učenika viših razreda.