Hrvatski otočni proizvod

Creski Ruta wool & design i Ženska klapa Teha među odabranima s oznakom HOP

Walter Salković

Dio ženske klape Teha i Vesna Jakić iz »Rute«

Dio ženske klape Teha i Vesna Jakić iz »Rute«

Oznaka Hrvatski otočni proizvod na CresuSuveniri od maslinovog drva, predmeti od ovčje vune, sapuni i kreme, razni kolačići, marmelade i namazi, neizostavno ekstradjevičansko maslinovo ulje i jedan cijeli muzej »proizvodi« su s otoka Cresa koji su u posljednjih desetak godina dobili oznaku Hrvatski otočni proizvod.


Svečana dodjela te prestižne oznake za 2020. i 2021. godinu održana je u Kneževom dvoru u Pagu, a prisustvovali su joj predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministri Oleg Butković i Marija Vučković te predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja.


Dosadašnjim nositeljima oznake HOP s Cresa tom su se prilikom pridružili »Ruta wool & design« za paketić za filcanje cvijeta te ženska klapa Teha za nosač zvuka »Momu škoju«.
Ruta je jedni dobitnik oznake sa cresko-lošinjskog otočja za 2020. godinu, dok je Teha jedina s arhipelaga oznaku zaslužila 2021. godine.


Od vune, koja je postala problem na otoku jer se nema gdje plasirati, Ruta tehnikom filcanja proizvodi razne uporabne predmete, kao što su torbe i papuče, ali i suvenire.


Ovom prigodom oznaku HOP donio je suvenir-paketić sa svim potrebnim sastojcima i uputama kako izraditi vuneni cvjetić.


Creska ženska klapa Teha svoj je drugi album predstavila prošlog ljeta, a sadrži 13 pjesama – četiri narodne i osam autorskih.


Oznaku Hrvatski otočni proizvod od 2007. godine do danas dobilo je 320 proizvođača za 1.094 proizvoda s 24 otoka, među njima i 14 tvrtki, obrta ili udruga s Cresa.