Otočna baština

Creski gimnazijalci u osorskom arheološkom laboratoriju

Walter Salković

Učenici su dobili priliku iz prve ruke naučiti ponešto o arheologiji i metodologijama istraživanja te obići neke od arheoloških lokaliteta i Arheološku zbirku Osor, ali i virtualno prošetati antičkim gradom OsoromCRES – U sklopu europskog projekta VALUE Grad Cres lani je obnovio 75 kilometara povijesnih putova sjeverno od naselja Cres, a potom ih je označio posebno osmišljenom oznakom koja se sastoji od stiliziranih slova V i A, što je kratica za Via Apsyrtides. Cresko-lošinjsko otočje zvalo se u antičko doba zajedničkim imenom Apsyrtides, pa je taj naziv odabran za pješačku transverzalu koja će se uskoro protezati od najsjevernije točke otoka Cresa, rta Jablanac, pa sve do rta Radovan, najjužnije točke otoka Ilovika.


S obzirom na to da je jedan od ciljeva projekta VALUE promocija i valorizacija otočne baštine, proteklog vikenda Grad Cres organizirao je arheološki laboratorij u Osoru, namijenjen srednjoškolcima. U suradnji sa Srednjom školom A. Haračića M. Lošinj – Gimnazijom Cres, tvrtkom Arheo Kvarner i Lošinjskim muzejom, osmišljen je zanimljiv program u kojem su sudjelovali učenici prvog razreda creske gimnazije u pratnji profesorice Ana-Marije Sertić.


Gimnazijalci su dobili priliku iz prve ruke naučiti ponešto o arheologiji kao znanosti i o metodologijama istraživanja te obići s arheolozima Matijom Makarunom, Daliborom Brankovićem i Vitom Benvinom neke od lokaliteta na kojima su izvršena iskapanja. Osim terenskog predavanja, učenici su obišli Arheološku zbirku Osor, a posebno je atraktivna bila virtualna šetnja antičkim gradom Osorom uz pomoć »Osorskog vremeplova«. Tehnologijom virtualne stvarnosti učenici su kroz 11 priča na zanimljiv i uzbudljiv način upoznali kako je izgledao život u Osoru kroz više tisućljeća, od legende o Argonautima do Osorskih glazbenih večeri.