Umrežena vuna

Creski gimnazijalci filcali vunu

Walter Salković

Foto Walter Salković

Foto Walter Salković

Udruga Ruta uključila je u projekt "Umrežena vuna" i učenike creske gimnazije Main HeadlineU sklopu ekološkog natječaja koji osmu godinu zaredom sufinancira Ina, udruga Ruta dobila je financijsku potporu za projekt »Umrežena vuna«.


Cilj projekta je informiranje mladih o tome da se ovčja vuna više ne koristi, već ostavlja u prirodi i tako postaje ekološki problem te organiziranje radionica obrade vune tehnikom filcanja, i to na temu recikliranja starih ribarskih mreža.


Foto Walter Salković
Ruta je u svoj projekt uključila i učenike creske gimnazije koji su, uz nastavnice Sonju Pokupec Salković i Ana-Mariju Sertić, pod vodstvom Vesne Jakić izrađivali torbice na temu mora i ribara.


Tehnikom filcanja napravljeno je i nekoliko jastučića koji su potom napunjeni mirisnom lavandom ubranom u školskom vrtu. Grupa učenika prvog razreda napravila je veliku tapiseriju u koju su utkane ribarske mreže i školjke te sada krasi hodnik gimnazije.


Na radionicama se pokazalo koliko mladi mogu biti kreativni i maštoviti, a jedna od maturantica na kraju je zaključila da im je »ovako nešto baš trebalo« jer su zbog suživota s pandemijom pomalo zaboravili na dobro raspoloženje i sreću.