Rekapitulacija

Cresani tvrde da je iza njih jako plodna godina. Od ove očekuju još više

Walter Salković

Saniran je deponij Pržić, izgrađeno reciklažno dvorište, dograđen dječji vrtić, uređeno 75 km staza, dogradnjom zapadnog dijela luke izmijenjena je stoljetna vizura luke Cres, a novo financijsko razdoblje EU-a pruža nove prilike, poručio je gradonačelnik Marin GregorovićCRES – U protekloj godini realizirali smo neke od najvećih infrastrukturnih projekata na području Cresa u posljednjem desetljeću. Saniran je deponij Pržić, izgrađeno je reciklažno dvorište, dograđen je dječji vrtić. Uređeno je 75 kilometara pješačkih staza kroz projekt VALUE, a Županijska lučka uprava Cres realizirala je projekt dogradnje zapadnog dijela luke i time izmijenila stoljetnu vizuru naše luke Cres. Tim projektima uspješno smo zaključili jedno financijsko razdoblje EU-a koje ostavljamo iza sebe i sad se okrećemo novim prilikama i planovima koji su pred nama, rekao je gradonačelnik Marin Gregorović na početku svog tradicionalnog obraćanja na svečanoj sjednici Gradskog vijeća održanoj jučer u povodu Dana grada.


U nastavku svog govora Gregorović je istaknuo da se »novo financijsko razdoblje EU-a pruža priliku za unapređenje uvjeta života svih otočana« te će Grad nastaviti ulaganja u obrazovanje i sustav socijalne skrbi.


Vratili Sud


– Iznimno sam zadovoljan što smo uspjeli vratiti uredovne dane Suda u naše prostore već od ovog mjeseca, a isti i još veći trud uložit ćemo u poboljšanje dostupnosti zdravstvene usluge i prometnu povezanost. Otoci u 21. stoljeću zaslužuju sigurno zdravstvo i kvalitetnu prometnu vezu! Uz zdravstvo, vatrogastvo je druga najvažnija komponenta sigurnosti na otocima, zato i planiramo projekt novog vatrogasnog doma na Volniku, rekao je Gregorović te najavio nastavak provođenja energetske tranzicije, kvalitetnu i digitaliziranu javnu uslugu te transparentne javne financije.

U godinama prije pandemije koronavirusa Cresanima su se na Dan grada pridruživali predstavnici najviših tijela državne vlasti, županija, velikog broja gradova i općina s kojima je Grad Cres ostvario suradnju, kao i predstavnici gospodarstva, javnog i civilnog sektora. Ove je godine to zbog epidemiološke situacije izostalo, a od gostiju su sjednici prisustvovali samo zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić te saborski zastupnik Gari Cappelli kao izaslanik predsjednika Sabora i predsjednika Vlade, dok je predsjednik Republike uputio svoju pismenu čestitku.


Prijenos uživo


– Grad Cres jedan je od najvećih površinom, a najmanjih po broju stanovnika. Toliko vrijednih stvari pokazujete na nacionalnoj razini, a i izvan granica Republike Hrvatske, što je dokaz upornosti i kvalitete otočnog čovjeka. Nastavite se dokazivati na ovom tlu, ostvarivati sjajne sportske i kulturne rezultate. Vama mladim čelnicima Grada i cijelom Gradskom vijeću želim puno uspjeha, da nastavite realizirati vrijedne projekte zahvaljujući potporama koje vam daje Županija i koje dobivate s nacionalne razine, rekao je Cappelli, dok je dožupanica Medarić Cresanima poručila da »i dalje razvijaju grad, ali da mu sačuvaju srce i dušu«.


U skladu s višestoljetnom tradicijom Dan grada prilika je za dodjelu priznanja zaslužnim građanima i udrugama.


Svečana sjednica Gradskog vijeća održana je u prostoru OŠ Frane Petrića, a prisustvovali su joj samo gradski dužnosnici i vijećnici, čelnici gradskih ustanova te dobitnici priznanja, dok ju je javnost mogla pratiti uživo preko interneta. Sjednicu je vodila predsjednica Gradskog vijeća Natalija Marelić Tumaliuan, a glazbenim nastupom obogatile su je Katia Jurjako i Petra Salković na klaviru.


Laureati Sergio Negovetić i Serđo Dlačić


Ove je godine Priznanje Frane Petrića dodijeljeno Sergiju Negovetiću za doprinos na području turizma i gospodarstva te doprinos međunarodnom ugledu Grada Cresa. Negovetić je u svojoj profesionalnoj karijeri vodio više važnih gospodarskih subjekata, bio je saborski zastupnik u prvom sazivu Hrvatskog sabora, a najzaslužniji je za bratimljenje s talijanskim gradom Motta di Livenza. Priznanje Pro Insula dodijeljeno je Serđu Dlačiću, vlasniku obrta »T.N.P« za doprinos na području kulture jer Dlačić već 15 godina organizira kazališna događanja na creskom trgu Pjaceta i time obogaćuje kulturnu i turističku ponudu grada. Zahvalnice Grada Cresa dodijeljene su Tini Gams Fučić za organizaciju humanitarne akcije »Svi skupa za Kantridu«, Biljani Kovač za doprinos u osnivanju prvog rukometnog kluba u Cresu, dr. Dioniziju Mikuličiću za doprinos na području sporta, Jiu Jitsu klubu »Pura Vida« za doprinos na području sporta i za osvojena odličja u 2021. godini te Zajednici Talijana Cres za doprinos kulturnim i zabavnim sadržajima za stanovnike Cresa i njegove goste.