Pojačana potpora

Civilni sektor u Krku podebljan za dodatnih 600 tisuća kuna, novac dobilo 85 udruga

Mladen Trinajstić

Krčki jedriličari, uz nogometaše i košarkaše, dobit će najveću potporu u sportu / Snimio M. TRINAJSTIĆ

Krčki jedriličari, uz nogometaše i košarkaše, dobit će najveću potporu u sportu / Snimio M. TRINAJSTIĆ

Sredstva za 2022. osigurana su za čak 85 organizacija civilnog sektora, od kojih je 21 iz područja kulture, 22 iz sporta, 18 je socijalno-humanitarnih udruga, 10 u tehničkoj kulturi, pet građanskih te devet projekata udruga koje djeluju u poljoprivrediKRK – Na ovotjednom kolegiju krčki gradonačelnik Darijo Vasilić i formalno je donio odluku o dodjeli i raspodjeli sredstava za sufinanciranje programa i projekata od interesa za opće dobro u ovoj godini. Nakon što je na redovnom radnom sastanku s predstavnicima svih odsjeka Gradske uprave, pa i onih za društvene djelatnosti, predstavljen tijek nedavno provedenog postupka javnog poziva na koji su se ovog puta isključivo elektronskim putem zaprimale projektne i programske potrebe svih krčkih udruga, donesenom odlukom »zaokružen« je postupak kojim će se sredstva za rad u 2022. godini osigurati za čak 85 organizacija civilnog sektora, od kojih 21 čine programi udruga u kulturi, 22 sportskih udruženja, 18 programi i projekti socijalno-humanitarnih udruga, 10 udruga u tehničkoj kulturi, pet građanskih inicijativa te devet projekata udruga koje djeluju u poljoprivredi. Za sve njih sveukupno je ove godine osiguran budžet od čak 2,24 milijuna kuna što je, zbog vraćanja proračunskih parametara u predpandemijske okvire, za čak 595 tisuća kuna više nego lani! Osim već tradicionalnih korisnika gradskog novca namijenjenog udrugama i klubovima, na listi »dobitnika« našlo se i više novih udruženja pa će tako pravo sufinanciranja iz proračuna Grada ove godine prvi put uživati i Udruga Muzika u koracima – MooK (10 tisuća kuna), lani osnovani Ogranak Matice hrvatske u Krku (15 tisuća), Udruga invalida rada Rijeka (2.000), Udruga za skrb autističnih osoba (30.000) te Krizne radiokomunikacije koje će dobiti 6 tisuća kuna.


Najviše lovcima i sirarima


Od udruga koje su na javni poziv prijavile aktivnosti povezane s poljoprivredom, potpore su zaslužili članovi Lovačkog društva Kamenjarka i Udruge Progres Krk (po 30 tisuća kuna), lovačkih društava Šljuka i Zec (po 10 tisuća), Udruge proizvođača meda od kadulje (2 tisuće), Udruga sirara Krka (15 tisuća), Udruge vinara otoka Krka Bukaleta (10 tisuća), Udruge pčelara Kadulja (8 tisuća) te udruženja Poslovni klaster Hrvatski otočni proizvod za rad kojeg je osigurano osam tisuća kuna iz ovogodišnjeg proračuna Grada Krka.

 


NK-u Krk 390 tisuća
Od »starih« korisnika, iz redova sportskih udruga i klubova kojima je namijenjena polovina sveukupnog »civilnog budžeta«, najveću je potporu i ove godine zaslužio Nogometni klub Krk (390.000 kn), a potom i Košarkaški klub Krk (150.000 kn), Jedriličarski klub Plav (80.000 kn) te judo i karate klubovi, svaki s po 65 tisuća kuna vrijednim potporama. Od većih i proračunima »težih« sportskih klubova tu su još i Stolnoteniski klub Malinska-Dubašnica za rad kojeg je osigurano 55 tisuća te boćarski klubovi Krk i Brzac čije će aktivnosti biti popraćene sa po 50 tisuća kuna. Atletski klub Krk može računati na 40, a Streličarski klub Maura Kal na 35 tisuća kuna. Za podršku iz proračuna Grada kvalitetom svojih programa rada, istina u nešto manjim iznosima, izborili su se još i Nogometni klub Vihor, Veslački klub Glagoljaš, Klub za športski ribolov na moru Sveta Fuska, ŠRD-ovi Čavlena, Poteljan, Glavoč, Orada i Lovrata, Ženski odbojkaški klub Krk, Udruga sportske rekreacije Pepice, Društvo sportske rekreacije Zvrk, Društvo za sportsku rekreaciju Centar aktivnosti Krk te Wakeboard klub Krk.


Šahistima 47.000 kuna


Među udrugama aktivnim u tehničkoj kulturi najviše je sredstava osigurano za rad Šahovskog kluba Krk (47 tisuća), a potom i Auto kluba Krk te Kluba informatičara otoka Krka – KIOK, po 25 tisuća kuna. Iz istog segmenta podršku Grada svojim su programima još zaslužili i članovi Filatelističkog društva, Foto kluba, Moto kluba Krk – Fluminense riders, Udruga motorista otoka Krka Griffons, Planinarskog društva Obzova i Zrakoplovnog kluba Otok Krk.

 


Kulturi 520 tisuća


Što se pak udruga u kulturi tiče, za njih osigurani budžet od 520 tisuća kuna razdijelit će se na način da će udruzi Kreativni Krk biti usmjereno 130 tisuća kuna (od kojih 72 tisuće za godišnji kulturni program, 33 za program Tramonto te 25 tisuća za Prvomajski inkubator), a 75 tisuća i Gradskoj glazbi Krk. S 50 tisuća kuna Grad će podržati i aktivnosti Dječjeg pjevačkog zbora Mići boduli, a s 38 tisuća i rad udruge Knezovi krčki Frankopani. Tijekom ove godine će 25 tisuća kuna dobiti i Katedra čakavskog sabora Kornić, a po 20 tisuća i folklorna društva, odnosno KUD-ovi Poljica, Vrh i Kornić, ali i Mažoretkinje otoka Krka. U red iz proračuna podržanih kulturnjaka uvrstili su se i članovi Dječje plesne skupine Povero Keko, Gradskog pjevačkog zbora, Karnevalske udruge Povero Keko, Plesne grupe Monfrina, Multimedijalne udruge Krčka beseda, Povijesnog društva otoka Krka, Udruge Ris, Udruge sopaca otoka Krka, Ženske klape Vejanke te Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka.
Od udruga koje su prijavile aktivnosti vezujući se uz promicanje socijalno-humanitarnog rada, potpore su zaslužili Udruga građana albanske nacionalne manjine otoka Krka, UABA otoka Krka, Caritas Biskupije Krk, Društvo multiple skleroze PGŽ-a, Udruga za zaštitu životinja Felix, Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata – otok Krk, Klub liječenih ovisnika Gromače, Centar za aktivnosti i terapiju uz pomoć životinja Moj prijatelj, Udruga žena operiranih dojki Nada, Pokret za život, Udruga umirovljenika Poljica – Šotovento, Udruga gluhih i nagluhih PGŽ-a, otočna Udruga veterana Domovinskog rata, Udruga invalida kvarnerskih otoka, Udruga umirovljenika grada Krka, Zajednica Talijana Krk te prethodno već spomenute Udruge invalida rada Rijeka te Udruga za skrb autističnih osoba.
Iz reda građanskih inicijativa, podršku i financijsku potporu u ovoj će godini dobiti Udruga Rukotvorine Krk (21,5 tisuća kuna), Udruga Žene za otok (14,5 tisuća), Udruga Moj otok (6 tisuća) te Udruga navijača HNK Rijeke Plavo-bijeli otok, odnosno otočnog Društva prijatelja Hajduka čiji su članovi »odigrali neriješeno«, dobivši iz proračuna po 4 tisuće kuna!