»Uvala jaja« podno Kamenjaka

Čarobna plaža Njivica: Turisti odnose kamenje kao suvenire s plaže

Hrvoje Hodak

Foto: Hrvoje HODAK

Foto: Hrvoje HODAK

Plaža Njivica stalno je odredište jedne od izletničkih plovidbenih ruta i jako je važno da taj prirodni fenomen ostane očuvan za generacije koje dolazeStari Rimljani otok Rab su prozvali Felix Arba (sretni otok). Na njega se stiže trajektom iz obližnje kopnene luke Stinica za svega 15 minuta. Otok je znamenit po pješčanim plažama i vrlo nesvakidašnjim pejzažima. Fantastične pješčane plaže na poluotoku Lopar idealne su za građenje kula i puštanje tragova u pijesku pa se ovdje svake godine održava i Festival pješčanih skulptura. Zanimljivost je i da je na otoku Rabu rođen nudizam u Hrvatskoj. Trend nudizma otvorio je u uvali Kandarola 1936. godine engleski kralj Edward VIII. i njegova buduća supruga Wallis Simpson koji su uživali u kupanju posve obnaženi.Upravo su te male nepristupačne plaže najatraktivniji dio ljetnih istraživanja brojnih turista koji se brodicama zavlače između hridi tražeći osamu i uživajući u ljepoti kristalno čistog mora. Ove su plaže zimi često izložene žestokim udarima vjetrova pa su pune hridinastih litica i rtova posebice na sjeveroistočnoj obali otoka Raba nad kojima se uzdiže ovapnjeli rapski burobran Kamenjak, čuvaju uz svoju morsku liniju tek nekoliko prirodnih dragulja poput duboke uvale Mag, rta Krklant, Medove buže ili našeg današnjeg odredišta, čarobno bijele plaže Njivice, prekrivene pomalo nestvarnim jajolikim kamenim oblutcima zbog kojih je već dobila i drugo ime »Uvala jaja«.


Turisti su oduševljeni oblutcima te ih prikupljaju i odnose kao suvenire, Foto: Hrvoje HODAK


Fascinantna ljepota


U daljini, sjevernije od Njivice, blago se izdiže loparski poluotok sa svojim plosnato razvedenim pješčanim plažama, a tamo preko Velebitskog kanala pogled seže do vrhova nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Posvuda naokolo je fascinantna ljepota prirode, a kristalno čisto more neodoljivo priziva na kupanje i ronjenje uz rubove strmih litica Kamenjaka.
Naš domaćin kapetan Šime Jureša poveo nas je svojim brodom sa staklenim dnom do ovog skrovitog djelića rapskog morskog raja. Naime, plaža Njivica stalno je odredište jedne od njegovih izletničkih plovidbenih ruta i jako mu je stalo da taj prirodni fenomen ostane očuvan za generacije koje dolaze.


Kapetan Šime Jureša često dovodi turiste na plažu Njivica, Foto: Hrvoje HODAK


Čekaju na table
– Posjetitelji plaže Njivica, bilo domaći ili stranci, najvjerojatnije bez ikakve zle namjere, svakodnevno sa sobom odnose male prirodne »suvenire« u obliku jajolikog kamenja, pa je samo pitanje matematičkog izračuna za koliko će vremena velik dio plaže nestati. Mi svoje turiste na lijep način nastojimo odvratiti od takvih ideja, no ovom prigodom apeliramo na Grad Rab i TZ grada Raba, da što prije investiraju u table na kojima bi bilo istaknuto upozorenje o zabrani prikupljanja i odnošenja jajolikog kamenja s plaže. Čim se takve table izrade spremni smo našim brodom besplatno organizirati akciju postavljanja istih – poručio je kapetan Šime.


Ljepotica Veronica Flodrova koja se sprema skočiti, Foto: Hrvoje HODAK


Dojam pastorale


Veronika Flodrová, češka turistička vodičkinja, često je na Rabu i svaki se put iznova oduševi Njivicom, čistim morem i energijom kojom zrači čitava uvala. Dojmu pastorale svakako pridonose i rapske ovce škraparice koje raštrkane po liticama spretno nalaze škrto raslinje među nazubljenim stijenjem.
Njivicu će ljeti i dalje posjećivati tek rijetki nautičari, grupe turista na izletničkim brodovima ili avanturisti na kajacima, obilazit će je van sezone odvažni planinari, fotografirati piloti paramotora, a za mnoge će Rabljane ona i dalje ostati tek tajnovita plaža skrivena pod stijenama Kamenjaka.


Na palubi broda »Barba Šime« okreću se slasni zalogaji, Foto: Hrvoje HODAK


(Hrvoje HODAK)


 


#ljetninovilist #rab


Za otok Rab mogli bismo reći da je otok s dva lica. Jedno okrenuto vjetrovima s Velebita, a drugo zaštićen dio pun raznolike vegetacije. Zbog te različitosti otok obiluje prekrasnim plažama i tirkiznim uvalama.


Posebice su za turiste zanimljive plaže okrenute prema sjeveru gdje su brojne nevere i bure uvlačeći se u hridi oblikovale šljunčane plaže. Najveći dio njih pristupačan je samo s morske strane, pa za upoznavanje i uživanje s njima najbolje je ukrcati se na brodicu i krenuti na malo krstarenje.


Na tom krstarenju mnoge su se posjetiteljice poslikale u prekrasnim uvalama ne odolijevajući čarima čarobnih plaža.


Elegantna Gloria za fotografiranje je odabrala osamljenu plažu


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Gloria Haagmans (@gloriahaa)Za Sylwiju nije bilo dvojbe, svoj je boravak provela krstareći na palubi jahte, a svemu je i nazdravila uz jasnu poruku s kupaćeg kostima – »rođena na plaži«


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Sylwia Kubala-Śliwka (@sylwiakubalasliwka)Još jedno veselje u kojem svi gosti s »Barba Šime« mogu uživati je plutanje u kolutu uz omiljeni koktel


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli @rab_boat_excursions_barba_sime(Edita Burburan)