Uspješan projekt

Caritas Biskupije Krk organizirao ljetovanje u Martinšćici za čak 142 osobe iz Ukrajine

Mladen Trinajstić

Svaka od sedam grupa imala je priliku dva tjedna boraviti u domu Emaus, kući za odmor u Martinšćici na otoku CresuKRK – Uspješnom završetku ovih je dana priveden projekt ljetovanja djece iz Ukrajine u Domu Emaus, kući za odmor u Martinšćici na otoku Cresu, čiji je organizator i ove godine bio Caritas Biskupije Krk, u suradnji s nacionalnim Caritasom Spes Ukrajine te financijskom podrškom Hrvatskoga Caritasa.


Projekt je trajao od lipnja do rujna, a kako doznajemo od predstavnika te krčke biskupijske ustanove, točnije Roberta Brozića, voditelja projekata koje ta organizacija provodi, u tom je odmarališnom kompleksu minulog ljeta boravilo sedam grupa gostiju iz Ukrajine.


– Konkretnije govoreći, ondje smo ugostili 142 osobe, od kojih čak devedeset i četvero mališana – predstavio nam je Brozić, napomenuvši da su uz ondje im osigurani smještaj, njihovi ukrajinski posjetitelji tijekom proteklih mjeseci uživali i u uslugama prehrane kao i prigodnim sadržajima animacije djece. Na taj je način u Domu Emaus ostvareno više od 1.800 noćenja, napominju plemeniti otočni domaćini.


Poželjno iskustvo
Svaka je grupa imala priliku dva tjedna boraviti u malom, lijepom i mirnom mjestu Martinšćica, što je, s obzirom na njihovu situaciju u Ukrajini, svakako bilo opuštajuće i poželjno iskustvo za mentalno zdravlje pristigle nam djece, nastavlja Brozić.


– Ovim projektom posebna pozornost posvećena je najranjivijima – djeci, koja sada prolaze kroz strašno vrijeme ruskog rata protiv Ukrajine, sa svim posljedicama i razaranjima koje ono nosi. Vjerujemo da smo na ovaj način pomogli djeci da vrate svoje normalno i njihovom uzrastu poželjno emocionalno stanje, da smo mnoge među njima oslobodili stalne napetosti, stresa i straha koji proživljavaju već više od godinu i pol dana. A osim blagodati mora, članovi grupa posjetitelja imali su priliku osjetiti, upoznati i razgledati ljepote otoka Cresa i Lošinja, čari njihovih mjesta, a djeca su uživala i u aquaparku kampa Čikat – predstavlja nam projektni koordinator te biskupijske karitativne organizacije od kojeg smo doznali i da su se neki od posjetitelja tijekom svog boravka odvažili popeti na vrh Osoršćice.


Djeca s autizmom


Jedna grupa djece obuhvatila je i mališane s autizmom koji su na Cresu boravili u pratnji svojih majki, a među sudionicima programa bila su i djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Posljednja grupa iz Harkiva stigla je u pratnji ravnatelja njihovog biskupijskog Caritasa, bolničkoga kapelana vojne bolnice te 11 volonterki koje ondje neumorno pomažu u pružanju humanitarne pomoći stradalim sunarodnjacima.


– Unatoč svemu što prolaze, svjedočili smo njihovoj radosti i neizmjernoj zahvalnosti, u nadi da će jednoga dana opet posjetiti Hrvatsku koja, kako sami kažu, ima prekrasnu prirodu i mjesta te izrazito drage ljude. Nisu izostali ni pozivi da, u nadi skorog završetka rata, i mi posjetimo njihovu domovinu koja također ima što pokazati – otkriva nam naš sugovornik, ne propustivši se zahvaliti svima koji su na bilo koji način pomogli i olakšali provedbu ovog lijepog i plemenitog programa, među kojima i nemalom broju tvrtki i obrta s područja kvarnerskih otoka, brojnim volonterima, ali i anonimnim donatorima.