Apel nadležnima

Brnić: Hitno definirati jasna pravila za dolazak potencijalnih turista

Mladen Trinajstić

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Određivanje datuma i »uvjeta« koje će morati ispuniti svaki naš posjetitelj te komuniciranje s ciljanim tržištima trebaju biti prioritet, kaže Brnić, strahujući da bi izbori u srpnju mogli pomutiti fokus nadležnih nacionalnih turističkih koordinatoraKRK  Hrvatska u ovom trenutku još uvijek ima realnu šansu spasiti tursitičku sezonu i 2020. godinu učiniti, u okvirima mogućega u ovakvim okolnostima, sasvim solidnom i prolaznom turističkom godinom, ocijenio je jučer Dragan Brnić, vlasnik i direktor turističke agencije Šilo turist – najveće i najstarije agencije na otoku Krku.


 


Ovaj otočni turistički poduzetnik, ujedno i predstavnik Kvarnera u Upravnom odboru Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA), svoju ocjenu temelji na rezultatima bukinga s početka ove godine koji je, kaže, prije izbijanja pandemije bio značajno bolji u odnosu na njegov prošlogodinji tijek.
 


Isti se zaključak nameće i temeljem još uvijek više no primjetnog interesa njegovih stranih partnera, ali i potencijalnih posjetitelja otoka Krka, na kojem Brnićeva agencija uspješno djeluje u posredovanju i pružanju usluga smještaja, naročito na području Baške i Dobrinjštine.


 


Ipak, ta ocjena vrijedi zasad, u ovom trenutku, i ako ne iskoristimo pozitivan moment i s razlogom stečen imidž »korona-free« zemlje za koji su iznad svega zaslužni naši epidemiolozi i znalci zdravstvene struke, propustit ćemo šansu spasiti ovu u najmanju ruku zahtjevnu i umnogome izazovnu sezonu, ocjenjuje naš sugovornik.


Što, kako i od kada

Naravno da i kod donošenja epidemiološko-turističkih »pravila igre« za iduće ljeto treba ostaviti mogućnost njihova suspendiranja, u slučaju neke nove eskalacije pandemije, kod nas ili u susjedstvu. Toga smo svi svjesni, a to znaju i naši potencijalni gosti te na tu činjenicu, naravno, sve treba upozoriti. Ipak, već danas moramo postaviti pravila i svima jasno predstaviti što će, kako i od kojeg datuma u Hrvatskoj vrijediti bude li sve teklo onako kako se svi nadamo da hoće, zaključio je Brnić, uvjeren da se uz pametno i promišljeno vođenje turističke politike ova sezona još uvijek može učiniti razmjerno dobrom.Neizvjesnost i nedorečenost


 


– Temeljni problem ovog »trenutka«, a koji uviđam zahvaljajući svakodnevnom kontaktu sa svojim stranim poslovnim partnerima, potpuna je neizvjesnost i nedorečenost pravila koja će nastupiti, odnosno u nas vrijediti u bliskoj budućnosti, u trenutku otvaranja granica među zemljama EU-a. Svi znamo da se u ovom trenu čekaju neke mjere koje će, ovisno o daljnjem tijeku pandemije na našem kontinentu, vjerojatno nastupiti 15. lipnja ili tek 1. srpnja. Međutim, sad nam se po pitanju bukinga događaju problemi koji, svakome tko se ozbiljnije bavi poslom kojim se i sam bavim, jasno ukazuje na različita polazišta Hrvatske i zemalja iz kojih bi nam mogla doći glavnina posjetitelja – Austrije, Njemačke, Slovenije, Češke, Slovačke, Poljske i Mađarske. Za razliku od nas koji se od ekonomskih problema uzrokovanih koronavirusom nastojimo spasiti računanjem na strane dolaske i sezonski turistički promet, spomenute se zemlje za svoj oporavak pripremaju nastojanjem zadržavanja dijela svojih turističkih putnika u vlastitim granicama, što je normalno i legitimno. I u ovom trenutku u svim tim zemljama postoji razmjerno velik broj ljudi koji unatoč svemu žele ovog ljeta doći u Hrvatsku, dio kojih je već bukirao smještaj i koji sad strahuju hoće li i kako uopće moći doći k nama. Neizvjesnost je još veća među onima koji tek planiraju rezervirati smještaj, a glavni je problem u tome što Hrvatska još uvijek nije definirala jasna »pravila igre« za sve svoje buduće posjetitelje temeljem kojih bi oni u ovom trenu znali što će ih čekati na našoj granici, odnosno hoće li uopće moći doći. Znam da primjenu takvih »pravila« nitko u ovom času ne može sa sigurnošću zagarantirati, ali to ipak ne znači i da nije potrebno njihovo određivanje i donošenje, naravno uz napomenu da u slučaju eskalacije pandemije i nastupanja drugačijih okolnosti postoji mogućnot njihova suspendiranja. Već to bi, držim, bio jasan orijentir, ali i signal onima koji žele ovog ljeta doći na naš Jadran da će to moći, a uvjeren sam i da bi se postavljanjem takvih pravila iznova otvorio buking koji je nakon već spomenutog zamaha s početka godine, posljednjih tjedana zapravo potpuno zaustavljen, kaže Brnić.


Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Mnogi su već ranije bukirali smještaj na Krku, no zbog neizvjesnosti i nedostatka konkretnih uputa, ne usuđuju se krenuti put Hrvatske / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ


 


 


Pogubno čekanje


 


Naglašavajući da Hrvatska nema komoditet inertnog čekanja na donošenje zajedničkih, »sveeuropskih« putnih pravila, ustvrdio je i da će upravo o oživljavanju bukinga uvelike ovisiti tijek turističkih kretanja, a posljedično i uspješnost sezone. Ostanemo li na stand by po tom pitanju, dobar dio naših potencijalnih posjetitelja u međuvremenu će se, upravo zbog nemogućnosti dobivanja jasnih odgovora s naše strane o tome pod kojim će uvjetima i kako moći ovog ljeta do nas stići, u idućim tjednima odlučiti svoja ljetovanja bukirati u svojim zemljama. Razlog tome je i njihov opravdani strah da bi zbog čekanja na naše odgovore mogli ostati bez mogućnosti rezervacije boravka u svima njima zapravo danas još uvijek »rezervnim« destinacijama u njihovim zemljama.


 


Određivanje datuma i »uvjeta« koje će nakon njega morati ispuniti svaki naš posjetitelj, jednako kao i njihovo komuniciranje s tržištima na koja ciljamo, mjere su koje bi naša turistička tijela, ponajprije Ministarstvo turizma, morale sebi staviti u prioritet, nastavlja Brnić, strahujući da će za početak srpnja najavljeni parlamentarni izbori pomutiti fokus nadležnih nacionalnih turističkih koordinatora i regulatora te ih, umjesto na spašavanja sezone i poticanje bukinga, okrenuti nekim drugim, iz kuta turističkih djelatnika značajno manje važnim ciljevima.


Poruke stranih partnera

Ovo o čemu vam govorim, sa svim tim jasnijim i određenijim »ovoljetnim pravilima igre« nije moja fiks-ideja, već nešto što govorim temeljem iskustva stečenog u brojnim svakodnevnim kontaktima sa stranim partnerima, a koji mi svi ponavljaju tu istu stvar, ističe Brnić.

 Domaćinska briga


 


– Lani je moja agencija u ovim danima dnevno bilježila između 50 i 100 rezervacija, a ove godine ne dobivamo niti jednu. Ostanemo li čekati zajedničke mjere i provedbu politika na europskoj razini, bojim se da ćemo izvisiti, zaključuje naš sugovornik, objašnjavajući nam razloge zbog kojih drži da bi službe nadležne za određivanje nacionalnih mjera vezanih uz promet robe i ljudi, uključujući i onaj turistički, morale već danas izaći s jasnim odrednicama slijedom kojih će turisti moći dolaziti ovog ljeta. Uvjeren sam da bi velika većina gostiju s razumijevanjem prihvatila čak i neke restriktivnije odredbe, poput onih da prilikom ulaska u našu zemlju moraju prijaviti mjesto svog ljetovanja, a sve da bi se moglo reagirati u slučaju njihove ili ugroze njihovih domaćina. Prihvatljiva mjera, odnosno pravilo, moglo bi biti i onemogućavanje ulaza u zemlju onima koji ne znaju gdje će tijekom svog boravka odsjedati, i to isključivo kao dio mjera smanjivanja rizika od pojave i širenja koronavirusa u našim ljetovalištima. Uvjeren sam da bi, prepoznajući takve mjere kao dio naše domaćinske brige za njihovo zdravlje i sigurnost, i naši posjetitelji na njih reagirali s razumijevanjem. Mnogi za dolazak na Krk zainteresirani gosti kažu mi da im, po povratku s ljetovanja, nije čak problem niti kod kuće odraditi eventualnu samoizolaciju, samo ne žele biti dovedeni u situaciju da s bilo kakvom neizvjesnošću dolaze na našu granicu, uz mogućnost da ih se potom zbog nekog razloga ne pusti preko. Upravo te uvjete i pravila, držim, moramo sad riješiti, definirati i jasno iskomunicirati jer ukoliko s tom zadaćom budemo čekali sredinu lipnja ili početak srpnja, zakasnit ćemo, završio je Brnić.