Tradicija

Božićni koncert u Dobrinju: Glazbena diva izostala, ali ne i glazbeni doživljaj

Mladen Trinajstić

Foto: M. KIRINČIĆ

Foto: M. KIRINČIĆ

Iako je bila najavljena, na koncertu nije nastupila popularna domaća pjevačica Zorica Kondža, i to zbog, kako je Pavačić u toj prilici rekao – nesuglasica oko dodatnih troškova njezinog nastupaDOBRINJ – Na blagdan Stipanje, koji se u onom njegovom ljetnom terminu slavi kao dan Općine Dobrinj, u spomenutom je otočnom lokalnom središtu i ove godine upriličena prigodna glazbena priredba, sad već tradicionalni božićni koncertni nastup članova mješovitog zbora Zvon. Uz njih, s obzirom na to da je spomenuti zborski sastav dio dobrinjskog Kulturnog društva »Ive Jelenović«, svoj doprinos svečanom obilježavanju božićnoga vremena dali su i folkloraši istog otočnog kulturnoga udruženja čiji su predstavnici, zajedno s vodstvom Općine Dobrinj, ujedno i organizatori, odnosno domaćini ovog glazbenoga slavlja, i to već pune dvadeset dvije godine.


U prvom dijelu programa mješoviti zbor Zvon, pod dirigentskom palicom maestra Damira Smerdela, publici okupljenoj u predvorju dobrinjske područne škole predstavio se božićnim napjevima iz svih dijelova naše zemlje, a Trio Fjok istom je prigodom premijerno izveo svoju »Božićnu pjesmu«. U drugom dijelu programa, nakon mantinjade, svojim su se tancom predstavili mlađi, a uz njih i oni stariji folkloraši, članice i članovi KD-a »Ive Jelenović« nakon nastupa kojih su zboraši koncertnu priredbu zaključili izvedbom više pjesama popularnog, odnosno »svjetovnog« karaktera.


Sudionike u programu i posjetitelje pozdravili su predsjednik KD-a »Ive Jelenović« Ranko Pavačić i načelnik Općine Dobrinj Neven Komadina. Valja reći i da, iako je bila najavljena, koncert svojim nastupom ovog puta nažalost ipak nije uveličala popularna domaća pjevačica Zorica Kondža, i to zbog, kako je Pavačić u toj prilici rekao – nesuglasica oko dodatnih troškova njezinog nastupa. Unatoč izostanku popularne glazbene dive, publika je ipak mogla uživati u njezinoj pjesmi pa su tako Kondžinu uspješnicu »Molitva za tebe« izveli članice i članovi zbora Zvon, za što su zboraši u konačnici nagrađeni dugotrajnim aplauzom. Koncertno druženje i ovog je puta imalo humanitarni karakter te su i ovog puta u toj prigodi prikupljana novčana sredstva za pomoć dvojici mališana s područja Dobrinjštine – Gabrielu Manceu i Teu Jelenoviću.