Humanost

Biciklima od Njemačke do Raba za udrugu Pinokio, obilježeno 25 godina prijateljstva Königsbrunna i Raba

Hrvoje Hodak

Foto P. Lupić

Foto P. Lupić

Biciklisti iz Königsbrunna su s rapskim Biciklističkim klubom Mag dogovorili da će sva sredstva koja će ovom vožnjom prikupiti od svojih sponzora donirati rapskoj Udruzi roditelja djece s invaliditetom i teškoćama u razvoju PinokioBudući da je 2020. godina bila obilježena pandemijom koja je cijeli svijet prisilno stavila u stanje izolacije, obilježavanje 25 godina službenog prijateljstva između gradova Königsbrunna i Raba moralo je pričekati bolja vremena.


Naime, njemački grad Königsbrunn prijatelj je grada Raba, o čemu je 1995. godine i službeno obostrano potpisana Povelja prijateljstva.


Jedna od aktivnosti koju su prijatelji iz Njemačke uvrstili u svoj službeni program proslave ove jubilarne obljetnice tijekom 2022. godine je i petodnevna humanitarna biciklijada na relaciji Königsbrunn – Rab u koju se upustilo osam biciklista triatlonske sekcije Ski kluba Königsbrunn.
U kontaktu s članovima rapskog Biciklističkog kluba Mag rodila se ideja da se njihovom bicikliranju osim slavljeničke, pridoda i humanitarna nota pa je dogovoreno da će sva sredstva koja će ovom vožnjom prikupiti od svojih sponzora, donirati Udruzi roditelja djece s invaliditetom i teškoćama u razvoju Pinokio Rab za koju je BK Mag Rab proteklih godina već organizirao humanitarne biciklijade i prikupljao sredstva.


Više od 400 km


Šestog dana etapnog bicikliranja biciklisti su se iz Lopara, gdje su večer ranije stigli kako bi prenoćili, uputili prema gradu Rabu gdje su ih dočekali gradonačelnik Nikola Grgurić, direktorica Ureda TZG-a Raba Ivana Matušan te gradska vijećnica i savjetnica za lokalnu rekreaciju i turizam grada Königsbrunna Claudia Deeney.Biciklisti humanitarci su za svaki od više od 400 prijeđenih kilometara na spomenutoj relaciji prikupljali donacije, a potom su na prijemu prikupljeni iznos uručili predstavnicima Udruge roditelja djece s invaliditetom i teškoćama u razvoju Pinokio. Zanimljivo je spomenuti i to da je najmlađi sudionik ove humanitarne biciklijade, naravno, u pratnji svojih roditelja, bio dvoipogodišnji Felix Hivner.


Na posljednjoj dionici iz Lopara biciklistima iz Königsbrunna pridružili su se i biciklisti lokalnog BK Mag te predstavnici TZG-a Raba, dok su se njihovom dočeku u organizaciji Grada Raba i TZG-a Raba pridružili pojedini članovi Udruge Pinokio te grupa prijatelja iz Königsbrunna, predvođena predsjednicom Foruma prijateljstva Königsbrunn – Rab Irene Tarasenko.


Veliko srce


Nakon zajedničkog fotografiranja i kratkog druženja uz prigodno pripremljeno osvježenje u atriju Kneževog dvora, prijateljima iz Königsbrunna pozdravno se obratio gradonačelnik kako bi im poželio dobrodošlicu i ugodan boravak na otoku te kako bi se u ime Rabljana zahvalio na hvalevrijednom humanitarnom potezu čime su još jednom pokazali veliko srce i pravo značenje prijateljstva.


Ujedno je pohvalio nakon dvogodišnje pauze ponovni susret s gradonačelnikom Königsbrunna i suradnicima na ovogodišnjoj Rabskoj fjeri i njegovo aktivno sudjelovanje na rapskoj najpoznatijoj manifestaciji.


– Nadam se da će i generacije iza nas nastaviti ovu tradiciju njegovanja prijateljstva i unapređivanja međusobnih odnosa naših dvaju gradova i država, baš kao što su to činile generacije prije nas – poručio je gradonačelnik Grgurić te prepustio predstavniku biciklista iz Königsbrunna Klausu Weibergu da se prigodno obrati i uruči skupljeni iznos od 1.300 eura udruzi Pinokio.


Ovu dragocjenu i dobrodošlu donaciju u ime udruge Pinokio primili su Eni Kordić i predsjednik udruge Michael Katalenić.


Sudionici


Ovu šestodnevnu slavljeničko-humanitarnu biciklističku avanturu uspješno su priveli kraju Stefan Stehle, Manfred Winter, Thomas Gruber, Alfred Geis, Herbert Schröter, Heinrich Buser, Klaus Weiberg, Uwe Pfeil, Maria Hivner i Alex Hivner.