Caritas Biskupije Krk

Besplatno ljetovanje za deset obitelji s potresom pogođenih područja

Mladen Trinajstić

Projekt »Prijatelji s mora« obiteljima s djecom slabijeg imovinskog stanja omogućuje besplatan boravak kod iznajmljivača privatnog smještaja s područja otoka Krka i susjednih otoka Krčke biskupijeKRK – Tijekom ljetnih mjeseci Caritas Biskupije Krk, u suradnji s Caritasima Sisačke biskupije i Đakovačko-osječke nadbiskupije, uspješno je proveo treću sezonu projekta »Prijatelji s mora« kojim se, podsjetimo, obiteljima s djecom slabijeg imovinskog stanja s navedenih područja omogućuje besplatan boravak kod iznajmljivača privatnog smještaja s područja otoka Krka i susjednih otoka Krčke biskupije. Ove je godine, doznali smo od Roberta Brozića koji unutar spomenute crkvene karitativne organizacije koordinira tim, ali i brojne druge projekte, naglasak bio stavljen na obitelji koje su pretrpjele štetu ili pak traumu od potresa koji su, nažalost, ne tako davno, pogodili dijelove naše zemlje.


– Projektom »Prijatelji s mora« ove je godine obuhvaćeno čak 10 obitelji, odnosno 43 osobe od kojih 27 djece, predstavio je Brozić.


Obitelji su bile smještene kod donatora u Krku, Puntu, Vrbniku, Polju, ali i Malom Lošinju, a ukupno se prijavilo 17 donatora smještaja s područja otoka Krka, Cresa i Lošinja. Donatora usluga bilo je osam, a ostvareno je 12 donacija u ukupnoj vrijednosti od oko 9 tisuća kuna, nastavlja naš sugovornik napominjući da su ostvarenje ovog sad već dobro uhodanog, ali i prihavćenog projekta dodatno potpomogli i donatori koji su tu hvalevrijednu akciju krčkog biskupijskog Caritasa odlučili podržati financijskim darovima, u ukupnoj vrijednosti od 5,8 tisuća kuna.
Ta su sredstva utrošena za pokrivanje putnih troškova dolaska obitelji, a dijelom i za provedbu projekta. U sklopu ovoga projekta omogućeno je i ljetovanje Caritasovim volonterima iz Siska koji su dali značajan doprinos u Caritasovim aktivnostima nakon potresa na njihovom području. Stoga je i za njih, u suradnji sa župom Krk, omogućeno ljetovanje u crkvenom kompleksu Oaze Kraljice mira, i to za čak 38 mahom mladih volonterki i volontera.


Ukupno je kroz projekt ostvareno 568 noćenja u sveukupnoj vrijednosti od oko 30 tisuća kuna. Neki donatori smještaja koji su u toj akciji sudjelovali prijašnjih godina ostali su povezani sa svojim tadašnjim posjetiteljima, pa je dio iznajmljivača-donatora iz prethodnih godina provedbe tog projekta svoje tada stečene kontinetalne prijatelje i ove godine besplatno ugostio, i mimo tog projekta.


– Treća godina projekta ponovno opravdava svoje ime i pomaže u stvaranju novih prijateljstava i lijepih uspomena za život. Ljepote otoka, plaže i priroda, more i krajolik te prije svega dobri ljudi velikoga srca i toploga osmjeha, ovim su obiteljima darovali zaista mnogo, a zahvalnost, susret, prijateljstvo i pokoji dar ono je što je i donatore obogatilo, kaže Caritasov koordinator Brozić napominjući da je predviđeno da se tijekom listopada u Krku okupe svi donatori i organizatori ovog projekta kako bi se upoznali, izmijenili svoja iskustva i s novim idejama krenuli u planiranje iduće sezone »Prijatelja s mora«.


Svi na usluzi

Uz donatore smještaja, projekt uključuje i donatore različitih usluga, obrtnike koji su na kvarnerske otoke pristiglim obiteljima ponudili besplatne usluge kao što su obroci i slastice u restoranima, vožnje tursitičkim brodovima i polupodmornicama, ulaznice za različite atrakcije i brojne druge slične, obogaćenju njihova ljetovanja namijenjene priloge.