Učenička zadruga Busilak

Berba pod maskama u masliniku Područne škole Vrh

Mladen Trinajstić

Zadrugarski duh članova Busilka na djelu / Foto PŠ Vrh

Zadrugarski duh članova Busilka na djelu / Foto PŠ Vrh

Ni okolnosti »novog normalnog« nisu učenike omele da u zajedništvu i druženju uživaju na svježem zraku i korisnom radu kojega je plod vrhunsko maslinovo ulje koje zatim završava u školskoj kuhinji, ali i na »tržištu« 


VRH – U organizaciji Učeničke zadruge Busilak koja već tri godine, pod vodstvom učiteljice Sanje Novosel Grgurić, djeluje u Područnoj školi Vrh, proteklih je dana i više no uspješno odrađena berba maslina sa stabala školskog maslinika. Osim članica i članova spomenute zadruge, u ovogodišnjoj berbi kojom su se male Vršanke i Vršani priključili na otoku Krku ovih dana sveprisutnom branju ploda te mediteranske kulture, sudjelovao je i velik broj ostalih školaraca, čak i prvašići koji također nisu propustili dati svoj doprinos ovom hvalevrijednom školsko-zadrugarskom programu.– Berba je, nažalost, bila obilježena trenutnim epidemiološkim mjerama, što znači da su naši maleni maslinari morali brati pod zaštitnim maskama i pritom budno paziti na održavanje međusobne udaljenosti, prenijela nam je, sažimajući dojmove ovogodišnje, netom zgotovljene berbe, njihova voditeljica, ocijenivši da ni takve okolnosti »novog normalnog« nisu učenike omele da u zajedništvu i druženju uživaju na svježem zraku i društveno korisnom radu što je, naglasila je učiteljica, ujedno i jedan od primarnih ciljeva same zadruge.


Vrijedne ručice ubrale 150 kila maslina / Foto : PŠ Vrh

Vrijedne ručice ubrale 150 kila maslina / Foto : PŠ Vrh
 


Sve ekološki


Predstavljajući nam maslinarske aktivnosti vršanskih zadrugara, voditeljica Busilka napomenula je i da je danas već i više no uzoran školski maslinik u potpunosti ekološki. To znači da se za prihranu ondje odnjegovanih stabala koriste isključivo prirodni »materijali« – kompost Komunalnog društva Ponikve eko otok Krk koji se, što je također zanimljivo i važno u ovoj »zaokruženoj« edukativno-odgojnoj ekopriči te krčke područne škole, proizvodi od biorazgradivog, zelenog otpada prikupljenog na Krku posredstvom sustava zbrinjavanja odvojenog kućnog otpada. Nije na odmet spomenuti i da je ulje koje su iz svog maslinika sad konačno dobili zadrugari PŠ-a Vrh ekstradjevičanske kvalitete i da je ove godine na školskoj »plantaži« ubrano 150 kg maslina, od kojih je naposljetku dobiveno 14 litara izninmo kvalitetnog i ukusnog ulja. Svoje su ulje vrijedni zadrugari potom sami i flaširali u staklene bočice zapremine 2,5 dl koje su u završnici »proizvodnog procesa« označili prepoznatljivim zadružnim logom. Tim će se vrijednim i zdravim proizvodom, istakli su ponosni osnovci, mali Vršani uskoro predstaviti i na smotri učeničkih zadruga Primorsko-goranske županije. Treba reći i da se dio zadrugarskog ulja »prosljeđuje« i školskoj kuhinji, što znači da se ono koristi u svakodnevnoj prehrani bodulskih eko-školaraca.


Tražena roba


Učenička zadruga Busilak, podsjetimo, formalno je ustrojena u rujnu 2018. godine, i to kao prva takva učenička organizacija na otoku Krku. Sve ono što su i dotad, radeći u svom otprije postojećem školskom mediteranskom vrtu, odnosno masliniku, voćnjaku i povrtnjaku, vlastitim radom uspijevali uzgojiti tamošnji učenici, od začetka djelovanja te učeničke zadruge svim se njihovim sumještanima, roditeljima i prijateljima sada tako, upravo zahvaljujući zadruzi, može ponuditi i na prodaju, i to ponajprije u sklopu različitih događanja i manifestacija u kojima vrijedni zadrugari od tada sve češće nastupaju. Osim što uče i razvijaju ekološku svijest, oni prodajom svojih kvalitetnih, s dječjom ljubavlju i pažnjom uzgojenih ekoloških plodova (i od njih dobivenih prehrambenih proizvoda) sad namiču sredstva kojima potom pridonose daljnjem unapređenju svojih »zelenih« aktivnosti. Kvalitetna maslinova ulja, džemovi te ekološki uzgojeno voće i povrće samo su dio palete proizvoda koji iz školske zadruge sad sve češće i zapaženije izlaze na tržište, ali i koji se ondje sve redovitije koriste u školskoj kuhinji u cilju promoviranja zdrave, uravnotežene prehrane među otočnim osnovcima.