Popularna manifestacija

Baška outdoor festival: Traileri, rekreativci i sportaši uživali unatoč prohladnom vremenu

Mladen Trinajstić

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Bašćani su se još jednom dokazali kao izvrsni domaćini manifestacija posvećenih zdravom i aktivnom životuBaška je tijekom prvog jesenjeg vikenda u 2020. godini svjedočila popriličnoj živosti i gužvi koju su ondje, po sad već uhodanoj tradiciji, iznova stvorili sudionici »Baška outdoor festivala« (BOF). Ovogodišnje, šesto po redu, izdanje te među ljubiteljima zdravog i aktivnog života sad već iznimno cijenjene i popularne manifestacije, spomenutom je krčkom mjestu, unatoč kišnom, vjetrovitom, a na trenutke sad već i prohladnom vremenu, privuklo oko sedam stotina posjetitelja, najvećim dijelom sudionika »Krk island traila« – natjecanja u sklopu kojeg se sudionici natječu trčeći duž ondje iznimno razgranate mreže planinarsko-biciklističkih staza kojima je bašćanski dio otoka Krka posebice bogat.


Otporni na kišu


Početna točka svih triju trail utrka locirana pred bašćanskim hotelom Corinthia bila je i ovog puta mjesto s kojeg su se, ovisno o tjelesnoj, odnosno kondicijskoj spremi, na stazama duljine između 8 i čak 24 kilometra, ogledali traileri iz svih dijelova naše zemlje, sportaši i rekreativci koje u guštanju u ljepotama trčanja u nedirnutoj prirodi i uživanja na čistome zraku nisu pokolebale niti pandemijske okolnosti (zbog kojih se donedavno nije znalo niti hoće li ovogodišnjeg »Baška outdoor festivala« uopće biti), kao ni tmurni oblaci iz kojih je tijekom dobrog dijela jučerašnjeg dana lijevala kiša.


Samo utrka »Krk island trail« koju, u suradnji s domaćinima, suorganiziraju i tvrtka Outdoor.hr, Treking liga i Klub pustolovnih sportova Multisport, okupila je petstotinjak sudionica i sudionika. Iako natjecateljima neupitno najmasovnija, jučerašnja trail utrka niti ove godine nije bila jedinom sastavnicom šestog »Baška outdoor festivala« – manifestacije koja je lani nagrađena »Outdoor Oscarom« i proglašena ponajboljim takvim događanjem u našoj zemlji.


Ivana Topić / Foto: M. TRINAJSTIĆ

Ivana Topić / Foto: M. TRINAJSTIĆ
Najzagriženiji ljubitelji brdskog biciklizma, doznali smo od Ivane Topić, direktorice TU TZO Baška, tako su se sa starta postavljenog pred bašćanskim hotelima dobili priliku zaputiti i na »Krk’n’roll MTB utrku« u sklopu koje su sudionici tog zahtjevnog dvokotačnog natjecanja mogli provjeriti svoju snagu, izdržljivost, ali i spretnost, i to na dvjema nimalo nezahtjevnim stazama koje su, umjesto originalno planiranih 32, odnosno 63 kilometra, zbog loših vremenskih uvjeta, ali i brige za sigurnost sudionica i sudionika te utrke naposljetku ipak morale biti skraćene za po kojih desetak kilometara. Od organizatora tog dijela BOF-a doznali smo i da je u brdsko-biciklističkom dijelu natjecanja učešće uzelo dvjestotinjak biciklista, također mahom domaćih što i ne čudi obzirom da je ove godine zbog znanih nam okolnosti BOF ipak ostao izvan »dosega« inozemnih ljubitelja aktivnosti na otvorenome.Danas hike-tura


Rezimirajući tijek, ali i odjeke ove sudionicima uvijek brojne, ali i atmosferom koju stvore u Baški redom vesele i živahne manifestacije, čelnica bašćanskog TZ-a nije skrivala da je, kao i većina lokalnih turističkih djelatnika, i ona razmjerno zadovoljna proteklom sezonom, jednako kao i njenom završnicom koju spomenuti outdoor festival tradicionalno »označava«. Iako je prethodnih godina sudionika BOF-a znalo biti i osjetno više, ne možemo, niti imamo razloga biti nezadovoljnima tim više što je i ovaj višednevni događaj brojem sudionika, ali i atmosferom koju su u Baški stvorili, iznova pokazao da imamo što ponuditi, čak i u ovakvim uvelike drugačijim i zahtjevnijim okolnostima, zaključila je Topić. Uvjerena da će se, zahvaljujući održanom dobrom glasu o Bašćanima kao izvrsnim domaćinima masovnih manifestacija posvećenih zdravom i aktivnom životu »Baška outdoor festival« već dogodine vratiti u normalu, čelnica lokalnog TZ-a istakla je da isto očekuje i po pitanju cjelokupnog bašćanskog turističkog prometa.


Foto: M. TRINAJSTIĆ


Spomenimo i da su biciklistički dio programa i ove godine zajedničkim snagama s lokalnim TZ-om organizirali i logistički popratili predstavnici tvrtke »Adria bike«, dok je smještajni i ugostiteljski segment manifestacije iznijela Valamar Riviera, ujedno i glavni partner, odnosno pokrovitelj tog festivala. A da će živo u i oko Baške biti i danas čelnica Organizacijskog odbora zaduženog za pripremu i realizaciju programa otkrila je najavivši rekreativno planinarenje, odnosno hike-turu za sudjelovanje u kojoj se prijavilo više od stotinu sudionika. U opuštenom ritmu, posjetitelji tog srednje zahtjevnog planinarskog pohoda proći će rutu od središta Baške pa do rta Škuljica i natrag, te se pritom uspeti do nekih od brojnih vidikovaca s kojih se pruža odličan pogled na to krčko turističko središte i pitoresknu njegovu okolicu.