ADVENTURE RACE

Novi veliki sportski događaj na Krku: Baška “bazna stanica” Svjetske pustolovne lige

Mladen Trinajstić

Foto: ARC

Foto: ARC

Od 16. do 22. svibnja Baška će biti bazom utrke Svjetske pustolovne lige koja će se u svom trećem hrvatskom izdanju održavati bespućima Kvarnera i Gorskog kotara, a okupit će 46 četveročlanih timova iz cijelog svijetaBAŠKA – Tiskovnom konferencijom jučer održanom na terasi bašćanskog hotela Corinthia otočni turistički djelatnici predstavili su novu veliku sportsku manifestaciju koju će otok Krk ugostiti potkraj idućeg mjeseca. Od 16. do 22. svibnja, u danima koji prethode popularnoj Crnoj ovci, Baška će biti bazom Adventure Race Croatia (ARC) natjecanja – utrke Svjetske pustolovne lige koja će se u svom ovogodišnjem, trećem po redu u Hrvatskoj upriličenom izdanju u tom periodu održavati na području Kvarnera i Gorskog kotara. Čelnici većeg broja lokalnih TZ-a s područja otoka Krka u društvu s direktoricom TZ-a otoka Krka, Majdom Šale, bašćanskim načelnikom Tonijem Juranićem i direktorom destinacije otok Krk u Valamar Rivijeri Milom Pavlicom jučer su, uz bok predstavnika organizatora ARC-a Igora Dorotića, javnosti predstavili veliko međunarodno natjecanje – dio svjetske pustolovne serije ARWA. – Radi se i o kvalifikacijskoj utrci za Svjetsko pustolovno prvenstvo, što znači da je cjelotjedna utrka koju ugošćuje otok Krk ujedno i najveći rang utrka ovog tipa, rekao je Dorotić, istaknuvši da je utrka na kojoj će se okupiti 46 četveročlanih timova iz cijelog svijeta, jedno od svega osam takvih natjecanja koja se održavaju ove godine.


Rasprodano u hipu


Utrka iza koje stoji tvrtka Feel Deep Ti će u natjecateljskom dijelu događanja »zahvatiti« i mnoge Baški susjedne destinacije, među kojima i grad Krk, Punat, Vrbnik i Dobrinj čijom će se »divljinom«, u ovoj iznimno zahtjevnoj orijentacijskoj utrci (točne dionice su sve do početka natjecanja tajna) sudionici kretati trčeći, biciklirajući i veslajući u kajacima. – Na ovogodišnju utrku duž koje će se, već određenim trasama, sudionici morati »probiti« uz pomoć kompasa i orijentacijskih karata, natjecatelji stižu iz 25 zemalja, a ponosni smo što će među pustolovima koji će u toj prigodi morati svladati stazu dulju od 500 kilometara biti i aktualni svjetski prvaci, članovi švedskog pustolovnog tima. Cilj ove utrke je omogućiti sudionicima pustolovinu života koja će ih vraćati u Hrvatsku još godinama. Dobra organizacija i logistika bitan su faktor uspjeha ovako velikog i organizacijski zahtjevnog natjecanja pa zahvaljujem našim domaćinima, otočnim turističkim djelatnicima, predstavnicima lokalnih uprava i hotelijerima što su kvalitetnim sinergijskim nastupom pridonijeli pripremama za manifestaciju koja je, a što samo po sebi govori o atraktivnosti tog sporta i ovog dijela naše zemlje, rasprodana u samo jednom danu, zaključio je Dorotić.


Organizator Igor Dorotić (u sredini) u društvu (slijeva) Branka Karabaića, Tonija Juranića, Majde Šale, Ivane Topić, Mila Pavlice i Andree Orlić Čutul / M. TRINAJSTIĆ


Outdoor brendiranje


Šale je dodala da je otok Krk ugošćavanjem ove utrke ucrtan na »veliku kartu« svjetskih destinacija outdoora te da je značaj tog događanja, u smislu brendiranja Krka kao atraktivne destinacije outdoora, nemjerljiv, a zadovoljstvo ugošćavanjem ovakve manifestacije istaknuli su čelnici Općine i TZO-a Baška. Mile Pavlica dodao je da je Valamar već godinama aktivni podupiratelj outdoor i sličnih događanja koja obogaćuju destinacijsku ponudu i čine poticaj aktivnom načinu života. – Raduje nas povjerenje koje su nam organizatori ukazali prihvaćanjem našeg sponzorstva nad ovim natjecanjem koje iz godine u godinu privlači sve više sudionika i koje je izvrstan način da se prikaže dio prirodnih ljepota i outdoor atrakcija kojima otok Krk, Kvarner, ali i Gorski kotar koji će također obuhvatiti ovo natjecanje – obiluju, zaključio je čelnik Valamrove destinacije Krk.


Pet stotina km za 72 sataPustolovne utrke kontrolirana su natjecateljska simulacija preživljavanja u divljini te spadaju u red najzahtjevnijih sportova. Svaka utrka održava se na drugom terenu, bez ponavljanja staza, a natjecatelji uključeni u četveročlane, mješovite timove, vlastitom snagom, ustrajnošću i sposobnošću navigacije nepoznatim terenom, pronalaze put od točke do točke »tajne staze«, krećući se kroz divljinu. Prema procjenama, najbržima među sudionicima ovogodišnjeg Adventure Racea Croatia za prelazak staze dulje od 500 km trebat će nešto više od 72 sata. Logistički timovi će sudionike dočekivati s rekvizitima nužnim za svladavanje pojednih dionica, što ovo natjecanje i u organizacijskom smislu čini iznimno zahtjevnim, kaže Igor Dorotić