EKOAKCIJA

“Bašćanska vala – lista, zelena i plava” – spoj edukativnih radionica i čišćenja u akvatoriju luke

Mladen Trinajstić

Cilj akcije je more i priobalje očistiti od otpada te senzibilizirati sudionike o stanju okoliša i negativnom utjecaju čovjeka na biljni i životinjski svijet – kaže direktorica TZ-a Ivana TopićBAŠKA – Povodom nedavnog Svjetskog dana čišćenja te uoči Svjetskog dana turizma koji se obilježava danas, u Baški je jučer održana velika ekološko-edukativna akcija pod nazivom »Bašćanska vala – čista, zelena i plava«.


– Svjetski dan turizma potiče svijest o socijalnoj, kulturnoj, političkoj i ekonomskoj vrijednosti turizma i doprinosu koji taj sektor može dati postizanju ciljeva održivog razvoja. Ova akcija osmišljena je i ove godine u djelo provedena kao spoj ekoakcije čišćenja podmorja i priobalja na području akvatorija luke Baška te edukativnih radionica o potrebi zaštite okoliša i recikliranju otpada – predstavila nam je, govoreći o događanju koji je to otočno lokalno i turističko središte jučer ugostilo Ivana Topić, direktorica TZO-a Baške.


Plemeniti cilj


– Cilj ove akcije je naše more i priobalje očistiti od otpada te senzibilizirati sudionike o stanju morskog okoliša i negativnom utjecaju čovjeka na biljni i životinjski svijet podmorja, ali i unaprijediti već postojeću tradiciju održavanja ekoakcija na bašćanskom akvatoriju uvođenjem novih, edukativnih i zabavnih aktivnosti u takve manifestacije – nastavila je.
U suradnji sa Županijskom lučkom upravom Krk, akcija čišćenja podmorja i priobalja započela je tako jutarnjim okupljanjem ronioca i volontera, barkariola kao i članova brojnih udruga s područja Baške koji su redom željeli dati doprinos plemenitom cilju tog događanja.


Ekoakciju je podržalo i krčko komunalno društvo »Ponikve eko otok Krk« predstavljanjem svog promotivno-edukativnog kontejnera uz koji su Bašćani i posjetitelji tog slikovitog otočnog mjesta imali mogućnost razgledavanja i upoznavanja njegovih edukativnih sadržaja, ali i upoznavanja s koristima i učincima dvaju Ponikvinih hvale vrijednih ekoprojekata – »Plava vreća« i »InNoPlastic«.


Galerija Zvonimir


Mališani su pritom mogli sudjelovati i u edukativnim interaktivnim radionicama »Eko igre od otpada« za provedbu kojih su bili zaduženi članovi udruge Žmergo. Doprinos i nadalje poprilično živoj bašćanskoj posezonskoj svakodnevici dan prije ekoakcije prigodnom su izložbom fotografija u galeriji Zvonimir dali i članovi otočnog Planinarskog društva Obzova.


Njihova predstavljena izložba »Livade, šume i planine«, doznali smo od vodstva tog iznimno aktivnog krčkog udruženja, objedinjuje te ljubiteljima prirode i aktivnog života predstavlja neke od odabranih fotomotiva koje su na svojim izletima i planinarskim pohodima objektivima svojih fotoaparata ili mobitela zabilježili članovi tog društva – Alen Čančarević, Stjepan Janeković, Marijana Kirasić Nekić, Dragan Nišler, Damir Ropac, Zoran Sekovanić, Dobrila Šešević, Zdravka Škoro, Marijana Tomašić i Ibrahim Veletanlić.


Angažirani ronioci


U jučerašnjoj akciji čišćenja bašćanskog podmorja angažirali su se ronioci klubova podvodnih aktivnosti Karlovac, Adria, Geronimo, Ruby rent i Squatina. Od velike pomoći u čišćenju divljih plaža na području susjednog otočića Prvića bili su lokalni morski prijevoznici, ali i osnovci, učenici četvrtog razreda Područne škole Baška, odnosno ekološke skupine koja ondje djeluje.