Upotpunite doživljaj Raba

Banova vila: Simpatična rapska plažica ime je dobila po obližnjem ljetnikovcu

Jakov Kršovnik

: Subotom od 8 sati ovdje se vježba joga / Snimio Vedran KARUZA

: Subotom od 8 sati ovdje se vježba joga / Snimio Vedran KARUZA

Sadržaja nema previše, ali oni nisu ni ključni za ovakav tip plaže. Tu je bitno doći, leći i uživati. Da parafraziramo Gaja Julija – veni, vidi, discubui – dođoh, vidjeh, legohRAB Hvalospjevi i hvalospjevi napisani su o rapskim plažama, ponajprije o najvećoj i najpoznatijoj, Rajskoj plaži, a zatim i o Pudarici te nudističkim plažama specifičnima za rapski turizam – Kandaroli, Ciganki i Sahari. No, ako želite pobjeći od gužve ili niste na ti s naturizmom, jedna od plaža koju možete posjetiti je Banova vila, u gradu Rabu.

Foto galerija: Plaža Banova vila u gradu Rabu Foto: Vedran Karuza
Mala je to i simpatična gradska plažica koja je dobila ime po obližnjem ljetnikovcu, odnosno vili, Ive Perovića, nekadašnjeg bana Savske banovine Kraljevine Jugoslavije, koju je projektirao Egon Steinmann, u ono doba mladi zagrebački arhitekt. Vila je dovršena u studenom 1932. godine, a nakon Drugog svjetskog rata, postala je sjedište Općinskog komiteta Saveza komunista Jugoslavije i Hrvatske, kako piše Iva Muraj. Perović nije bio po volji novim vlastima, a razlog za njegovo hapšenje bila je vjerojatna, kako je u svojim memoarima zapisao bivši ministar dvora Milan Antić, njegova druga raskošna vila u Beogradu, koja je rekvirirana za nove visoke ličnosti. Sam Perović osuđen je na jedanaest godina robije i četiri godine gubitka građanskih prava te je u zatvoru jako teško živio.


Shrimpburger i vruće maline


Kao splitski Veliki župan Perović je osigurao Rabu državni kredit za izgradnju novoga vodovoda te je zbog toga 1929. dobio titulu počasnog građanina općine Rab, kako je zapisao Stipica Grgić. No, svjedok burnoj političkoj i društvenoj prošlosti naše države danas nudi odmor i pogled na poznate rapske zvonike, a kad vam dosadi sunčanje, uvijek možete skoknuti u kafić, odnosno beach bar, koji se nalazi odmah uz plažu.


Ocjena• Pristup plaži        8


• Pristup moru        10


• Plaža               10


• Ugostiteljska usluga        9


• Sadržaji        5


• Parkiralište        5


• Čistoća        10


• Pridržavanje epidemioloških mjera        10

 


Najam ležaljki je 50 kuna na dan, a kafić osim, naravno kave (espresso 9 kuna, veliki macchiato/capuccino 12 kuna) i pive (pola litre od 22 do 26 kuna ovisno o vrsti), nudi i brojne koktele – Cuba libre, Mojito, Pina colada, Mediteranneo i druge po 45 kuna, dok su bezalkoholni kokteli, Sunshine splash, Flamingo, Virgin pina colada i drugi po 35 kuna. Tu je naravno i klasična ponuda bezalkoholnih pića od Cedevite do svježe cijeđenih sokova za koje ćete izdvojiti od 13 do 22 kune. Hamburgeri, cheeseburgeri su tridesetak kuna, dok ćete za shrimpburger platiti 60 kuna. Za desert se nudi, naravno sladoled po 10 kuna, no tu su i vruće maline i puding sa chia sjemenkama po 35 odnosno 50 kuna, a i Gelati d’Oro Premium bez šećera, glutena i s malo kalorija za 24 kune. Od 8 do 11 poslužuju i doručak te možete izabrati od jaja, palačinki, kruha s namazima i drugih popularnih menija za doručak.


Živa glazba i romantika


Kako je ovo mala gradska plaža, sadržaja nema previše, ali oni nisu ni ključni za ovakav tip plaže – tu je bitno doći, leći i uživati. Da parafraziramo Gaja Julija – veni, vidi, discubui – dođoh, vidjeh, legoh. No, spomenimo da se na Banovoj vili održava joga na plaži s Dorom Valovičić svake subote od 8 do 9 sati. Cijena je 30 kuna, a sat se održava na engleskom jeziku. Znaju se održavati i akustični nastupi, čiju najavu možete potražiti na Facebooku Banova Villa Beach bar, a da je plaža ugodna slaže se i domaći Matija Ribarić, koji je došao sa sestrom te ističe da svi hvale beach bar jer navečer bude živa glazba i – romantika.


– More je čisto i lijepo je što si u gradu, a osjećaj je kao da si u pravoj prirodi. I ovi borovi tome pridonose, kaže Matija Ribarić dok u pozadini cvrče cvrčci i upotpunjuju ljetni, rapski, ugođaj. Sve u svemu, pristup plaži je dobar, može se doći šetajući niz obalu ili spustiti stepenicama, dok je pristup moru izvrstan, a gladni i žedni, kako ste mogli pročitati, nećete ostati. Sadržaji su dobili manju ocjenu jer ih baš i nema, ali kao što sam napisao, oni i nisu poanta ove plaže. Jedina moguća zamjerka je što je parkiralište udaljeno, bar ono na kojem smo mi parkirali, no ljeto je dobro iskoristiti i za protezanje nogu.