Sukob se nastvalja

Ne smiruje se situacija u uvali Mrtvaška: Balija proziva Ilovčane da koriste djecu za ostvarenje svog cilja

Bojan Purić

Zbog sudjelovanja djece u pisanju i izlaganju transparentima koji vrijeđaju ili pozivaju na nasilje, obaviješten je Ured pravobraniteljice / Foto M. GRACIN

Zbog sudjelovanja djece u pisanju i izlaganju transparentima koji vrijeđaju ili pozivaju na nasilje, obaviješten je Ured pravobraniteljice / Foto M. GRACIN

Ravnatelj Županijske lučke uprave Malog Lošinja, Filip Balija, odbacuje navode da je ŽLU dao nalog ili uputu zaštitarima da onemoguće iskrcaj djece na postojeći mulić u uvali MrtvaškaMRTVAŠKA U priopćenju za javnost koje je uputio ravnatelj Županijske lučke uprave (ŽLU) Malog Lošinja, Filip Balija odbacuje navode da je ŽLU dao nalog ili uputu zaštitarima da onemoguće iskrcaj djece na postojeći, stari mulić u uvali Mrtvaška, kao i da su zaštitari to činili neovlašteno. “Iznošenje ovakvih neistina u javnom prostoru, a čiji su izvor pojedini mještani Ilovika, predstavlja doticanje samog dna političkog aktivizma dionika u priči oko luke Mrtvaška, ali nažalost i neobjektivnog i pristranog informiranja javnosti”, napisao je Balija, navodeći dalje da pojedini prosvjednici s Ilovika koriste djecu radi ostvarenja svojih ciljeva i da ih je na to upozorio Ured pravobraniteljice za djecu. “U to spada sudjelovanje djece u pisanju i izlaganju transparentima koji vrijeđaju ili pozivaju na nasilje, poput ‘Mrtvaška do zadnje kapi krvi'”.


Održan sastanak


Balija navodi da na muliću u Mrtvaškoj nisu postavljani “kavezi” niti dovedeni zaštitari da sprečavaju školsku djecu u iskrcaju i prolasku kroz gradilište, već da su zaštitari ondje kako “prolazak kroz gradilište ne bi uzrokovao pad ili ozljede”, a da je izvođač pokušao ograditi gradilište s vratima na glavi mulića, tako da osim školske djece, starijih i osoba kojima je potreban prolazak zbog zdravstvene zaštite, druge osobe ne bi ulazile u gradilište. Poziva i vlasnike automobila da ih uklone s gradilišta i parkiraju na susjednom parkiralištu.Navode s konferencije za novinare županijskih vijećnika iz stranke “Možemo!” Balija odbacuje kao “subjektivnu i pristranu interpretaciju događaja dijela mještana otoka Ilovika”, nastavljajući da su vijećnici od ŽLU-a mogli dobiti “sve relevantne informacije i izvoditi zaključke na temelju cjelovitog činjeničnog stanja”.
ŽLU zaključuje da je održan sastanak s projektantima, izvođačima radova i nadzorom, da se nađe način da se skrati trajanje sadašnje zamjenske brodske linije Ilovik – Mali Lošinj i što prije vrati linija Ilovik – Mrtvaška, pa je u tom smislu naručeno rješenje, koje namjerava predstaviti čim bude izrađeno.


Linija u prekidu


Na naš poziv da prokomentira priopćenje iz ŽLU-a, Ladislav Radoslović, koji javno nastupa uime Mjesnog odbora Ilovik, kazao je da su to besmislice, a da bi Ured pravobraniteljice za djecu trebao uzeti u obzir to da djeca putuju u školu u prisustvu naoružanih zaštitara, policajaca i krim-policajaca.


Danas brod na zamjenskoj liniji Ilovik – Mali Lošinj nije isplovio. Kako nam je kazala Sabina Simičić uime brodara “Porat Ilovik” koji održava liniju, uvjeti na moru nisu bili povoljni za isplovljavanje, kao što je to bio slučaj i s brodom na liniji Mali Lošinj – Unije – Susak, koja je također bila u prekidu. Da se išlo preko Mrtvaške, mogli smo isploviti, držeći se uz Sveti Petar i Kozjak, rekla je Simičić, dodajući da su školska djeca uredno prebačena do Mrtvaške, gumenjakom čiju plovidbu financira Grad Mali Lošinj, te dalje nastavila cestovnim putem do škole u Malom Lošinju.