»PRIJATELJI MORA«

Atraktivna putujuća izložba obilazi krčke rive. Tema ovogodišnje je – Krk iz zraka

Mladen Trinajstić

Izložba na desecima panela postavljenih na najfrekventnijim lokacijama prezentira tematski objedinjene i povezane fotografske radove nekih od ponajboljih i najiskusnijih lokalnih fotografaKRK – Već dvanaestu godinu atraktivna izložba projekta »Prijatelji mora« obilazi trgove i rive otoka Krka, sjevernog Jadrana i Istre. Tijekom ovog ljeta jedna od uličnih izložbi tog projekta prvi će put tematski biti posvećena upravo »zlatnom otoku« – otoku Krku, najavljuju organizatori ovog u javnosti uvijek zamijećenog projekta koji su još 2009. godine osmislili predstavnici riječke udruge Livingstone i tvrtke Astoria.


U formi nacionalne kulturološko–turističke kampanje, putujuća ulična izložba »Prijatelji mora« na desecima panela postavljenih na najfrekventnijim lokacijama gradova i mjesta u kojima se održava prezentira tematski objedinjene i povezane fotografske radove nekih od ponajboljih i najiskusnijih lokalnih fotografa.


Arhitektura otoka


Izložbeni projekt »Prijatelji mora 2022.« koji nosi radni naziv »Otok Krk – iz zraka« na 30 fotografija velikih formata predstavlja niz fotozapisa nastalih fotografiranjem iz zraka dronom ili iz zrakoplova. Tematski obilazi sva važna naseljena mjesta na otoku kao i prirodne ljepote koje ih okružuju, najavljuju organizatori postava koji će već ovog tjedna prvi prigodu upoznati i razgledati imati priliku stanovnici i posjetitelji grada Krka.
– Cilj ove izložbe jest javnosti prikazati arhitekturu otoka Krka iz perspektive vrhunskih letača koji nas često znatiželjno gledaju sa svojih visina. Mi, obični ljudi, ipak si na ovaj način možemo barem na trenutak dočarati jedinstveni vizualni doživljaj iz zraka. Uz prikaz svake destinacije na izložbenom panou posjetitelji će se putem QR koda moći povezati s matičnom turističkom zajednicom lokaliteta kojoj fotomotiv pripada te samo razgledavanje učiniti zanimljivijim i multimedijalnim – naglašavaju predstavnici udruge Livingstone i tvrtke Astoria, pod čijom se paskom održava i ova izložba.


Stručni tim


Valja spomenuti i da je radove koji će biti predstavljeni u okrilju ovogodišnjeg projekta »Prijatelji mora« selektirao stručni tim festivala »Rovinj Photodays«, a izlagane će biti zračne fotografije Petra Trinajstića, Sanjina Ilića, Luke Tabaka i Marka Paradžika. U suradnji s Turističkom zajednicom otoka Krka te svim krčkim lokalnim turističkim zajednicama, izložbu će nakon grada Krka (u kojem će se fotografije na rivi moći razgledati od 3. do 17. lipnja) ugostiti još redom i Baška, Njivice, Šilo, Malinska te na koncu, u drugoj polovini kolovoza, i Punat.


Glavni je i osnovni cilj ovog projekta, dodaju njegovi organizatori i promotori, izložbama fotografija velikih formata na otvorenom tijekom ljetnih mjeseci hrvatskoj javnosti, ali i svim posjetiteljima naših turističkih destinacija, skrenuti pozornost na ulogu fotografije u medijskoj kulturi te pritom ukazati na društvenu odgovornost i stalnu vrijednost promicanja ekologije i očuvanja Jadranskog mora.