HDZ-ov kandidat

Anto Čabraja u utrci za Krk: ‘Naša otočna mjesta povezat ćemo s barem 10 linija dnevno’

Mladen Trinajstić

Ta bi mjera uvelike olakšala svakodnevicu i omogućila mobilnost naših mladih i sviju koji se bave sportskim ili kulturnim aktivnostima, kao i radno sposobnog stanovništva, pa i starijih sumještana, jer danas "međumjesni promet" gotovo ne postojiKRK – HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Krka Anto Čabraja rekao nam je da u izbornu utakmicu ulazi ambiciozno, optimistično te s kvalitetnim i sveobuhvatnim programom kojim sugrađanima nudi rješenja svih većih problema krčke svakodnevice.


Na što biste stavili naglasak svog programa?


– Rekao bih da je to plan postizanja bolje i učinkovitije povezanosti naših otočnih mjesta, i to po po modelu “5+5” koji podrazumijeva uvođenje sustava javnog prijevoza, odnosno povezivanja svih lokalnih sredina otoka s gradom Krkom s minimalno pet linija prijepodne te isto toliko u poslijepodnevnim satima. Ta bi mjera uvelike olakšala svakodnevicu i omogućila mobilnost naših mladih, učenika i sviju koji se bave nekim sportskim ili pak kulturnim aktivnostima, kao i radno sposobnog stanovništva, pa i starijih sumještana, koji se danas teško mogu služiti gotovo nepostojećim “međumjesnim prometom”.


Pomoć poduzetnicima
Kakvi su vaši planovi s gospodarstvom?


– U tom smislu, posebice zbog okolnosti koje su nam svima poznate, planiram cijeli niz mjera pomoći poduzetnicima, posebice onim cjelogodišnjima, ali i vlasnicima OPG-ova, i to u vidu umanjenja naknada i obveza prema Gradu, ali i financiranja troškova opreme za rad kako bi lakše širili i unapređivali svoju djelatnost. Kroz fondove EU-a plan nam je i namaknuti bespovratna sredstva namijenjena poticanju poduzetništva, obrtništva, ali i djelovanja udruga i obrazovnih institucija. Ribarstvo će pak pomoć i poticaj ostvariti putem planirane gradnje ribarske luke.


Turizam je važna grana krčkog gospodarstva. Što se u tom segmentu planira?


– Izgradnja zatvorenog bazena i kupališta uz krčki hotelski kompleks po modelu javno-privatnog partnerstva jedna je od upravo takvih mjera, a želja nam je i obogaćivati sadržaje namijenjene mladima, zabavi i svemu onome što bi Krku dalo dodatnu dozu turističke prepoznatljivosti.


POS, domovi za stare…


A što se društvenih i socijalnih pitanja tiče?


– I to smo, mislim, u programu HDZ-a dobro razradili pa se tako održavanju i dodatnom intenziviranju pozitivnih demografskih trendova kanimo usmjeriti povećavanjem naknada za novorođenu djecu, osiguravanjem mogućnosti upisa u besplatne vrtićke i jasličke programe za svu djecu, povećanjem stipendijskih naknada učenicima i studentima, potpora za sportske udruge koje rade s djecom, ali povećanjem potpora za egzistencijalno ugrožene, nezaposlene osobe i umrovljenike. Nastavak izgradnje POS-ovih stanova također je u fokusu krčkog HDZ-a i mene osobno, kao i osiguravanje dostatnih kapaciteta za naše starije u domovima za starije i nemoćne, koji svoju ponudu moraju znatno ojačati i u smislu osiguravanja usluga dnevnog boravka.


Zaključujući razgovor u kojem je predstavio neke od prioriteta svog mogućeg budućeg gradonačelničkog rada, Čabraja je ustvrdio i da će se, dobije li mandat od svojih sugrađana, “baciti” i na izgradnju nogostupa i biciklističkih staza na relaciji Krk – Salatići – Vrh – Šotovento, rasterećivanje pješačkog prometa u staroj jezgri izgradnjom šetnice ispod zidina Krčke biskupije, ali i izgradnju zapadne obilaznice grada Krka. Rotor i nogostup uz sjedište krčke škole, kao i zelena tržnica na njezinoj bivšoj lokaciji u centru grada, također su sastavnice programa u kojem će, zaključio je, mnogi Krčani zasigurno prepoznati kvalitetu HDZ-ovih vizija rješenja glavnine krčkih izazova.