Arheološki nalazi

ANTIČKA PROŠLOST KRČKOG MASLINARSTVA Toš iz doba Tiberija i Kaligule u utrobi buduće pumpe

Mladen Trinajstić

Uz crkvicu sv. Roka pronađen je možda dosad i najstariji krčki toš, »izronivši« u punom sjaju i u do danas sačuvanom obliku, skupa s podrumskim prostorijama antičke uljare, a o njegovoj starosti svjedoče novčići i »markice« rimskih careva na tegulamaKako to često biva u povijesnim i arheološkim ostacima prebogatim područjima naše obale u koju, sasvim sigurno, spada i otok Krk, prilikom izvođenja građevinskih radova na izgradnji nove benzinske postaje koju je na samom ulazu u grad Krk nedavno krenula podizati tvrtka Trgovine Krk, na svjetlo dana isplivali su zanimljivi povijesni nalazi.


Iako je zbog blizine kapelice svetog Roka na tom lokalitetu i mogućnosti da tu postoje ostaci nekih srednjovjekovnih sakralnih građevina, investitorima bila propisana obveza provedbe arheološkog nadzora prilikom izvođenja radova, već su i početna, plitka »zagrebavanja« u zemlju tamo lociranog maslinika znalačkom oku otočnog arheologa Matije Makaruna dala naslutiti da bi se na tom gradilištu, na ulazu u grad, moglo skrivati nešto mnogo starije i zanimljivije od onog što se očekivalo.


Foto Mladen Trinajstić


– Naznake postojanja ostataka kamenog zida građevine na koju smo odmah po začetku radova naišli, prvotnu su ideju zakonom propisanog arheološkog nadzora brzo usmjerile k provedbi druge, zahtjevnije i dugotrajnije vrste postupka – arheoloških istraživanja. A njih smo, naslućujući vrijednost i zanimljivost samog lokaliteta, potom proveli temeljem spoznaja dobivenih izvedbom čak 15 probnih sondiranja tog areala, objasnio nam je otočanima već dobro poznati arheološki stručnjak kontinuirano angažiran na brojnim radovima te vrste diljem Bodulije.


Foto Mladen Trinajstić


I danas pod maslinama
– Pažljiva iskapanja i raščišćavanja slojeva vjekovima ondje nakupljane zemlje brzo su potvrdila da je naš pronalazak značajno starija građevina, u antiku datirani gospodarski kompleks, predstavio nam je naš sugovornik istaknuvši da je pronalaskom razlomljenih ostataka kamenog postolja toša (sklopa za meljavu maslina), jasno i nedvosmisleno zaključeno da je u današnjoj zoni svetog Roka, uz crkvicu posvećenu tom svecu koja datira iz 16. stoljeća, na lokalitetu poslovno-uslužne zone između sjedišta GP-a Krk i županijske ceste, pronađen rimski »pogon« za proizvodnju maslinovog ulja.


Foto Mladen Trinajstić


Možda dosad na Krku i najstariji toš, otkriva nam Makarun, na svjetlo dana »izronio« je u punom sjaju i u svom do danas sačuvanom obliku nakon što je zemlja u potpunosti uklonjena s tristotinjak kvadrata površine zahvaćene istražnim radovima. U samom početku radova pronađeni ulomci toša, zajedno s pozicijom tog područja udaljenog od središta grada i pozicioniranog u zoni u kojoj i danas rastu masline, ukazali su nam da se ovdje radi o gospodarskom objektu i vjerojatno s njim i povezanoj ruralnoj vili


»Inventar« za budući muzej


Iako ništa od ondje pronađenog, iskopanog i spašenog nije »senzacionalno« niti revolucionarno u pogledu stjecanja nekih novih spoznaja o povijesti ovog grada, pronađeni i istraženi lokalitet ipak je vrijedan i zanimljiv kamenčić u ukupnom mozaiku duge, bogate, sadržajne i zanimljive povijesti ovoga grada i otoka koji, vrlo vjerojatno, nikad nećemo u potpunosti moći sklopiti. Sve ono što je na tom lokalitetu pronađeno, nakon dovršetka znanstvene obrade, bit će na raspolaganju budućem muzeju grada Krka koji bi u skorijoj budućnosti trebao biti uređen u središtu grada.


Foto Mladen Trinajstić


A siguran sam da će njegov odjeljak posvećen ovom nalazu, odnosno lokalitetu krčkog antičkog toša žiteljima i posjetitejima ovog povijesnim nalazima prebogatog grada na koncu biti vrlo zanimljiv, kaže arheolog Makarun.


Zaštićeno pa zatrpano


Arheolog Makarun objašnjava da će sve što je tamo pronađeno i istraženo, nakon što je propisno zaštićeno geotekstilom i debelim slojem pijeska, ostati nedirnuto u utrobi tog novog gospodarskog kompleksa, sačuvano za neka buduća vremena. Sukladno zakonskim propisima, financiranje svih istražnih i zaštitnih zahvata na arheološkim nalazima pronađenim pod benzinskom postajom u nastajanju, bila je obveza investitora, a u jeku istraživanja na tom lokalitetu bila je angažirana poveća ekipa arholoških stručnjaka, u nekim fazama njih i do dvanaest.


Svi radovi provodlili su se tijekom veljače i ožujka ove godine.