Lokalni izbori

Ana Kučić u utrci za novi mandat u M. Lošinju: ‘Okrećemo se EU-u kao izvoru novca’

Bojan Purić

Nadamo se financiranju kroz Program oporavka, koji nudi veliki izvor novca, a porezne prihode bismo usmjerili u kvalitetu životaMALI LOŠINJ – Mini ciklus razgovora s lošinjskim gradonačelničkim kandidatima zaključujemo s Anom Kučić (HDZ), koja je trenutno na toj dužnosti. Rođena je 1978. godine, magistra je ekonomije s diplomom riječkog sveučilišta. Na čelnom mjestu Grada je od listopada 2016. godine, a dotad je bila zamjenica gradonačelniku Gariju Cappelliju (HDZ), koji je tada dobio posao ministra turizma u Vladi RH. Na izborima u svibnju 2017. godine pobijedila je na redovnim lokalnim izborima.


​Iskustvo i potrebe


Na čemu temeljite program?


– Na dosadašnjem iskustvu i iskazanim potrebama naših građana. Što kao zamjenica, što kao gradonačelnica, u kontinuiranoj sam komunikaciji s građanima i iz toga proizlazi program. Da smo napisali sve što planiramo, program bi imao puno više stranica od ovog koji imamo. Pored onog što smo istaknuli u programu, činjenica je da smo realizirali i mnogo toga što nije bilo u programu. Uvijek bude izvanrednih situacija pa se još nešto poklopi. Puno je projekata koje smo već pokrenuli, to je plod rada na temelju iskazanog interesa građana. Na primjer, cesta Veli Lošinj – Mali Lošinj: na tome se radi, u tijeku je izvlaštenje, pred izdavanjem je građevinske dozvole i povezat ćemo to s projektom aglomeracije, da ne bude naknadnog kopanja.
Radi se na novom vatrogasnom domu. Prije 2005. godine postojala je dozvola, pa lokacija više nije bila adekvatna zbog propisa. Tu su još novi dom zdravlja, ribarska luka, pomorski muzej, aleja kapetana, daljnji razvoj komunalne infrastrukture, plaža prema Bojčiću, biciklističke staze oko otoka – Sunčana uvala, Mrtvaška, Srebrna uvala, Zlatna uvala, Kadin, Bojčić, oko brda Ruža do Malih Valdarki. Puno je dionica napravljeno u malim mjestima – asfaltiranja, uređenja prometnica, asfaltirali smo put do Koromačne i zaokružili to s investicijom Županijske lučke uprave. Punta Križa je u projektu vodoopskrbe dobila proširenje prometnice od sela do Pogane, u suradnji s komunalnim društvom. Na Unijama sada slijede druga i treća faza radova. U nadležnosti Županijske lučke uprave je rekonstrukcija Vele rive, popločenjem koje bi trebalo doći gotovo do Škverića. Projekti turističkih vidikovaca nisu navedeni u programu, ali smo pokrenuli izradu idejnih rješenja.


Tu su još dnevni boravak za umirovljenike, također i proširenje zračne luke koja ima građevinsku dozvolu, ali je korona usporila izvor financiranja, zatim novi centar Plavog svijeta, sportska dvorana i mnogi drugi projekti. Doneseni su svi urbanistički planovi nižeg reda kao osnova koja daje mogućnost gospodarstvu da se razvija, i u manjim mjestima. Tu su i niži komunalni doprinosi za gospodarstvenike, da i ruralni dijelovi Grada postanu zanimljiviji.


Novac iz EU-a


Nabrojili ste mnogo toga, iz kojih sredstava biste to sve podmirili?


– U potpunosti se okrećemo EU-u kao izvoru financiranja. Program oporavka nudi veliki izvor financiranja, a naša je obaveza priprema projektne dokumentacije i u što većoj mjeri očekujemo taj izvor financiranja. Kao i kod dosadašnjih ulaganja u lučku infrastrukturu, kombinirali bismo nepovratna sredstva iz EU-a i dio od Ministarstva mora. Naši raspoloživi porezni prihodi bili bi onda usmjereni u kvalitetu života. Kada govorimo o ulaganjima koja nisu u našoj direktnoj nadležnosti, tu očekujemo podršku Primorsko-goranske županije. Pored naših ulaganja, tražit ćemo i učešće Doma zdravlja PGŽ-a. Suradnja je razvijena, ali može biti i bolja. Ulagat ćemo u ljude, a za sve ostale infrastrukturne projekte možemo povući financijska sredstva iz EU-a.


Uoči izbora bilo je riječi o dugovanju tvrtke u vlasništvu članova vaše obitelji Gradu, koji je trenutni status tog duga?


– Iznos se smanjuje. Ugovor za najam poslovnog prostora je istekao i nije više produljen. Obaveze iz upravnog ugovora će se servisirati u naknadnom razdoblju. Nema otpisa, cijelo dugovanje je priznato u punom iznosu.


Zdrave vrijednosti


Vjerujete li da ćete dobiti i glasove one gotovo polovice članova HDZ-a koja je na unutarstranačkim izborima glasala protiv vas?


– Vjerujem da je svim članovima HDZ-a u cilju da zajedno s koalicijskim partnerima osvojimo predstojeće lokalne izbore i da daju podršku svojem kandidatu i listi. Uvijek smo bili uključivi i za nestranačke kandidate. I ja sam 2009. bila kandidat kao nestranačko lice, a i ovaj put imamo nestranačke kandidate. Vjerujem da su se pomalo ugasili različiti stavovi koji su došli do izražaja na unutarstranačkim izborima i da će na izborima na srcu svim članovima HDZ-a biti pobjeda u prvom krugu.


Na koliko mandata u Vijeću računate?


– Teško je prognozirati, ovisi o izlaznosti. Taj broj izlaznosti nekako pada, na 3.800 do 3.900 birača. Deset je lista, svakoj opciji je u cilju dobiti većinu. Računamo da broj bude čim veći, pet-šest ili četiri, to ovisi i o našoj kvaliteti i procjeni birača, o tome što smo radili u protekle četiri godine.


Ako to ne budete vi, koga biste od ostalih dvoje kandidata radije vidjeli kao gradonačelnika?


– Ne bih isticala nijedno ime. Prije svega kao građanki, bitno mi je da Grad vodi osoba koja ima zdrave vrijednosti, kojoj je na duši boljitak i razvoj mjesta i svih građana.


Donacije još uvijek stižu


Tko vam financira predizbornu kampanju i koliki je ukupno njezin trošak?


– Kako je definirano propisima, stranka i kandidati otvaraju račune. Bit će podneseno izvješće, iz toga će biti evidentno tko je financirao. Puno je naših članova s liste koji su sudjelovali u nekom obliku. Zasad ne znam točan ukupan iznos, donacije još stižu i nisu sve aktivnosti još plaćene. Dosad je dvadesetak tisuća kuna prošlo kroz moj osobni račun, za stranku još ne znam točno, mislim da je oko 10 tisuća kuna. Ali još će se to zahuktati. Obavljala sam svoju dužnost, pa je kampanja počela baš s danom službene kampanje.