Fešta

Ana Hodanić proslavila stoti rođendan u krčkom Domu Mali Kartec: “Oduševljeni smo njenim duhom”

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Da je slavljenica ondje svima prirasla srcu potvrdile su riječi ravnateljice Doma, Gordane StolfaIako se, baš kao u svakoj drugoj obitelji, i u krčkom Domu za starije osobe Mali Kartec koji također djeluje kao velika obitelj, nikad i nikome ne preskače i zaboravlja čestitati rođendan, ona današnja ondje održana rođendanska fešta bila je uvelike posebna.


Naime, Ana Hodanić iz Vrbnika, sad već višegodišnja korisnica usluga te krčke umirovljeničke ustanove, proslavila je svoj stoti rođendan.


Vidno ganuta


Velika fešta koju su tim povodom organizirali i u djelo proveli predstavnici vodstva i zaposlenici spomenute ustanove, a kojoj smo i mi imali zadovoljstvo svjedočiti, bila je životnim veseljem i optimizmom nabijeno kućno slavlje tijekom kojeg se, osim nezaobilaznoga “čestitavanja”, naveliko pjevalo, ćakulalo, čak i plesalo, a sve po taktovima domaćih evergreena kojima su proslavu spremno popratili i obogatili Željko i Mladen, sveprisutni članovi glazbene skupine Nono iz redova Udruge umirovljenika Grada Krka.

Slavljenica, inače vidno ganuta proslavom kojom su je u domskom restoranu danas dodatno oraspoložili njeni organizatori i sudionici, mahom iz redova korisnika usluga Malog Karteca, osim za puhanje svijećica, željenje želja i primanje čestitki (ali i darova kojim su sa svih strana vremešnu Vrbenku doslovno “zatrpali” njeni prijatelji i sustanari), opušteno druženje iskoristila je za zahvalu na ovoj gesti koja je nije ostavila ravnodušnom.Rođendansko slavlje, također, gđa Ana je iskoritila i za prenošenje “životnih mudrosti” koje i kakve stogodišnjaci, posebice oni za tu dob vitalni i “bistri” poput spomenute Vrbenke, uvijek znaju i vole podijeliti.


Tajna dugovječnosti


Upitana o tajni svoje dugovječnosti gđa. Ana je rekla da takvih tajni jednostavno – nema.


– Ono što sasvim sigurno pridonosi svačijoj pa tako i mojoj dugovječnosti jest veselje i životna radost koju kroz svkodnevnicu donosi druženje i prijateljevanje, ustvrdila je naša sugovornica naglašavajući kako nakon svojih stotinu proživljenih ljeta nedvojbeno može reći da je, ako u i čemu jest, “tajna” o kojoj su je u toj prilici mnogi pitali onda ponajprije u dobroj kumpaniji!


Nahodela san se i nadelala u životu, i u našem vrbenskome poju i posvuda drugamo kuda me je bilo. Pokojni suprug mi je bil veli veseljak, sviral je harmoniku i druge instrumente tako da je i muzika, rekla bih, uvijek bila pratiteljica i poticateljica svega onoga lipoga i pozitivnog što me okruživalo, čega je u našoj kući uvijek bilo, otkrila nam je nadalje slavljenica.Nije nebitno ni čime se hranite pa bih također svoju dugovječnost mogla pripisati i povezati sa zdravom, ponajprije domaćom hranom.


Muž je bil i mesar, i ribar, tako da je u nas uvijek na stolu bilo dobre domaće hrane, zaključila je slavljenica kojoj su gostujući svirači iz benda krčke umirovljeničke udruge muzičku želju ispunili svojiom izvedbom njoj najdreže a ujedno i najpoznatije vrbenske tradicionalne pjesme – Vrbniče nad morem.


Svima prirasla srcu


Da je slavljenica ondje svima prirasla srcu potvrdile su riječi ravnateljice Doma, Gordane Stolfa koja je, upućujući čestitke dobro raspoloženoj stogodišnjakinji, ustvrdila da je svojim duhom i životnim stavom gđa. Ana lijep i svjetao uzor svim korisnicima ali i osoblju Doma u kojem posljednjih godina živi.Spomenuti treba i da je upravo od osoblja Doma, točnije jedne njegove medicinske sestre, izrađena bila uistinu lijepa rođendanska torta u obličju debele knjige na čijoj je naslovnici stajalo “Ana H. – Mojih sto”.