GROBLJE DRENOVA

Otkriven spomenik legendardne 111. brigade: Spomen “Zmajevima” koji su ginuli za našu slobodu

Jakov Kršovnik

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

Naši poginuli pripadnici uvijek su u našim srcima i mislima te vjerujem da ćemo tu sliku zadržati i s ovim spomenikom koji smo im danas podigli, rekao je Denis Deković.RIJEKA – Sve što u ovom trenutku treba reći o brigadi piše na spomeniku koji otkrivamo. Na njemu se nalaze imena ljudi koji su dali najviše što su mogli, dali su sebe. Zato mi njihovi suborci danas s punim poštovanjem i ponosom, kao što smo s njima stali protiv sile i mraka, protiv velikosrpskog nacizma, možemo kleknuti njima u počast, rekao je Denis Deković predsjednik Udruge 111. brigade Hrvatske vojske “Zmajevi” i jedan od zapovjednika brigade na otkrivanju spomenika poginulim pripadnicima 111. brigade na Centralnom gradskom groblju Drenova. Na spomeniku su isklesana imena 53 poginula pripadnika 111. brigade te su uklesani stihovi posljednje strofe hrvatske himne. U svom govoru Deković je također napomenuo da su se Hrvati u svojoj povijesti borili za slobodu mnogih naroda, ali su uvijek ginuli isključivo za Hrvatsku.


– U našem ratu, kako ću ga nazvati, nakon tisuću godina imali smo priliku boriti se i ginuti za našu slobodu i domovinu. Naši poginuli pripadnici uvijek su u našim srcima i mislima te vjerujem da ćemo tu sliku zadržati i s ovim spomenikom koji smo im danas podigli, rekao je Denis Deković i zahvalio svima koji su omogućili da spomenik bude podignut. Inicijatori podizanja spomenika su Udruga 111. brigade “Zmajevi”, Klub zapovjedništva 111. brigade ZNG/HV i Udruga A bojne 111. brigade ZNG, a autori spomenika su Denis Deković i Rajko Samueli Kačić. Spomenik je izradilo Komunalno društvo Kozala, a izradu su financirali Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija.


SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER


Riječki gradonačelnik Marko Filipović naglasio je kako je 111. brigada sve svoje ratne zadatke izvršila časno i pošteno te kako je Grad Rijeka oduvijek cijenio doprinos branitelja.
– Dva centralna gradska trga nose imena 111. i 128. brigade, a Most branitelja također podsjeća na odlaske branitelja na ratišta diljem Lijepe Naše. U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka uređena je spomen-soba u suradnji sa Županijom, a i imenovana je ulica po legendarnom zapovjedniku Ajkula Marinu Jakominiću.


I spomenik u Drenovom Klancu svjedoči o vašoj hrabrosti u godinama koje su bile presudne za hrvatsku samostalnost koja je izborena u ratu i okončana veličanstvenim pobjedama u vojno-redarstvenim operacijama “Bljesak” i “Oluja”, rekao je riječki gradonačelnik. Zaključio je i kako je podignuti spomenik trajni spomen na 53 poginula hrvatska branitelja 111. brigade te da zahvalnost i pijetet prema svim žrtvama moraju biti kontinuitet.


Župan PGŽ-a Zlatko Komadina kazao je da Županija ima dobru suradnju sa svim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata te kako je potrebno sjećati se prošlosti, ali i gledati u budućnost.
– Uvijek trebamo iskazati poštovanje prema onima koji su se žrtvovali za slobodu domovine nam Hrvatske jer 222 pripadnika naše županije položili su život u obrani Domovine. Hvala vam na vašem doprinosu, ovaj je spomenik tu da nas vječno podsjeća na one koji su dali najviše, svoj život, kazao je Komadina.