AFIRMACIJA PLESA

Osnovna škola za klasični balet i suvremeni ples slavi lijepu obljetnicu. Središnje slavlje je u nedjelju

Ingrid Šestan Kučić

Svake godine vlada veliki interes za upis u ovu školu koja svojim polaznicima omogućuje razvijanje kreativnosti, profesionalnih i osobnih znanja. Škola njeguje bliske odnose s lokalnom zajednicom putem projekata školskoga ansamblaRIJEKA – Osnovna škola za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica počela je s radom u studenom 2007. godine kao prva osnovna škola plesnoga obrazovanja u Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj i Istarskoj županiji koja ostvaruje programe klasičnoga baleta i suvremenoga plesa, a ovu nedjelju s početkom u 18 sati u HNK-u Ivana pl. Zajca obilježit će se 15. rođendan škole. Više od 140 učenika prikazat će svoje najbolje koreografije iz petnaestogodišnjeg djelovanja škole, a svečanost će okupiti i dio bivših učenika.


Idealna platforma


Ove školske godine ukupno 145 učenika u Osnovnoj školi za klasični balet i suvremeni ples stječe plesna znanja i to u 18 školskih i 5 predškolskih razrednih odjeljenja. Škola svojim djelovanjem ostvaruje ključnu svoju ulogu u afirmiranju plesne umjetnosti kao jedne od važnih kulturnih točaka u Rijeci i Hrvatskoj te je svojim radom postala idealna platforma za odgoj i obrazovanje mladih talenata, ali i referentna ustanova za komuniciranje i promoviranje te vrste umjetnosti kod djece toga uzrasta – djece školske dobi, što je najpogodniji razvojni trenutak za formiranje sustava vrijednosti u kulturi. Navodeći kako učenici te škole redovno ostvaruju iznimne uspjehe na domaćim i inozemnim natjecanjima, ravnateljica Violeta Nikolić ističe i da uspješno polažu audicije za daljnje školovanje u Hrvatskoj i inozemstvu.


– Naši učenici nastavljaju školovanje u Zagrebu, Bruxellesu, Budimpešti, Beču, Ljubljani, Udinama, Mariboru, Milanu i Londonu, a na odlazak iz Rijeke su primorani, jer nemamo srednjoškolsko obrazovanje. Rijeci je potrebna srednja plesna škola, a potrebna je i našim učenicima. Stoga, u suradnji s Gradom Rijekom radimo na otvaranju srednjoškolske razine obrazovanja. Cijeli postupak je pokrenut, poslano je pismo namjere resornom ministarstvu, a u planu je da osnivač te ustanove bude Grad, kaže Nikolić.
Dodajući da svake godine vlada veliki interes za upis u osnovnu školu za klasični i suvremeni ples, ravnateljica kaže da ta škola omogućuje svojim polaznicima razvijanje kreativnosti, profesionalnih i osobnih znanja. Škola njeguje bliske odnose s lokalnom zajednicom putem projekata školskoga ansambla koji ostvaruje suradnju s lokalnim partnerima, kao što su MMSU Rijeka, Prostor Plus, vokalno-instrumentalna grupa Marinada, a projektima »Plesni poklon«, »Pogled s vrha prstiju«, »Bez granica« ostvaruje suradnju s HNK-om Ivan pl. Zajc, HKD-om Rijeka, Centrom »Gervais« iz Opatije i s Plesnom grupom Magija iz Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka.


Velike suradnje


Tijekom proteklih 15 godina škola je surađivala s eminentnim obrazovno-umjetničkim ustanovama kao što su Hungarian Dance Academy, Budimpešta, Accademia Nazionale di Danza, Liceo Coreutico – Educandato Statale »Colleggio Uccelllis« Udine, Konzervatorij za glasbo in balet Ljubljana, Royal Academy of Dance London te Academia de Musica de Alcoobaça Portugal. Istovremeno, učenici su osvojili brojne nagrade na Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa. Natjecanju plesača suvremenog plesa »Mia Čorak Slavenska«, Međunarodnom plesnom natjecanju Concorso Internazionale di danza ‘’Citta di Udine’’ te Natjecanju iz klasičnog baleta »Balance« Sarajevo.