ZA ĐOLETA

Oproštaj Opatijskih kukala od voljenog glazbenika: Panonski mornar je na nebeskim pučinama Kvarnera

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Veličina Đorđa Balaševića nije samo u kvaliteti njegovih pjesama, pripovjedačkom talentu i jednostavnosti nastupa pred publikom, nego i u slanju općeljudskih poruka koje su rušile sve barijere i predrasude među ljudima i narodima.OPATIJA – Kumpanija z Opatije, Opatijski kukali, promotori zimskog kupanja i zdravog života odali su počast preminulom kantautoru Đorđi Balaševiću jučer u podne na terasi hotela Kvarner. Zbogom Panonski mornaru – pisalo je na transparentu koji je pratio program. Lokacija je izabrana s razlogom budući da je u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner 1978. godine Balašević s grupom Rani mraz nastupio prvi puta na Opatijskom festivalu s pjesmom Moja prva ljubav. Kukali su zapalili svijeće i otpjevali dvije njegove pjesme, a na gitarama su ih pratili Elvis Stanić i Dorijan Kinkela.


Rajka Jurdana Šepić, kuma Opatijskih kukala interpretirala je legendarne Balaševićeve stihove. Nakon programa na terasi Kvarnera, kukali su u moru odigrali svoj redoviti picigin i posvetili ga preminulome umjetniku.


Foto galerija: Opatijski kukali u čast Balaševiću Foto: Marko Gracin


– Pjesme Đorđa Balaševića su obilježile mladost i dobar dio naših života. Puno je puta gostovao u Opatiji, 2010. i 2017. je imao dva velika koncerta na Ljetnoj pozornici, a zadnji puta je nastupao u Centru Gervais 2019.
Prerana smrt ga je spriječila u još jednom planiranom koncertu ovoga ljeta. Veličina Đorđa Balaševića nije samo u kvaliteti njegovih pjesama, pripovjedačkom talentu i jednostavnosti nastupa pred publikom, nego i u slanju općeljudskih poruka koje su rušile sve barijere i predrasude među ljudima i narodima. Opatijski kukali današnji picigin posvećuju ovoj glazbenoj veličini uz poruku – Pozdrav Panonskom mornaru na nebeskim pučinama s Kvarnera – poručili su Opatijski kukali.