POLICIJA ISTRAŽUJE

Opet se masovno ilegalno sječe šuma privatnih vlasnika: Nakon Gospića, ekocid i kod Ličkog Osika

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Policija je već „pohvatala konce“ i kao jedan od aktera te krađe imenovan je jedan posrednik. Gospićanin, umirovljeni branitelj koji za dopuštenje uništavanja šuma vlasnike nije ništa pitao.GOSPIĆ – Nakon što smo pisali o ekocidu kod Gospića čiji je rezultat mnoštvo posječene šume privatnih vlasnika koje nitko za to uglavnom nije niti pitao, na rasvjetljavanju ovog kriminala angažirala se i ličko-senjska policija. Tako se dogodilo da je pod krinkom čišćenja šuma kako bi se ondje stvorili pašnjaci, posječeno sve što je raslo na takvim površinama. Taj je ekocid najvidljiviji u Divoselu i na prilazima Gospiću.


Policija je već „pohvatala konce“ i kao jedan od aktera te krađe imenovan je jedan posrednik. Gospićanin, umirovljeni branitelj koji za dopuštenje uništavanja šuma vlasnike nije ništa pitao.
Ovih dana se doznalo za slične zahvate nedaleko od Ličkog Osika. Ponegdje je do tla uklonjena sva vegetacija kod sela Ćukovca i Novoselije.

Osobito je to vidljivo na brdu Metla iznad pogona bivše pirotehnike vojne tvornice „Marko Orešković“ u Ćukovcu. Mještani nam govore kako su teški kamioni proljetos prevozili sječku, sa terena koji su sasvim ogoljeni posebnim strojevima. Vlasnici tih, danas već nekadašnjih šuma većinom žive izvan Hrvatske pa će svakako biti zanimljivo doznati s kakvim se to dokumentima raspolagalo kada se krenuo u „šumski masakr“.


U svakom slučaju će vinovnici ovog pustošenja najvjerojatnije proći s manjim novčanim kaznama zbog ometanja tuđih posjeda. Šume su nestale pa te površine danas sliče na futurističke filmove tematike „Dan poslije“.