SUDJELOVALO 110 PRIPADNIKA

Operativne snage civilne zaštite obavile vježbu u Šapjanama: Priprema za mogući potres u PGŽ-u

Jakov Kršovnik

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Primorsko-goranska županija u potresnom je području, no mi to imamo na umu i ovakvom obukom provjeravamo našu spremnost, kaže Mladen Šćulac.ŠAPJANE – Operativne snage sustava civilne zaštite PGŽ-a održale su vježbu u Šapjanama kako bi provjerile svoju spremnost i komunikaciju u slučaju potresa. Sudjelovalo je 110 pripadnika vatrogasaca, civilne zaštite, medicinske službe, Crvenog križa i Hrvatske gorske službe spašavanja, a vježbali su reagiranje u slučaju urušavanja više zgrada, s nepoznatim brojem zatrpanih osoba u ruševinama.


Zapovjednik Vatrogasne zajednice PGŽ-a Mladen Šćulac kaže kako je naglasak bio na komunikaciji različitih službi, a održana je i obuka pripadnika civilne zaštite za rezanje armirano-betonske konstrukcije, za izvlačenje osoba zatrpanih u potresu.


– Vježbali smo i podizanje šatorskog naselja za smještaj građana kojima su kuće stradale u potresu. Vodili smo se primjerom Petrinje, gdje smo kao pripadnici operativnih snaga sudjelovali u sanaciji šteta od potresa. Primorsko-goranska županija u potresnom je području, no mi to imamo na umu i ovakvom obukom provjeravamo našu spremnost, kaže Mladen Šćulac.


Foto Marko Gracin
Na vježbi je sudjelovalo zapovjedno vozilo koje omogućuje vezu putem satelita, radija, sustava TETRA i interneta, a za snimanje područja korišten je i dron. Snimke su poslane u vatrogasni operativni centar u Šapjanama koji je prenio informacije stožeru civilne zaštite. Na naše pitanje koliko je zadovoljan vježbom Šćulac kaže da nijedna vježba nije neuspješna.


– Sve vježbe uvijek daju rezultate jer nam pokažu što radimo dobro, a što loše. Edukacije nikad dovoljno, kao ni pripadnika operativnih snaga. To je sustav koji se uvijek nadopunjuje, a također je skup. Moramo ulagati u taj sustav kako bismo imali mogućnost odgovora na području naše županije, rekao je Šćulac i najavio nova ulaganja u Centar za obuku interventnih službi PGŽ-Šapjane.


– Planira se novi skladišni prostor za opremu i logistiku, koja bi bila dostupna u slučaju bilo kakve intervencije. Prednost Šapjana je blizina autoputa i željezničke pruge što olakšava transport. To je projekt koji traje već desetak godina, a u godinama koje dolaze planiramo kapacitete razviti u cijelosti, zaključio je Šćulac.