OPTIMIZAM

Opatijski turizam na tragu je rekorda. U srpnju je ostvareno 80 posto prometa iz 2019.

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Najveći dio, čak 91%, srpanjskih noćenja ostvarili su stranci, najviše Nijemci i Austrijanci, a slijede Mađari i Slovenci. U usporedbi s istim razdobljem 2020. godine ostvareno je 35% noćenja više.OPATIJA – Na nedavnoj sjednici Turističkog vijeća grada Opatije govorilo se o dosad ostvarenim turističkim rezultatima. Prema objavljenim podacima, na području TZG-a Opatije u prvih šest mjeseci ove godine ostvareno je 182.722 noćenja, za koja su najvećim dijelom zaslužni domaći gosti te posjetitelji iz Austrije, Njemačke, SAD-a i Mađarske. Gotovo tri četvrtine, odnosno 73% noćenja, ostvareno je u hotelskom smještaju, 23% u privatnom smještaju, a 3% u nekomercijalnom smještaju.


Od tog broja noćenja, otprilike trećina je ostvarena u lipnju. Konkretnije, prošlog mjeseca zabilježeno je 80.675 noćenja, što je 71% više nego u istom mjesecu prošle godine i 54% turističkog prometa iz 2019. godine. Gotovo isti broj, ukupno 80.740 noćenja, ostvareno je u prvih 18 dana srpnja, što predstavlja još bolji rezultat u usporedbi s prošlom, odnosno pretprošlom godinom. Naime, u usporedbi s istim razdobljem 2020. godine, u srpnju je dosad ostvareno 35% noćenja više, što predstavlja 80% ostvarenog turističkog prometa iz 2019. godine. Najveći dio, čak 91%, tih noćenja ostvarili su strani gosti. Među njima je najviše Nijemaca i Austrijanaca, a slijede Mađari i Slovenci.


Ukupan smještajni kapacitet Opatije iznosi 9.591 postelja, a u odnosu za 2020. godinu smanjen je za 1%, i to u u obiteljskom smještaju na koji otpadaju 4.452 turističkih kreveta u 1.069 objekata. Hotelski smještaj, pak, broji 4.560 postelja u 32 hotela, od čega ih sedam ima oznaku najviše kvalitete, odnosno 5 zvjezdica.
Članovi Turističkog vijeća informirani su o aktivnostima TZG-a Opatije u prvoj polovini 2021. godine koje su, uz promotivne aktivnosti na inozemnim tržištima i domaćem tržištu, posjetama brojnih agenata i novinara, kampanju oglašavanja te uz nove projekte označile i aktivnosti vezane uz prevenciju širenja bolesti COVID-19. U Opatiji su organizirana tri punkta za testiranje gostiju brzim antigenskim i PCR testovima, a i dalje će se naglasak stavljati na zaštitu zdravlja i sigurnost gostiju, što im je potrebno kako bi u Opatiji proveli savršeni odmor.