Parkovi

Opatijske atrakcije: Predstavljeni projekti revitalizacije Amerikanskih vrtova i rasadnika Angiolina

Aleksandra Kućel Ilić

Biser parkovne arhitekture, rasadnik Angiolina, bit će obnovljen do 2023. godine

Biser parkovne arhitekture, rasadnik Angiolina, bit će obnovljen do 2023. godine

Ukupna vrijednost oba projekta iznosi 19,3 milijuna kuna, dodijeljena bespovratna sredstva iznose 11,2 milijuna kuna, a razliku će sufinancirati Grad Opatija kao partner i Parkovi kao nositelj projektaDirektor opatijskih Parkova Ivan Bilobrk i opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić u rasadniku Angiolina, u najpoznatijem opatijskom parku koji okružuje istoimenu vilu, predstavili su projekte revitalizacije Amerikanskih vrtova i rasadnika Angiolina za koje su Parkovi u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije potpisali ugovor o sufinanciranju u iznosu od 11,2 milijuna kuna.


Kako se moglo čuti tijekom prezentacije, projekt je financiran kroz Europski fond za regionalni razvoj unutar Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. sukladno natječaju »Revitalizacija brownfield lokacija na području Urbane aglomeracije Rijeka«, a dovršit će se u roku od dvije godine.


Ukupna vrijednost oba projekta iznosi 19,3 milijuna kuna, dodijeljena bespovratna sredstva iznose 11,2 milijuna kuna, a razliku će sufinancirati Grad Opatija kao partner i Parkovi kao nositelj projekta.


Urbani prostor
Rasadnik u samom srcu turističke Opatije, do sada nedovoljno iskorišten i posjetiteljima nedostupan, prema najavama će u bliskoj budućnosti postati izložbeno-edukativni urbani prostor.


Pretvorit će se u centar za posjetitelje praćen ugostiteljskim sadržajem i, kako je pojasnio gradonačelnik Dujmić, »bit će to opatijski dnevni boravak na otvorenom«, mjesto gdje će se moći upoznati sve ljepote opatijskih biljnih bogatstava koja ovdje stanuju još od izgradnje Ville Angioline čija obnova također, neovisno o ovim projektima, počinje uskoro.


Istočni dio postojećeg staklenika će biti konzerviran, saniran i obnovljen u izvornom obliku, kao i nekadašnje spremište za kočije, a u rasadniku će se uzgajati sadni materijal tvrtke Parkovi koja će i upravljati njime.Kako je najavljeno, uzgajat će se biljne vrste koje postoje ili su postojale u parku Angiolina krajem 19. stoljeća.


– Biseri parkovne arhitekture, rasadnik Angiolina i Amerikanski vrtovi, godinama su bile zapuštene površine i već prije dosta vremena smo odlučili da ih treba adekvatno urediti, oplemeniti novim sadržajima i pružiti ljudima mogućnost da u njima uživaju.


U Amerikanske vrtove je već i do sada uložen značajan novac te smo čekali ovaj trenutak da potpišemo ugovore i da krenemo u završnu fazu preuređenja i Amerikanskih vrtova i rasadnika. I sada smo to konačno dočekali, krećemo s raspisivanjem natječaja i Opatijskoj kolajnici, u kojoj je deset perivoja, želimo dati velik doprinos, a do 2023. godine sve mora biti dovršeno.


Po završetku navedenih projekata imat ćemo dva nova atraktivna posjetiteljska sadržaja u gradu, a što je itekako važno, radi se o sadržajima za aktivnosti i šetnju na otvorenom – najavio je opatijski gradonačelnik Dujmić.


Zelene investicije


Već ranije, nakon duljeg vremena zapuštenosti, Grad Opatija je krenuo u obnovu Amerikanskih vrtova na nešto više od 9.000 četvornih metara terasaste površine. Za uređenje je u prvoj fazi sredstvima Ministarstva turizma i gradskim proračunom osigurano oko 2 milijuna kuna te još 1,7 milijun kuna za izgradnju pješačkog mosta preko Nove ceste.


Prostor Amerikanskih vrtova, nekadašnji botanički park u kojemu su uz ostalo rasle gardenije, kamelije, magnolije i razno mediteransko bilje, kada se priča zaokruži, može biti iznimno mjesto za održavanje raznih prigodnih manifestacija.


O zelenim investicijama je detaljnije govorio Ivan Bilobrk, »glavni i odgovorni« za njihovo provođenje i kasnije funkcioniranje novih sadržaja kojima će upravljati Parkovi. Prema onome što se moglo čuti, Opatijci i svi gosti će na ovim lokacijama dobiti dvije iznimne atrakcije.


Centar za posjetitelje u rasadniku Angiolina, osim zelenim blagom, bit će pokriven i ugostiteljskim sadržajem, a Amerikanski vrtovi koji su osnovani 1926. godine i čiji je prvi vlasnik bio Mađar Kuczor, čovjek koji se u Americi obogatio prodajom mađarske paprike, u kojima se uz ostalo planira uzgojiti i »najveću zbirku ruža u Hrvatskoj«, imat će uz ostalo uređen izložbeni rasadnik, ali i vrtnu kuću Kaktus bar.