Završna konferencija

Opatijska Udruga kreće u novi projekt: U iduće dvije godine bit će angažirano 20 osobnih asistenata za korisnike s najtežim invaliditetom

Aleksandra Kućel Ilić

SNIMIO : SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO : SERGEJ DRECHSLER

Održana je završna konferencija projekta »Osnažimo mrežu osobnih asistenata na području Liburnije II« koji upravo završava, a korisnici i asistenti su prebačeni u novi nacionalni projekt.OPATIJA – Volim rad s osobama s invaliditetom s kojima sam se jako povezala i danas su mi postale kao dio obitelji. Naviknula sam se na njih i oni na mene. S Darijanom odem u šetnju, pomažem mu pri oblačenju, pri osobnoj higijeni, po ljeti odemo na kupanje, a Sandri pomažem pri odlasku u trgovinu, nabavci namirnica, plaćanju računa, prema njenim potrebama. Kad vidim da su oni sretni, onda sam i ja, njihova osobna asistentica, isto tako sretna – ispričala je Dijana Dodić, osobna asistentica za dvoje korisnika iz Udruge osoba s invaliditetom Grada Opatije.


Nove prostorije


Osim što je ova udruga opravdano dobila godišnju nagradu Grada Opatije za kompletan doprinos zajednici u 15 godina postojanja, u toj slavljeničkoj 2022. godini su uselili u nove prostorije u Ulici 9. rujna u Opatiji. U suvremeno opremljenom i velikom prostoru koji omogućava brojne aktivnosti, danas je održana i završna konferencija projekta »Osnažimo mrežu osobnih asistenata na području Liburnije II« koji upravo završava, a čija je vrijednost 1,7 milijuna kuna i sredstva su dobivena iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. iz Europskog socijalnog fonda.


– Program je trajao 30 mjeseci i završava 15. srpnja, a njime su bili obuhvaćeni naši korisnici i njihovi asistenti. Sada smo ih sve zajedno prebacili u novi projekt na nacionalnoj razini i vrijedan je 2,3 milijuna kuna. Zahvaljujući tim sredstvima svi će asistenti moći i dalje raditi s našim korisnicima u iduće dvije godine, a ukupno je angažirano 20 osobnih asistenata za korisnike s najtežim invaliditetom – rekla je Klaudia Dokozić, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Grada Opatije. Za osobe koje se uz svoje osobne asistente jako vežu, odlična je vijest da će se taj personalizirani pristup svakome od korisnika s najtežim invaliditetom i dalje nastaviti.


Priznanje velik plus
Nagrada Grada Opatije ih je jako razveselila i, kako je navela Klaudia Dokozić, takvo će im priznanje biti velik plus pri kandidaturi za različite projekte koji najranjivijim skupinama društva žele olakšati svakodnevicu i više ih uključiti u aktivnosti određene sredine. Imati što jaču mrežu osobnih asistenata, jedan je od ciljeva na tome putu pomaganja osobama koje ne mogu sve same, ali puno toga mogu savladati i naučiti. Učiniti ih što samostalnijima, također je jedan od ciljeva vodstva Udruge. Za sve treba novac, a uz pomoć od Grada Opatije, važno je u kontinuitetu pratiti sve druge mogućnosti.


– Kada pišemo i prijavljujemo se za različite projekte i oblike pomoći iz fondova, jedno od najčešćih pitanja je i ono kako surađujemo s lokalnom zajednicom. S obzirom na to da nam je lokalna zajednica odlučila dodijeliti godišnju nagradu, to nam je najbolja potvrda da je suradnja vrlo uspješna – zaključila je Klaudia Dokozić.