Frtutma

Opatijska oporba reagirala na slučaj Neve Slani, HDZ traži nove izbore: “Ovako dalje ne ide!”

Aleksandra Kućel Ilić

Neva Slani / Foto S. DRECHSLER

Neva Slani / Foto S. DRECHSLER

Nezavisni vijećnici s liste Ive Dujmića nisu previše iznenađeni ovim "potresom" na opatijskoj političkoj sceni, HDZ traži nove izboreNakon medijskog istupa Akcije mladih, reagirali su članovi Kluba nezavisnih vijećnika u opatijskom Gradskom vijeću Vera Aničić, Zorica Sergo i Domagoj Tramontana.


Nezavisni vijećnici s liste Ive Dujmića nisu previše iznenađeni ovim “potresom” na opatijskoj političkoj sceni.


– Već smo ranije upozoravali na neprincipijelnost koalicije SDP-a, Unije Kvarnera i Akcije mladih koja tvori većinu u Gradskom vijeću.
Kirigin i Slani se nisu mogli dogovoriti oko ničega osim oko kadrovskih pitanja. U vijećnici je čitavo vrijeme vladala nezdrava atmosfera, a izvršna vlast u prvih godinu dana nije učinila apsolutno ništa za razvoj Opatije.


Jedino čime se mogu pohvaliti jesu projekti bivše vlasti u čijoj sam pripremi i realizaciji i ja sudjelovala”, rekla je potpredsjednica Gradskog vijeća Opatije Vera Aničić.


Tramontana: SDP sprema političku trgovinu


Nezavisne je zabrinula politička situacija jer izbacivanjem Slani vladajući više nemaju većinu u vijećnici.


– S kolegicom Slani politički se nisam slagao, ali njezina najavljena smjena je klasična prevara birača. Ne zaboravimo da je zahvaljujući glasovima Neve Slani, Kirigin pobijedio u drugom krugu prošlogodišnjih izbora.


Sada mu očito više nije potrebna pa ju miče preko svojih poslušnika. Zabrinut sam jer će do nove većine SDP s partnerima pokušati doći političkom trgovinom u čemu niti ja niti moji kolege nezavisni vijećnici sigurno nećemo sudjelovati.


Jedino rješenje ove krize su novi izbori za Gradsko vijeće nakon kojih će mnogi autori ovog cirkusa pasti u zaborav”, naglasio je predsjednik Kluba nezavisnih vijećnika Domagoj Tramontana.


Sergo: Ne pamtim ovakvu situaciju


Njegova kolegica Zorica Sergo već je pet godina u vijećničkim klupama i ne pamti ovakvu situaciju.


– Politika Akcije mladih u prošlom sazivu vijeća bila je negativna. Njihova retorika bila je sustavno blaćenje izvršne vlasti. Ta destruktivnost Akcije mladih nastavila se u ovom sazivu u kojemu nisu realizirali apsolutno ništa iz svog programa iako su imali mjesto predsjednice Vijeća i stabilnu većinu sa SDP-om.


No, razlog njezine smjene je totalno licemjerje. Akcija mladih sada zamjera Slani što je navodno član njezine uže obitelji zaposlen u gradskoj tvrtki, a svi zajedno su blagoslivljali postavljanje SDP-ove vijećnice na čelo Dječjeg vrtića Opatija i zapošljavanje članice Upravnog vijeća u Dječjem vrtiću.


Meni se to čini kao dvostruki kriterij. Akcija mladih je nedavno SDP i Komadinu prozvala političkim kartelom zbog uhljebljivanja svojih kadrova u lučkim upravama, a u Opatiji im to nije problem pa sada zajedno s bivšim i sadašnjim čelnicima lučke uprave najavljuju još intenzivniju suradnju”, zaključila je Sergo.


HDZ: Tražimo nove izbore!


Reagirao je i HDZ Opatija:


Ovih dana imali smo prilike vidjeti i čuti da Akcija Mladih aktualnu predsjednicu Gradskog vijeća Opatije, gospođu Nevu Slani više ne smatra svojim članom te da ona više nema njihovu podršku.


Otišli su toliko daleko da su zatražili i njenu ostavku na mjesto predsjednice GV-a Opatije te da ista podnese i ostavku na mjesto vijećnice, navodeći kako je ona “dopustila” da se u gradsku tvrtku Opatiju 21 uhljebi jedan od članova njene obitelji.


Ponukani na sve što se u ovih godinu dana događa u Gradu Opatiji, od izvršne do predstavničke vlasti, vođenjem vrlo loše politike od strane gradonačelnika Fernanda Kirigina i SDP-a, kao politička stranka koja je stalno prisutna u Gradskom vijeću Opatije, tražimo nove izbore, nakon niza afera u ovih godinu dana.


Spomenimo samo neke od njih: natječaj za ravnateljicu Dječjeg vrtića Opatije, natječaj za ravnateljicu Lučke Uprave Opatije, uhljebljivanje podobnih članova u Nadzorni odbor LRH, nevjerojatni “debeli” iznos imovinske kartice gradonačelnik Kirigina te niza drugih afera, novi izbori su jedino rješenje za naše građane u Opatiji – priopćili su iz Gradskog odbora HDZ-a Opatija.


Ovako dalje ne može


– Smatramo da svi skupa kao odgovorni ljudi trebamo nositi i podijeliti teret odgovornosti za sve one odluke koje se donose na sjednicama GV-a Opatije, no ovako se dalje ne može voditi grad jer ovo sada ne vodi ničemu dobrom.


Za očekivati je da će se uskoro (vrlo vjerojatno u utorak na samoj 11. sjednici GV-a Opatije) dogoditi ponovno jedna politička podvala i trgovina u kojoj bi doslovno prevagnuo jedan glas da se za novog ili novu predsjednicu Gradskog vijeća Opatije izabere netko iz redova SDP-a.


Ovakve podmukle podvale naši građani Opatije zasigurno nisu očekivali, niti su za njih glasali, a najmanje žele da se to događa u našem Gradu Opatiji, jer Opatija mora i može još više i bolje, a mi u HDZ-u Opatije našim građanima nudimo daleko najbolji program za naš grad i naše građane i vjerujemo da zajedno s našim građanima možemo napraviti velike iskorake da naš grad uistinu bude grad sretnih i zadovoljnih ljudi.


Nakon gosp. Kurelića i Kirigina, gdje jedan i drugi danas žive u Rijeci a koji su prije bili predsjednici GV-a Opatije, vjerovali smo da će Neva Slani imati veći autoritet te da će sjednice dobiti na kvaliteti rada, no moramo priznati da smo se svi skupa duboko razočarali, gdje je iz sjednice u sjednicu postajalo sve gore i gore, a kad sad to vidimo iz sadašnje perspektive, jasno je da je gospođa Neva Slani bila pod ozbiljnim političkim pritiskom SDP-a – zaključili su iz Gradskog odbora HDZ-a Opatija.