Rasplet

Žigulić novi predsjednik Crvenog križa Opatija

Marina Kirigin

Roberto Žigulić dosadašnji je potpredsjednik opatijskog CK

Roberto Žigulić dosadašnji je potpredsjednik opatijskog CK

Žigulić je istaknuo da se do kraja siječnja mora raspisati i provesti natječaj za izbor ravnatelja, budući da je 28. prosinca stigao dopis iz Hrvatskog Crvenog križa kojim se Đana Pahor imenuje vršiteljicom dužnosti ravnateljice do izbora novog ravnateljaOPATIJA – Roberto Žigulić novi je predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Opatija. Na izbornoj skupštini u Villi Antonio izabran je jednoglasno na četverogodišnji mandat. Za potpredsjednike su izabrani Vesna Matetić i Sandi Basić. Izabrani su i članovi Odbora GDCK Opatija Roberto Žigulić, Mario Sušanj, Sandi Basić, Smiljka Grgurić, Vesna Matetić, Kristina Tubić i Jelica Lukenda. Za članove Nadzornog odbora izabrani su Milena Peršić, Anita Spinčić i Milovan Šepić, za zastupnike u Skupštini Društva CK PGŽ Sandi Basić, Gordana Novak i Marin Kudrić, a za zastupnika u Skupštini HCK Roberto Žigulić.


Dašak informatizacije


Roberto Žigulić dosadašnji je potpredsjednik opatijskog CK i predsjednik Aktiva Dobrovoljnih darivatelja krvi u tri mandata, a iza sebe ima čak 134 darivanja krvi, za što je primio i odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, koje mu je 2018. uručila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, te Zahvalnicu za 125 darivanja koje mu prošle godine uručio župan PGŽ-a Zlatko Komadina. Profesor je na Tehničkom fakultetu u Rijeci na studijima strojarstva i brodogradnje, gdje je aktivan u animiranju studenata za dobrovoljno darivanje krvi. Dvostruki je nositelj Nagrade Grada Opatije za područje kulture, a u zajednici je poznat po istraživanju rodoslovlja o čemu je izdao i nekoliko knjiga, te objavio mnogobrojne znanstvene članke.


– Gradsko društvo Crvenog križa krenulo je suvremenim putem, osjeća se dašak informatizacije te je rad sve više usmjeren mladim ljudima. To me posebno veseli, kao i podatak da je pandemija donijela i velik broj novih volontera, kao mladih članova, kazao je novoizabrani predsjednik Žigulić.


Zastupnici skupštineElektronskim putem su odabrani zastupnici skupštine Aktiva Opatija – Mario Sušanj, Smiljka Grgurić, Sandi Basić, Jelica Lukenda, Kristina Tubić, Željka Stašić i Gordana Novak; Aktiva Matulji – Vesna Matetić, Radoslav Medica i Snježana Ostojić; Aktiva Lovran – Irena Mišćenić i Radovan Trinajstić; Aktiva Mošćenička Draga – Iris Lazarić; Aktiva Dobrovoljnih darivatelja krvi – Roberto Žigulić i David Kurti, Kluba mladih – Marin Kudrić te potporni član – tvrtka Eten d.o.o., predstavnik Damir Perman.

Natječaj za ravnatelja


Žigulić je istaknuo da se do kraja siječnja mora raspisati i provesti natječaj za izbor ravnatelja, budući da je 28. prosinca stigao dopis iz Hrvatskog Crvenog križa kojim se Đana Pahor imenuje v.d. ravnateljicom do izbora novog ravnatelja. Podsjetio je na turbulentno razdoblje u GDCK posljednjih mjeseci prošle godine, kada je bivša predsjednica Sonja Bačić uz podršku četvero članova Odbora zatražila da se rad ravnateljice Pahor ocijeni negativnom ocjenom.


Podršku ravnateljici Pahor pružili su tada i čelnici JLS-a, kao i mnogobrojni članovi GDCK Opatija, a Hrvatski Crveni križ je nakon provedenog izvanrednom nadzora dao pozitivno izvješće o radu ravnateljice uz uputu da se što prije održi izbor za novog ravnatelja. Utvrđen je i niz proceduralnih pogrešaka bivše predsjednice, te je 7. prosinca 2020. održana redovna sjednica Skupštine na kojoj je dvotrećinskom većinom članova Skupštine opozvana predsjednica Bačić i četvero spomenutih članova Odbora koji su zamijenjeni s troje novih članova Odbora. Zbog funkcioniranja tijela GDCK Opatija tom je prilikom izabran i v.d. predsjednika Mario Sušanj te je poništen sporni natječaj za izbor ravnatelja koji je već bio u poodmakloj fazi. Starom sazivu mandat je istekao 15. prosinca.


Dobri poslovni rezultati

V.d. ravnateljica Đana Pahor zahvalila je svima na podršci te naglasila kako se nastavljaju dobri poslovni rezultati unatoč velikim prošlogodišnjim izazovima. Nakon potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju prikupljeno je 10 tona pomoći u vrijednosti 145 tisuća kuna za stradale u potresu, organizirana su dežurstva tijekom novogodišnjih blagdana te je pokrenut dežurni telefon izvan radnog vremena društva. Istaknula je i kako je akcija Solidarnost na djelu bila vrlo uspješna unatoč nemogućnosti organiziranja rada na terenu te je sakupljeno 12.200 kuna namijenjenih za potrebe opskrbe Socijalne samoposluge.