NAJBRŽI NA LIBURNIJI

Žejane, Mune i Mošćenice prve idu u peto godišnje doba. Pusni dani kreću već na Sveta tri kralja

Aleksandra Kućel Ilić

Tradicija nalaže da se večeras točno u ponoć oglase zvona koja navješćuju dolazak tri kralja. Sutra u 18 sati počinje fešta u Mošćenicama, a navečer i u MunamaŽEJANE – Nakon lijepih obiteljskih druženja tijekom božićno-novogodišnjih blagdana, premda Liburnija u svom najvećem dijelu u karneval uplovljava tek na Antonju, 17. siječnja, već je vrijeme za zagrijavanje za »peto godišnje doba«. Naime, postoje tri mjesta na Liburniji gdje se pusni dani otvaraju već na Sveta tri kralja. Dva su mjesta u općini Matulji, a jedno u općini Mošćenička Draga, i to Žejane, Mune i Mošćenice.


Maškarano vrijeme na blagdan Sveta tri kralja nagovješćuju zvončari u Žejanama, po mnogočemu specifičnome mjestu u općini Matulji. Tradicija nalaže da se točno u ponoć na spomenuti blagdan oglase zvona koja navješćuju dolazak tri kralja. Zvončari rade tri kruga, po jedan za svakog od tri kralja, te se na taj način označava početak pusta. Događaji se nastavljaju i na sam blagdan, 6. siječnja nove 2023. godine, kada će se u 15 sati u centru mjesta podignuti pust, najveći krivac za sve loše u protekloj godini. Fešta i ples, uz besplatan fažol za sve goste, bit će u šatoru ispred stare škole uz glazbu.


– Svi ste dobrodošli u Žejane – poručili su Žejanski zvončari.


Lako prepoznatljivi
Za sebe kažu da su lako prepoznatljivi. Sa šešira, na kojemu je simbol sunca, padaju do poda šarene trakice, resice koje simboliziraju mlado leto. Nose mornarsku majicu i bijele hlače te na prsima dva bijela rupčića. Neizostavna ovčja koža na leđima i oko struka štiti ih od udaraca tri zvona.


– Zvonjava mora biti skladna i ugodna uhu. Živio pust – dodali su Žejanski zvončari kojima će po tradiciji i ove godine pripasti čast da se uz njih začuju prva pusna zvona. U petak, na sam blagdan Sveta tri kralja, nakon podizanja pusta u Žejanama i podjele fažola, nastavit će se zabava uz grupu Fiesta i prema najavama – iznimno hladne temperature ove godine neće obilježiti početak pusta, niti se kao nekih prethodnih zima u ovom trenutku očekuje snijeg. »Užanca« je da se na Sveta tri kralja pije crno vino, a kaže se i da »koliko črnega vina na Tri kraji popiješ, toliko nove krvi dobiješ«, premda svakako ne valja pretjerivati, niti nakon konzumacije alkoholnih pića sjedati za volan.


Odmah nakon Žejanaca, u noći sa 6. na 7. siječnja oglasit će se zvončarska zvona i u Munama, gdje također »po užance« planiraju pravu domaću feštu za početak pusta i njegovo podizanje, »aš neki mora bit kriv za se«.


»Vreme od nemotarij«


Veselo će na blagdan Sveta tri kralja, 6. siječnja, biti i na placi u Mošćenicama od 18 sati nadalje. Prema programu, ključeve Općine Mošćenička Draga će draški načelnik predati Pusnom odboru i započet će »vreme od nemotarij«. Zasvirat će harmonika, bit će kuhanog vina i krafni te će se podići pust i »pusna bandijera«. Očekuje se prava domaća fešta, a organizatori kažu i da su ove godine gotovo sigurni da »snega neće bit« i da će se u svakom slučaju, čak i ako bi bilo kiše, što prognoze u ovom trenutku ne najavljuju, podizanje pusta održati.


Zanimljivo je i da je prema kazivanju starosjedilaca, ova »pusna užanca« u Mošćenicama vrlo stara, no tijekom prošlosti se u jedno vrijeme bila ugasila i potom obnovila pred tridesetak godina. Mlađi mještani stoga danas sasvim opravdano kažu da pusta u Mošćenicama podižu na Sveta tri kralja »od kada znaju za sebe«.