Ekološka akcija

“Zasadi stablo, ne budi panj”: Djeca posadila tri metasekvoje u Parku Angiolina

Aleksandra Kućel Ilić

Snimila Aleksandra KUĆEL ILIĆ

Snimila Aleksandra KUĆEL ILIĆ

Kako se moglo čuti tijekom sadnje u kojoj su rukave zasukali opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin i direktor "Parkova" Ivan Bilobrk, uz pomoć učenika trećih i četvrtih razreda opatijske Osnovne škole "Rikard Katalinić Jeretov" i djelatnika "Parkova"



OPATIJA  Zabavna i poučna ekološka akcija u kojoj su sudjelovala djeca i odrasli održala se danas u opatijskom Parku Angiolina. Pod okriljem nacionalne kampanje “Zasadi stablo, ne budi panj” u koju se Grad Opatija uključio prošle godine i pozitivno iskustvo nastavio, zasađene su tri kineske metasekvoje (Metasequoia gliptostroboides).


Kako se moglo čuti tijekom sadnje u kojoj su rukave zasukali opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin i direktor “Parkova” Ivan Bilobrk, uz pomoć učenika trećih i četvrtih razreda opatijske Osnovne škole “Rikard Katalinić Jeretov” i djelatnika “Parkova”, riječ je o stablima koja se ubrajaju u iznimno rijetke listopadne crnogorice. Od danas krase opatijski park kraj Zida slavnih, te je najavljeno i kako uz ovu akciju Grad Opatija pokreće obnovu vrijednoga drveća i ostalog biljnog fundusa, kroz sadnju egzota, temeljem povijesne matrice uređenja parkova.


Nacionalna kampanja “Zasadi stablo, ne budi panj” je inače pokrenuta s ciljem revitalizacije urbanih zelenih površina u gradovima Hrvatske kako bi se njihovim očuvanjem umanjio utjecaj globalnog zatopljenja i u njezinim je okvirima do danas zasađeno više od 200.000 sadnica.