Opatija

Zabrana rada ravnateljici opatijskog vrtića i dalje u središtu rasprave. Kirigin: ‘Upravno vijeće nije pogriješilo’

Aleksandra Kućel Ilić

Moglo bi se insinuirati da je unutar gradske službe došlo do propusta. Međutim, isto se dogodilo i kod izbora prošle ravnateljice i ne radi se o velikom propustu – rekao je gradonačelnik Fernando KiriginOPATIJA – Upravno vijeće Dječjeg vrtića Opatija nije pogriješilo ništa, sve je provedeno kako treba, a cijela je priča zapela zapravo na Vijeću te bi se moglo insinuirati da je unutar gradske službe došlo do propusta. Međutim, isto se dogodilo i kod izbora prošle ravnateljice i ne radi se o velikom propustu. A onima koji prozivaju, poručujem da sadašnja ravnateljica ispunjava sve uvjete za radno mjesto na koje je izabrana – rekao je na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Opatije gradonačelnik Fernando Kirigin kojega je nekoliko vijećnika pitalo da razjasni situaciju u Dječjem vrtiću s obzirom na to da je, kako se još jednom moglo čuti, prosvjetna inspekcija zabranila rad aktualnoj ravnateljici uslijed provedenog natječaja koji nije bio u svim segmentima proveden u skladu sa zakonom te je poništen.


Gradonačelnik je pojasnio da je u ovome slučaju u tijeku pravna analiza, nakon koje će o daljnjim koracima Grada Opatije moći kazati više. Osvrnuo se i na činjenicu da su neki vijećnici, što su popratili i mediji, od njega zatražili nemoguće – da smijeni sastav Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Opatija, što on ne može učiniti, već bi mogao promijeniti samo tri člana koja predstavljaju Grad Opatiju.


Kronologija slučaja


Nakon što je gradonačelnik u kratkim crtama izrazio svoje stajalište, nezavisna vijećnica Vera Aničić je još jednom podsjetila na kronologiju slučaja koji se zapravo i ne bi dogodio da se, smatra, na sjednici Gradskog vijeća Opatije na kojoj je izglasano povjerenje aktualnoj ravnateljici pažljivije vodilo računa o nepravilnostima na koje je tada upozorila.
– Banalizirati rezultate prosvjetne inspekcije mi je neprihvatljivo, budući da je prema rješenju koje smo dobili ravnateljici zabranjen rad. I dalje smatram da Upravno vijeće treba razriješiti, tako da se Opatija ne pretvori u »grad-slučaj« – navela je Vera Aničić koja je zatražila i da o cijelom slučaju dobije precizan pisani odgovor.


Budući da su se na sjednici izglasavale izmjene i dopune Statuta Dječjeg vrtića Opatija i to zbog činjenice da će se u Društveni dom u Veprincu privremeno smjestiti jedna grupa najmlađih vrtićara koji se nisu uspjeli upisati u raspoložive vrtiće i ostali su »ispod crte«, o čemu je javnost na sjednici upoznala ravnateljica vrtića Biljana Šuša, treba reći da je odluka Kluba nezavisnih vijećnika s liste Ive Dujmića bila da budu protiv. Objasnili su da su protiv iz razloga što je ravnateljici prosvjetna inspekcija zabranila rad. Međutim, većinom glasova su izmjene i dopune statuta ipak prošle.


Nova sistematizacija


Što je još zanimalo vijećnike? Marka Ćorića (HDZ) je zanimao natječaj za izbor pročelnice gradskog Upravnog odjela, ali i nova sistematizacija rada unutar Grada, te je izrazio bojazan da će administracija u Opatiji biti »jača nego li u Bijeloj kući«. Gradonačelnik Kirigin je odgovorio da je sistematizacija u njegovoj ovlasti i da novih zapošljavanja neće biti, a jedino radno mjesto za koje se nikako ne mogu pronaći zainteresirani djelatnici i tu je potrebno novo zapošljavanje je – komunalno redarstvo.


Prilikom godišnjeg izvješća o radu Komunalca i Liburnijskih voda, direktor Ervino Mrak je uz ostalo naveo i da je u ovim tvrtkama izrazito mali interes radnika za sektor pometanja, odvoza smeća i ponajviše kod pogrebnih usluga te je općenito interes za obavljanje fizičkih poslova neznatan.


– Nitko ne želi u pogrebnike do kojih ćemo pokušati doći uz barem malo povećanje plaća – rekao je Ervino Mrak o »najnepopularnijem zanimanju« unutar Komunalca, tvrtke u vlasništvu četiriju liburnijskih jedinica lokalne samouprave koja održava ukupno 13 groblja na Liburniji i tijekom 2021. godine je organizirala čak 400 sahrana, 34 više u odnosu na 2020. godinu.