Stoljetna tradicija

Vrbenske užance: Duh starine kroz pjesmu, sopnju, ples i uprizorenje starih običaja

Mladen Trinajstić

Posjetitelji Vrbnika uživati su mogli u vrbenskom tancu i prezentacijama tradicijskih vještina koje su svakodnevicu činile generacijama vrbenskih šilica, meštrica, ribara, čobana, bečvara, oštara...VRBNIK – Po osmi put, nakon dvije godine prisilnog pandemijskog pauziranja, Vrbenčani su u svom mjestu ovih dana uprizorili Vrbenske užance. Nesvakidašnja manifestacija koja na ulice i trgove povijesnog središta tog krčkog mjesta redom izvlači sve ono vrijedno i posebno iz duge ali i bogate povijesti tog otočnog drevnog kaštela, te pritom posjetiteljima prezentira sve ljepote i specifičnosti lokalne folklorne, odnosno kulturne i tradicijske baštine, i ovog je puta zasjala u punom sjaju, zabavivši i razveselivši pritom jednako i one domaće, ali i furešte. Duh starine predstavljao se i širio spomenutim mjestom kroz pjesmu, sopnju i ples jednako kao i kroz uprizorenja starih običaja i načina života.


Program je, po običaju, započeo na Škujici gdje su se okupljanjem, uvodnim druženjem, ali i zajedničkim fotografiranjem svi sudionici i podupiratelji ove umnogome drukčije manifestacije složno potom »bacili na djelo« te se, svatko na svom punktu, u nastavku programa posvetili svome poslu, odnosno zadatku koje su im organizatori i domaćini dali. »Prizori« vrbenske starine bili su postavljeni, osim na Škujici, i na lokalitetima Zgorun Placun, Pred Sparov zid, na Placi Vrbničkog statuta, va Gulinu, Pre sveti Križ, na Saližu, va Vrbenskoj kući, Pod zvonikon, jednako kao i na Opjici, Glavači te na Dvercih.


Entuzijazam


Sve što se spomenute večeri, tijekom odvijanja programa Vrbenskih užanci odvijalo, pripremili su i izveli lokalni entuzijasti i zaljubljenici u vrbničku baštinu i starinu, koji su, kako nam je i u ovoj prilici predstavila direktorica TZO-a Vrbnik Sanja Polonijo, svim posjetiteljima nastojali pružiti jedinstven uvid u dugu, zanimljivu i bogatu prošlost, odnosno povijest Vrbnika i njegovih žitelja, kroz prikaz tradicionalnog načina života. Vrbnikom su tako do kasno u noć i u ovoj prigodi odzvanjali zvuci pjesama tamošnjih kumpanij i kanturic, s vremena na vrijeme čule su se i sopeli, a uz njih i tambura te harmonika. Posjetitelji Vrbnika uživati su mogli u vrbenskom tancu i prezentacijama tradicijskih vještina koje su svakodnevicu činile generacijama vrbenskih šilica, meštrica, ribara, čobana, jednako kao i bečvara, oštara, mladića i divojki, velih i malih, objasnila nam je Polonijo, napomenuvši da su svi programi i uprizorenja bili obogaćeni bogatom kostimografijom, ali i scenografijom sačinjenom od sačuvanih originalnih starinskih predmeta.


Sopci otoka Krka
Uza sve ono što su mještani Vrbnika svojim posjetiteljima za ovu priliku priredili, a bilo je tu i kreativnih radionica za djecu, domaći i strani posjetitelji kojih ni ovom prigodom nije manjkalo opustiti i zabaviti su se mogli i u pratećem glazbenom programu u sklopu kojeg su na Škujici nastupali članovi Tria Andreas, a na Placi Vrbničkog statuta i članovi Udruga sopaca otoka Krka. Spomenuti treba da su »glavni i odgovorni« organizatori iznova oživljenih Vrbenskih užanci i ovog puta bili predstavnici Vrbničkog kulturnog društva Frankopan i Turističke zajednice Općine Vrbnik, uz potporu Općine Vrbnik i lokalnih poduzetnika koji su, kako to uvijek čine, i ovog puta materijalno, ali i logistički podržali ovaj sad već tradicionalni ljetni program.